Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade kvinnans sista ord: Min bror står i hallen

Jon Assmundsson, 60, får 17 års fängelse för mordet på sin syster.
Polisen på plats utanför mordplatsen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Systern var livrädd för sin egen bror – och hade förberett en nödkod om han plötsligt skulle dyka upp.

Det hjälpte inte. 

Fejden om den gemensamma sommarstugan skulle bli hennes död. 

Nu kommer domen mot brodern. Jon Assmundsson, 60, döms till 17 års fängelse för mord. 

Det var den 5 augusti förra året som en man hittade sin hustru mördad i parets bostad utanför Enköping när han kom hem från en cykeltur.

Bland det första kvinnans barn sa när de fick dödsbeskedet var:

"Jag hoppas att ni har gripit Jon." 

Och polisen grep mycket riktigt Jon Asmundsson, bror till den mördade kvinnan, bara några timmar efter att hon hittats död.

Tidigt i utredningen kunde polis och åklagare se ett motiv. Syskonparet låg i en hätsk konflikt om en gemensam sommarstuga. 


LÄS MER: Man misstänks ha mördat systern för sommarstuga 


Kvinnan ville att stugan skulle säljas på auktion men då syskonen inte kunnat komma överens höll saken på att hamna i domstol. Men bara någon vecka innan mordet föreföll saken löst, enligt ett dokument som kvinnan hade skickat till tingsrätten.

Dagen för det misstänkta mordet skulle syskonen träffas för att diskutera en lösning på tvisten. 

Systern ställde dock in mötet i ett sms till sin bror. Han svarade: ”Försent för det. Vi kommer”, varpå systern svarade: ”Vi tar INTE emot”.

Vid 19-tiden gav sig kvinnans make ut på en cykeltur. En halvtimme senare såg parets grannar en blå bil ”med rakt bakparti” passera. Samma bil körde förbi i andra riktningen en kort stund senare.

Högg henne upprepade gånger

Klockan 19.45 sade kvinnan i ett telefonsamtal med en bekant: 

"Min bror står i hallen."

De båda kvinnorna hade kommit överens om en kod, ”B527”, som kvinnan skulle säga om hon befann sig tillsammans med sin bror i en situation som krävde att polis tillkallades. Flera anhöriga till kvinnan berättar att hon kände dödsrädsla inför sin bror.

Den här gången sade hon dock att den bekanta kvinnan inte behövde ringa polisen. De lade på.

När den bekanta kvinnan försökte ringa tillbaka sex minuter senare fick hon inget svar.

Maken kom hem omkring klockan halv nio på kvällen och hittade då sin fru död i tv-rummet. Hon hade huggits ihjäl med ett skarpkantat föremål.

Senare samma kväll greps Jon Assmundsson i sin bostad. Han hade då färska skärskador på händerna. Såväl hans som hennes blod hittades både på brottsplatsen och i hans bil. Bilen är blå och har ett rakt bakparti, precis som den bil som grannarna såg passera två gånger under kvällen.

Sammantaget anser tingsrätten att bevisningen är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att Jon Assmundsson högg sin syster med ett skarpt föremål upprepade gånger, bland annat i ansiktet och halsen, vilket ledde till att hon dog av förblödning.

Förnekar brott

Jon Assmundsson har förnekat brott. Han har uppgett att han saknar minnesbilder från den aktuella dagen men att han aldrig skulle göra så som påståtts mot sin syster. 

Men den invändningen håller inte, enligt Uppsala tingsrätt. Rätten anser att han har dödat sin syster på ett särskilt hänsynslöst sätt:

"hon har tillfogats en djup skarpkantad sårskada på sin hals, och den vänstra gemensamma halspulsådern, vänstra inre halsvenen, luftstrupen och matstrupen har helt skurits av. Dessutom har hon tillfogats ett stort antal skador, alla riktade mot den övre delen av kroppen. Detta beteende kan inte förstås på något annat sätt än att det var Jon Assmundssons mål att beröva (NN) livet. Han har alltså agerat med avsiktsuppsåt", skriver tingsrätten i domen.

Jon Assmundsson döms därför för mord på sin syster. Straffet blir 17 års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.