Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
I maj 2016 förbjöd IVO Husham Al-Wasty klinik, som hette Stockholm medical skincare center och låg på Birger Jarlsgatan på Östermalm i centrala Stockholm, fortsatte med plastikkirurgiska ingrepp. Foto: PRESSBILD FRÅN SWEDISH SURGICAL CONSULTATION CENTERI maj 2016 förbjöd IVO Husham Al-Wasty klinik, som hette Stockholm medical skincare center och låg på Birger Jarlsgatan på Östermalm i centrala Stockholm, fortsatte med plastikkirurgiska ingrepp. Foto: PRESSBILD FRÅN SWEDISH SURGICAL CONSULTATION CENTER
I maj 2016 förbjöd IVO Husham Al-Wasty klinik, som hette Stockholm medical skincare center och låg på Birger Jarlsgatan på Östermalm i centrala Stockholm, fortsatte med plastikkirurgiska ingrepp. Foto: PRESSBILD FRÅN SWEDISH SURGICAL CONSULTATION CENTER

Fick behålla legitimation – trots allvarliga kritiken

Publicerad

Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har i dag häktats misstänkt för mordförsök efter en attack på Skärholmenhälsan. 

Han har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – men har trots det behållit sin läkarlegitimation. 

– Det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen, säger Heléne Dahl Fransson,   inspektör på IVO. 

Husham Al-Wasty, 45, har drivit privata verksamheter inom plastikkirurgi i Stockholm. Han har under åren blivit varnad av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ett flertal gånger. 

I dag häktades han misstänkt för mordförsök. Det var i tisdags om ett bråk uppstod på Skärholmshälsan och fem män greps. 

– Det var varit en hel del kritik kring honom på sista tiden. IVO har vidtagit en del åtgärder, som att förbjuda verksamheten på hans klinik. Vi gjorde också en åtalsanmälan, när han orsakat patientskador i samband med en operation, säger Heléne Dahl Fransson, inspektör på IVO. 

Det var i maj 2016 som Al-Wastys klinik Stockholm medical skincare center på Östermalm i Stockholm förbjöds att utföra plastkirurgiska ingrepp. Detta efter att Al-Wasty utsatt en kvinna för "mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker", enligt IVO. Patienten drabbades av allvarlig blodförlust och var nära att dö. 

Förbjöd kliniken men inte läkaren 

Vid tillfället hade kliniken redan fått kritik av IVO. Kliniken förbjöds alltså att fortsätta med plastkirurgiska ingrepp – men Al-Wasty fick fortsätta som läkare. 

– Det är inte riktigt samma sak, för beslutet om att förbjuda kliniken handlar om hans roll som verksamhetschef. Där handlade det inte bara om att han varit oskicklig i sin yrkesutövning utan det bottnade också i vad man bland annat hade för rutiner i verksamheten. Det är lite skilda saker, säger Heléne Dahl Fransson. 

Efter en attack mot Skärholmenhälsan har Husham Al-Wasty nu häktats misstänkt för försök till mord. Foto: Daniel Ingmo

För att en läkarlegitimation ska dras in måste IVO yrka på det hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som tar det slutgiltliga beslutet. Men en sådan begäran har inte skickats dit. 

– Det är inte så lätt att få en läkarlegitimation indragen. Det har varit en del olika information som vi haft om honom. Han har agerat oskickligt i fallet som åtalsanmäldes, men han har också fått goda referenser när han jobbat i den offentliga vården. 

 

LÄS MER: Skandalläkaren Husham Al-Wasty häktas – efter attacken på Skärholmenhälsan 

"Det är ett vägval" 

– IVO har helt enkelt inte bedömt att det har kunnat gå till HSAN ännu, det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen. Däremot om någon blir dömd för ett brott är det betydligt enklare än att bevisa att någon är olämplig. 

Åtalsanmälan som IVO gjorde har ännu inte lett till någon dom. Enligt Heléne Dahl Fransson behövs ett antal ärenden där man kan bevisa allvarlig oskicklighet. Bedömningen av IVO var att kritiken mot Al-Wasty inte räckte för att få legitimationen indragen. 

– Vi gjorde en åtalsanmälan i stället. Det är ett vägval, säger Heléne Dahl Fransson. 

Gjorde ni rätt? 

– Det kan inte jag svara på. Det kommer nya saker hela tiden, så vi får hela tiden fundera på vad som är rätt åtgärd. Vi följer det här noga. 

Hon poängterar också att Ivo är beredda att vidta nya åtgärder. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag