Fem män åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt vid Södertörns tingsrätt. Foto: OLLE SPORRONG
Fem män åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt vid Södertörns tingsrätt. Foto: OLLE SPORRONG

Fem män åtalas för grov våldtäkt

Publicerad

Ett 20-tal personer misstänks ha varit med och våldtagit en kvinna i ett trapphus.

Över ett år efter händelsen har fem män nu åtalats – resten är på fri fot.

Våldtäkten ska också ha filmats, enligt åtalet.

I somras greps tio män misstänka för att ha gruppvåldtagit en kvinna i 30-årsåldern i Fittja i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Våldtäkten ska dock ha ägt rum i ett trapphus redan i augusti 2016. Flera av de misstänkta kunde identifieras hösten 2016, men ärendet drog ut på tiden.

– Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän, sa åklagare Markus Hankkio i september.

Även kvinnans hälsotillstånd ska ha försenat utredningen, enligt Hankkio.

Åtalade: Inget brott har begåtts

Nu har fem män åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Männen är 23, 21, 24, 19 och 29 år gamla, visar stämningsansökan från Södertörns tingsrätt.

– Fem åtalades. Tre för grov våldtäkt, två för medhjälp, säger åklagare Markus Hankkio.

– Misstankarna mot de andra har avförts, det har inte kunnat bevisas. Vi har fått DNA-träff på de tre som åtalats för grov våldtäkt. De som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt säger att de varit på platsen, men att de inte skett ett brott.

De fem åtalade männen

• 21-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för stöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen. Medborgare i Sverige och Somalia.

• 19-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott och stöld. Medborgare i Sverige och Irak.


• 24-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott, snatteri, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikasmuggling, stöld, människorov, försök till utpressning och sexuellt utnyttjande av barn. Medborgare i Sverige.


23-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för olovlig körning, våldsamt motstånd, narkotikabrott, förgripelse mot tjänsteman, stöld, häleri, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, rån grovt bedrägeri, Medborgare i Sverige.


29-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för ofredande, narkotikabrott, rån, häleri, stöld, grov misshandel, medhjälp till misshandel, övergrepp i rättssak, rattfylleri. Medborgare i "upphört land", Serbien och Montenegro.

Åklagaren: 20 personer kan ha varit med

Men utöver de fem misstänks ytterligare 15 personer ha varit med vid gruppvåldtäkten. Sammanlagt befarar polisen och åklagare alltså att 20 gärningsmän var med.

– Målsägande har angett att det var mellan 15 och 20 personer totalt men att somliga endast har tittat på och inte varit aktiva i de sexuella handlingarna, säger åklagaren till Metro.

I åtalet står att "ytterligare okända gärningsmän" tros ha våldtagit kvinnan, tillsammans med de tre som åtalats för grov våldtäkt:

"NN, NN och NN samt ytterligare okända gärningsmän har, tillsammans och i samförstånd, i ett trapphus tvingat målsäganden till samlag och/eller till att genomföra och/eller tåla en med samlag jämförlig sexuell handling."

"Hennes huvud dunkades mot en trappa"

Vidare står det i åtalet:

"Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning."

De två som misstänks för medhjälp till grov våldtäkt har, enligt åtalet, "främjat gärningarna med råd eller dåd genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filma delar av händelsen med mobiltelefon".

Åklagaren: Våldtäkten filmades

– De menar att det inte varit en övergreppssituation, inte en våldtäkt, det som de ska ha filmat, säger åklagare Markus Hankkio.

– Det är klarlagt i princip att det har filmats men trots försök har man inte lyckats få tag i det.

Har de raderat det?

– Ja, det påstås att det raderats och vi har har beslagtagits ett antal telefoner utan att kunna hitta något.

– Det finns nog inget större hopp om att hitta film i nuläget. Det är om de skulle ge den frivilligt. Det finns inga tecken på att den finns på nätet eller så.

"Man hade kunnat frihetsberöva folk tidigare"

Hur mycket har förseningen påverkat utredningen?

– Svårt att säga. Minnesbilder blir sämre och så där när det drar ut på tiden. Men NFC (Nationellt forensiskt center, reds. anm) blev inte klara förrän framåt december. Och sen när man hade de tre personerna man hade träff på, så visste man att det fanns ytterligare misstänkta, säger Markus Hankkio.

– Det arbetet hade väl kunnat gå snabbare och man hade kunnat frihetsberöva folk tidigare. Hur mycket det påverkar utredningen är svårt att säga. Målsägarens uppgifter är de väsentliga.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag