Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fånge misstänks ha våldtagit präst på anstalt

Våldtäkten ska ha skett på en svensk anstalt med hög säkerhetsklassning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

En fånge i 50-årsåldern som sitter på en högsäkerhetsanstalt misstänkts för att ha våldtagit en präst på fängelset, det skriver Aftonbladet

Våldtäkten ska enligt tidningen ha skett på luciadagen 13 december på en av de svenska anstalterna som har högt säkerhetsklass. Det var den kvinnliga fängelseprästen från Svenska kyrkan som själv anmälde händelsen en vecka senare.

– Då kom det till anstaltsledningens kännedom att det skett ett misstänkt sexuellt övergrepp mot en medarbetare. Det pågår en utredning just nu, säger anstaltschefen till Aftonbladet.

Enligt tidningens uppgifter flyttades fången, efter anmälan framkommit, till en annan anstalt. 

Dömd för narkotika brott

Fången är dömd för narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, och förekommer enligt Aftonbladet med i belastningsregistret på över tio punkter. 

Mannen har tidigare varit inblandad i en våldsam incident medan han suttit i fängelse. I somras dömdes han till fängelse i ett år och tre månader för att ha misshandlat en annan fånge. 

Anstaltschefen säger till Aftonbladet att man kommer att fortsätta med prästbesöken, och att en händelse som våldtäkten är ovanlig.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Det har inte hänt tidigare vad jag känner till.