Polisen har gjort fynd i vattnet. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolisen har gjort fynd i vattnet. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen har gjort fynd i vattnet. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Fatima Berggren, 57, försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Foto: PrivatFatima Berggren, 57, försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Foto: Privat
Fatima Berggren, 57, försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Foto: Privat
Här dyker polisen efter försvunna Fatima. Foto: Janne Åkesson/SwepixHär dyker polisen efter försvunna Fatima. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Här dyker polisen efter försvunna Fatima. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen misstänker att Fatima Berggren har mördats. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolisen misstänker att Fatima Berggren har mördats. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen misstänker att Fatima Berggren har mördats. Foto: Janne Åkesson/Swepix
– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Polisen dyker efter försvunna Fatima, 57 – misstänker mord

Publicerad

Fatima Berggren försvann i maj och polisen misstänker att hon är mördad.

Den 57-åriga kvinnan har tidigare polisanmält en man för misshandel – han frikändes dock och Fatima nekades senare kontaktförbud för att skyddas mot mannen, som tidigare är dömd för grov kvinnofridskränkning mot en annan kvinna.

På torsdagen genomförde polisen dykningar i Svartån i närheten av Fatimas hem – och teknikerna tog med sig fynd från platsen.

– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen.

Fatima Berggren försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Polisen befarade att hon kunde ha blivit kidnappad. 

Eftersökningar har gjorts, bland annat med Missing People och spårhundar. Polisen har hållit över 150 förhör i ärendet, men har ännu inget konkret spår.

Att man inte har det så lång tid efter att någon försvunnit är ovanligt.

– Det känns ju inte alls bra att hon fortfarande är borta. Därför misstänker vi att något allvarligt har hänt henne. Vi måste vara ärliga och säga vår hypotes att hon kan ha blivit mördad, säger Johan Stenvi vid polisens utredningssektion.

Fatima Berggren.Foto: Privat

Polisen har gjort fynd i Svartån

På torsdagen genomfördes dykningar i Svartån, i närheten av Fatimas hem. Polisen anlände till platsen vid halv tio-tiden på förmiddagen – en timme senare hoppade dykare i ån för att metodiskt söka igenom vattnet. Totalt var det då två dykare och ett tiotal poliser vid ån.

En av dykrobotarna som sökte i vattnet.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Enligt uppgift till Expressen ska en specialsökhund markerat för likdoft tidigare i veckan och det ska vara efter försvunna Fatima som polisen dök.

 

LÄS MER: Polisens teori: Försvunna Fatima, 57, kan ha mördats

 

Även kriminaltekniker var på plats och senare under eftermiddagen utökades sökområdet ytterligare.

– Jag kan inte kommentera den insatsen för tillfället. Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Räddningstjänsten anlände med en robot, men det visade sig senare att det inte hade med insatsen att göra.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Strax efter klockan två kom räddningstjänsten dit med en brandrobot. Senare visade det sig att det inte hade med själva sökningarna att göra, utan att man begett sig dit på eget initiativ.

– Det var av högst personliga skäl de var där. De har haft bekymmer med skärmen som visar hur det ser ut under ytan, så de var där och provkörde sin maskin. Det hade ingenting med polisen att göra, säger Anders Ellov, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningstjänstförbund.

Vid klockan tre syntes polisens tekniker lämna platsen. Med sig hade de fynd av något slag som hittats vid platsen under sökarbetet. En stund senare lämnade också övriga.

En sökhund har markerat för likdoft på platsen.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Åklagaren Eva Morén:

– Det är inget jag kan kommentera, hur polisen arbetar.

Vad sker i utredningen just nu?

– Det kan jag inte gå in på, med hänvisning till förundersökningsekretess. Det finns ingen frihetsberövad, ingen gripen och ingen delgiven misstanke. Jag kan inte kommentera hur vi lägger upp jobbet, men vi jobbar vidare i ärendet. Vi jobbar med det intensivt.

I närheten av platsen för dykningarna bor en man som Fatima hade ett problematiskt förhållande med.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Ansökte om kontaktförbud

I närheten av platsen för dykningarna bor en man som Fatima har en bakgrund med och ett problematiskt förhållande till. Enligt Fatima hade han varit våldsam och hon var rädd för honom. Hon ansökte om ett kontaktförbud för att skydda sig mot mannen, men åklagarkammaren i Västerås ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis mot honom.

Åklagarkammaren i Västerås avslog Fatimas ansökan om kontaktförbud.Foto: Janne Åkesson/Swepix

 

LÄS MER: Fatima, 57, kan ha blivit kidnappad: "Fruktansvärt"

 

I beslutet från januari 2016 skriver åklagarkammaren:

"De gärningar och det handlande som skyddspersonen berättat om att förbudspersonen ska ha gjort går inte att bevisa och förundersökningen kommer att läggas ner. Förutsättningarna för kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda".

Fatima hade två år tidigare tidigare polisanmält mannen vilket ledde till att han åtalades för misshandel.

Mannen friades i tingsrätten

Mannen nekade till misshandeln och hävdade att han hållit fast Fatimas armar när hon försökte riva honom i samband med "ett tjafs" om försvunna cigaretter.

Tingsrätten i Västmanland friade mannen och avslog Fatimas skadeståndsbegäran. Domstolen ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis på att mannen misshandlat henne.

 

LÄS MER: Fatima, 57, försvunnen – dotterns vädjan till allmänheten 

 

Han är dock dömd för grov kvinnofridskränkning i ett tidigare förhållande. Domen från 2010 i Västmanlands tingsrätt överklagades till Svea hovrätt, som gick på tingsrättens linje.

Polis hade båt på plats under sökandet.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse som en gemensam påföljd för kränkningen av kvinnan samt flera andra brott. Bland annat misshandel (av en man), ofredande, olaga hot, narkotikabrott och skadegörelse.

Polisen säger sig inte veta exakt vad det är som hänt Fatima Berggren och uppger sig inte ha några vittnen.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag