Fängelsets krafttag mot den skrattande mördaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fouad Saleh är dömd till livstids fängelse för tre mord i Hallonbergen 2017.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Kriminalvården / Kriminalvården

Trippelmördaren Fouad Saleh flyttades från Kumla till Hall efter allvarliga dödshot.

Nu får 23-åringens "märkliga beteende" högsäkerhetsanstalten att sätta in extra bevakning.

”Yttrar sig genom att han går fram och tillbaka i korridoren och pratar och skrattar med sig själv”, står i beslutet.

23-årige Fouad Saleh är en av de värsta brottslingarna som dömts i Sverige under de senaste åren.

I början av 2017 var han den drivande personen när tre personer – två män och en kvinna – mördades i Hallonbergen norr om Stockholm.

I den efterföljande rättegången hade han ofta ett stort leende på läpparna och skrattade stundtals åt anklagelserna som riktades mot honom. Hovrätten dömde honom i fjol till livstids fängelse.

Sedan dess har Kriminalvården haft problem att sätta ut Saleh bland andra fångar. Han tillbringade lång tid som isolerad på Kumlabunkern efter att myndigheten tagit del av allvarliga hot mot hans liv.

Trippelmördaren Fouad Saleh flyttades från Kumla till Hall efter allvarliga dödshot.
Foto: POLISEN

"Pratar och skrattar för sig själv"

Vid årsskiftet flyttades trippelmördaren därför från Kumla till högsäkerhetsanstalten Hall.

Där har hans "märkliga beteende" under den första veckan fått personal att tillsätta extra bevakning mot honom. I ett beslut fattat 9 januari om "oregelbunden tillsyn" står att Fouad Saleh:

"Är ny på avdelningen, vi vill ha koll de första dagarna på grund av märkligt beteende som yttrar sig genom att han går fram och tillbaka i korridoren och pratar och skrattar för sig själv."

Fouad Saleh är dömd till tre mord som har koppling till varandra:

Det var den 22 januari 2017 som en man blev skjuten i ett garage i Hallonbergen i Stockholm. Han lyckades fly från platsen och hoppade in i en bil för att bli skjutsad till sjukhus.

Mördaren: "170 procent frisk"

Nästan framme vid Karolinska hade gärningsmännen hunnit i kapp och prejade bilen som mannen satt i av vägen. Sedan sköts han till döds med nya skott.

En 39-årig man som bevittnade efterspelet till skottlossningen vid garaget pekade ut de inblandade för en polis. Sex veckor senare bröt flera av de misstänkta – bland dem Fouad Saleh – in i hans hem där de mördade mannens fru. Vid samma tillfälle jagade de ikapp mannen och mördade även honom en bit från hans bostad.

Mannen hade ringt SOS Alarm som fanns med i telefonen under hela jakten.

– Snälla, jag vill inte dö, var några av mannens sista ord.

Fouad Saleh har sagt att han är "170 procent frisk" men också att han styrts av röster om att förinta onda andar. Under den rättspsykiatriska undersökningen avfärdades detta av experter som en simulerad efterhandskonstruktion.

Under rättegången erkände Saleh att han mördade paret, men nekade till brott i samband med det första mordet. Han dömdes för samtliga. Ytterligare fyra män dömdes för inblandning i de tre morden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.