Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen dyker efter försvunna Fatima, 57 – misstänker mord

Polisen har gjort fynd i vattnet. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Fatima Berggren, 57, försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Foto: Privat
Här dyker polisen efter försvunna Fatima. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen misstänker att Fatima Berggren har mördats. Foto: Janne Åkesson/Swepix
– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Fatima Berggren försvann i maj och polisen misstänker att hon är mördad.

Den 57-åriga kvinnan har tidigare polisanmält en man för misshandel – han frikändes dock och Fatima nekades senare kontaktförbud för att skyddas mot mannen, som tidigare är dömd för grov kvinnofridskränkning mot en annan kvinna.

På torsdagen genomförde polisen dykningar i Svartån i närheten av Fatimas hem – och teknikerna tog med sig fynd från platsen.

– Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, om den pågående insatsen.

Fatima Berggren försvann från sitt hem i Västerås i mitten av maj. Polisen befarade att hon kunde ha blivit kidnappad. 

Eftersökningar har gjorts, bland annat med Missing People och spårhundar. Polisen har hållit över 150 förhör i ärendet, men har ännu inget konkret spår.

Att man inte har det så lång tid efter att någon försvunnit är ovanligt.

– Det känns ju inte alls bra att hon fortfarande är borta. Därför misstänker vi att något allvarligt har hänt henne. Vi måste vara ärliga och säga vår hypotes att hon kan ha blivit mördad, säger Johan Stenvi vid polisens utredningssektion.

Fatima Berggren. Foto: Privat

Polisen har gjort fynd i Svartån

På torsdagen genomfördes dykningar i Svartån, i närheten av Fatimas hem. Polisen anlände till platsen vid halv tio-tiden på förmiddagen – en timme senare hoppade dykare i ån för att metodiskt söka igenom vattnet. Totalt var det då två dykare och ett tiotal poliser vid ån.

En av dykrobotarna som sökte i vattnet. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Enligt uppgift till Expressen ska en specialsökhund markerat för likdoft tidigare i veckan och det ska vara efter försvunna Fatima som polisen dök.

 

LÄS MER: Polisens teori: Försvunna Fatima, 57, kan ha mördats

 

Även kriminaltekniker var på plats och senare under eftermiddagen utökades sökområdet ytterligare.

– Jag kan inte kommentera den insatsen för tillfället. Det är ett arbete man utför i en förundersökning, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Räddningstjänsten anlände med en robot, men det visade sig senare att det inte hade med insatsen att göra. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Strax efter klockan två kom räddningstjänsten dit med en brandrobot. Senare visade det sig att det inte hade med själva sökningarna att göra, utan att man begett sig dit på eget initiativ.

– Det var av högst personliga skäl de var där. De har haft bekymmer med skärmen som visar hur det ser ut under ytan, så de var där och provkörde sin maskin. Det hade ingenting med polisen att göra, säger Anders Ellov, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningstjänstförbund.

Vid klockan tre syntes polisens tekniker lämna platsen. Med sig hade de fynd av något slag som hittats vid platsen under sökarbetet. En stund senare lämnade också övriga.

En sökhund har markerat för likdoft på platsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Åklagaren Eva Morén:

– Det är inget jag kan kommentera, hur polisen arbetar.

Vad sker i utredningen just nu?

– Det kan jag inte gå in på, med hänvisning till förundersökningsekretess. Det finns ingen frihetsberövad, ingen gripen och ingen delgiven misstanke. Jag kan inte kommentera hur vi lägger upp jobbet, men vi jobbar vidare i ärendet. Vi jobbar med det intensivt.

I närheten av platsen för dykningarna bor en man som Fatima hade ett problematiskt förhållande med. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Ansökte om kontaktförbud

I närheten av platsen för dykningarna bor en man som Fatima har en bakgrund med och ett problematiskt förhållande till. Enligt Fatima hade han varit våldsam och hon var rädd för honom. Hon ansökte om ett kontaktförbud för att skydda sig mot mannen, men åklagarkammaren i Västerås ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis mot honom.

Åklagarkammaren i Västerås avslog Fatimas ansökan om kontaktförbud. Foto: Janne Åkesson/Swepix

 

LÄS MER: Fatima, 57, kan ha blivit kidnappad: "Fruktansvärt"

 

I beslutet från januari 2016 skriver åklagarkammaren:

"De gärningar och det handlande som skyddspersonen berättat om att förbudspersonen ska ha gjort går inte att bevisa och förundersökningen kommer att läggas ner. Förutsättningarna för kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda".

Fatima hade två år tidigare tidigare polisanmält mannen vilket ledde till att han åtalades för misshandel.

Mannen friades i tingsrätten

Mannen nekade till misshandeln och hävdade att han hållit fast Fatimas armar när hon försökte riva honom i samband med "ett tjafs" om försvunna cigaretter.

Tingsrätten i Västmanland friade mannen och avslog Fatimas skadeståndsbegäran. Domstolen ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis på att mannen misshandlat henne.

 

LÄS MER: Fatima, 57, försvunnen – dotterns vädjan till allmänheten 

 

Han är dock dömd för grov kvinnofridskränkning i ett tidigare förhållande. Domen från 2010 i Västmanlands tingsrätt överklagades till Svea hovrätt, som gick på tingsrättens linje.

Polis hade båt på plats under sökandet. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse som en gemensam påföljd för kränkningen av kvinnan samt flera andra brott. Bland annat misshandel (av en man), ofredande, olaga hot, narkotikabrott och skadegörelse.

Polisen säger sig inte veta exakt vad det är som hänt Fatima Berggren och uppger sig inte ha några vittnen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!