IS-återvändare åtalas för mord efter hämnddrama

I dag väckte åklagaren åtal.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelsen inträffade den 3 juli förra året.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Precis som sina bröder reste han till Syrien och anslöt sig till terrorgruppen IS. 

Efter att ha skadats återvände 31-åringen till Sverige – utan två av sina familjemedlemmar som dog i striderna. 

På fredagen väcktes åtal mot IS-återvändaren och fyra andra män efter morddramat i Örebrostadsdelen Vivalla förra sommaren. 

– Om min son är skyldig ska han dömas. Han måste betala priset, har hans pappa, Qadar Guled, tidigare sagt. 

Två män dog och ytterligare en person skadades lindrigt i samband med skottlossningen i Vivalla i Örebro förra sommaren. 

Händelsen har av åklagaren Krister Petersson beskrivits som ett mord följt av ett omedelbart hämndmord. 

– Det var två killar som hade för avsikt att utöva ett attentat mot en person. Det tilltänkt offret blev sedermera skjuten. En av attentatsmännen blev skadad och sedan upphunnen av ett gäng och ihjälslagen av de här personerna, säger han. 

Bakgrunden till händelsen är, enligt åklagaren, en gängkonflikt som eskalerade efter en dödsskjutning i samma område 2015. 

– Den har lett till olika hämndåtgärder och som jag ser det är det ett led i den pågående konflikt som har varit under en längre tid. De tillhör vissa grupperingar som har haft otalt med varandra. Om det berott på personliga motsättningar eller om det grundar sig i någon annan brottslighet vill jag inte säga någonting om just nu, säger Krister Petersson. 

Fem personer åtalas efter morden i Vivalla i Örebro

Två personer dog i samband med skottlossningen i Vivalla, Örebro. En tredje person skadades lindrigt.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN


På fredagen väcktes åtal mot fem personer som misstänks för mord. 

Enligt åtalet anlände två män till platsen på en stulen moped för att möta en tredje person. Fem skott ska ha avlossats med pistol, medan den tredje personen, en 20-årig man, svarade med minst 14 skott från ett automatvapen. 

20-åringen sprang från platsen men blev upphunnen av en 19-åring som satt med på mopeden och som sköt honom till döds med tre skott, enligt åtalet. 

Fyra män, som nu har åtalats, ska ”gemensamt och i samförstånd” ha misshandlat den andra man som satt med på mopeden och som skottskadades i samband med attentatet. 

Männen ska både ha slagit och knivhuggit honom. 

– Han blev träffad av en kula vid ursprungliga attentatsplatsen men den var inte dödande. Han försökte ta sig därifrån och blev då upphunnen av ett större gäng som slog ihjäl honom, säger Krister Petersson.

IS-återvändaren misstänks för mord i Örebro

En av de åtalade är en 31-årig man som tidigare rest till Syrien och stridit för terrororganisationen IS. I samband med hämndmordet misstänks han ha huggit mannen, med kniv eller sax-liknande föremål, minst fem gånger mot huvudet och/eller överkroppen. Hämndmordet ska enligt åklagare finnas på film. 

– Själva attentatet när han slås ihjäl finns på film. Det är helt klart en mycket stark bevisning. Det tyngsta som jag bedömer det, säger Krister Petersson. 

31-åringen åtalas också för övergrepp i rättssak efter att ha hotat två personer som blev vittne till hämndmordet. Mannen ska ha satt ett finger över munnen för att sedan ”dra en hand över halsen i en avrättningsgest.”

Muhamed Murseli greps i Albanien i augusti förra året.
Foto: Polisen/Interpol / Polisen/Interpol


IS-återvändaren åkte ner till Syrien efter att hans bröder rest till dit och till Irak för att ansluta sig till terrororganisationen. Två av bröderna dog i striderna – två återvände skadade till Sverige. Mannen är tidigare dömd för att ha misshandlat sin syster. 

31-åringens far, Qadar Guled, är en välrespekterad person bland Örebros muslimer. Han har i en intervju med Expressen hävdat att sonen aldrig har slagits för IS:

– Det var jag som skickade honom till Syrien för att hämta hem sina syskon. Han visste inte att hans syskon hade åkt. Jag hjälpte honom för att åka ner och hitta sina bröder. Men efter två månader där skadades han och åkte tillbaka, har han tidigare sagt. 

Om mordanklagelserna har pappan sagt: 

– Om min son är skyldig ska han dömas. Han måste betala priset. 


"Om min son är skyldig ska han dömas. Han måste betala priset", säger pappan Qadar Guled.
Foto: KASSEM HAMADÉ / EXPRESSEN TV


IS-återvändaren företräds av advokaten Johan Eriksson som i en kommentar säger: 

– Han förnekar att han tillsammans och i samförstånd har med avsikt att döda utövat något våld och han förnekar ansvar för mord. 

Däremot erkänner han grov eller synnerligen grov misshandel. 

Bland de åtalade finns även Muhamed Murseli som greps i Albanien i augusti förra året efter att ha varit internationellt efterlyst. 

Samtliga av de åtalade nekar till mordanklagelser. 

Ramadan Ramadan jagas över hela världen 

Ytterligare en man, Ramadan Ramadan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för mord. Han är sedan tidigare internationellt efterlyst av Interpol. 

Ramadan ska ha kunnat identifieras av en polis efter att en privatperson filmat morden i Vivalla. I samband med häktningen skrev Örebro tingsrätt att Ramadan Ramadan:

”... uppsåtligen berövat NN livet genom att tillsammans med andra rikta kraftigt våld mot NN samt sticka och skära denne”. 

– Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, men inte gripen. Våra tankar kring var han befinner sig vill jag inte gå ut med i media eftersom det skulle underlätta för honom att försvåra vår upptäckt av honom, säger Krister Petersson.  

Ramadan Ramadan är internationellt efterlyst av Interpol.
Foto: Polisen/Interpol / Polisen/Interpol


Ytterligare två personer åtalas för skyddsling av brottsling respektive försök till grov misshandel. Den sistnämna ska, enligt åtalet, ha sparkat mot den mördade i hämndaktionen som då låg på marken svårt skadad. Polis på plats kunde dock avvärja misshandeln. 

Den 13 februari väntas rättegången inledas. 


Mordoffren

22-åringen: Ett av offren som jagades av två män på moped i stadsdelen Vivalla och sköts till döds. Enligt NA var mannen med i en skjutning 2015 som ligger till grund för konflikten.  


20-åringen: Mannen ska ha varit en av dem som jagade 22-åringen på mopeden. Efter att skottlossning utbrutit så skedde det som åklagaren har beskrivit som ett omedelbart hämndmord. 


De misstänkta

20-åringen: Den 6 juli häktades mannen efter att ha gripits av polis i samband med att han fått vård för lindriga skador på sjukhus. 2015 åtalades han för medhjälp till mord, i samband med skjutningen i samma område. Men friades. Ska ha varit den andra mannen på mopeden. 


IS-återvändaren: Expressen har tidigare rapporterat om 31-åringen som reste till Syrien för att strida för terrororganisation IS. Där ska han ha skadats för att senare återvända till Sverige. Greps två dagar efter händelsen. Misstänks för hämndmordet. 


Gängledaren: 32-årige mannen har, enligt NA, pekats ut som en ledare i ett Vivalla-gäng. Misstänks ha varit delaktig i hämndmordet efter att 22-årige gängmedlemmen skjutits till döds. 2015 sköts hans bror till döds samtidigt som han själv skadades. 


16-åringen: Häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet. 17 juli hävdes häktningen och han blev i stället omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Är tidigare ostraffad. 


Muhamed Murseli: Flydde Sverige efter morden och efterlystes av Interpol. Greps i Balkanområdet i augusti drygt en och en halv månad senare. 


Ramadan Ramadan: Är fortfarande på fri fot och har liksom Muhamed Murseli efterlysts internationellt av Interpol. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.