Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fånge krävde samtal med en präst – misstänks för våldtäkt

Ledningen på anstalten Hall fick kännedom om våldtäkten strax innan jul.Foto: KRIMINALVÅRDEN

Återfallsförbrytaren bad att få träffa den kvinnliga fängelseprästen i ett enskilt rum.

Under det andliga samtalet låste han dörren – och våldtog henne, enligt misstankarna.

– Det som har skett är väldigt allvarligt, säger Mats Ehn, anstaltschef på Hall.

Det var strax innan jul som ledningen på anstalten Hall fick kännedom om en misstänkt våldtäkt innanför fängelsets murar.

Det var då som en kvinnlig fängelsepräst slog larm om att hon hade blivit våldtagen av en fånge.

– Om en person som är i våra lokaler blir utsatt för ett sånt här övergrepp är det givetvis jätteallvarligt, säger Mats Ehn, anstaltschef på Hall.

Händelsen polisanmäldes omgående och utreds nu av polis och åklagare.

Samtidigt har Kriminalvården gjort en internutredning av det inträffade. Expressen har tagit del av utredningen, som först nu blivit offentlig. I den framgår:

”Torsdagen den 20 december 2018 får anstalten Hall kännedom om att en kvinnlig medarbetare vid nämnden för andlig vård har blivit våldtagen av en intagen på anstalten den 13 december 2018. Våldtäkten ska ha skett i ett kontaktmannarum som finns i anslutning till en av avdelningarna.”

Dömd flera gånger

Händelsen utspelade sig på en avdelning med normal säkerhetsklass. Fången i fråga är enligt uppgifter till Expressen en man i 50-årsåldern som flera gånger blivit dömd för olika våldsbrott.

Han och den kvinnliga fängelseprästen hade tidigare bara haft ytlig kontakt när han bad om att få samtala med henne i enrum.

För Kriminalvårdens utredare har prästen berättat att hon tidigt uppfattade mannens beteende som märkligt. När de kom in i samtalsrummet låste han dörren och när de satte sig ner placerade han sin fåtölj framför dörren, enligt kvinnan.

I utredningen står:

”Efter att samtalet har pågått en stund ställer sig (fången) upp och säger att han vill visa henne en sak.

Enligt prästen ska mannen därefter ha tvingat henne att utföra oralsex. I samtal med utredarna har kvinnan sagt att mannen sedan ”gör det han anser sig ha rätt att göra”.

Larmet inte aktiverat

Präster i fängelset är utrustade med larm. Kvinnan aktiverade inte sitt i samband med händelsen. I samtal har hon berättat att hon ”frös i ögonblicket”. I utredningen står:

”(Prästen) tror att hon kanske hade tryckt på larmet om (fången) hade varit högljudd. (Prästen) beskriver hur han talar till henne på ett speciellt och manipulativt sätt. Hon upplevde övergreppet som genomtänkt[…]”

”Först när (prästen) berättar om händelsen för en väninna och handledaren går det upp för henne vad hon blivit utsatt för. När händelsen har blivit verklig för henne informerar hon om det inträffade för Kriminalvården och sin arbetsgivare Svenska kyrkan”.

Utredarna har föreslaget ett antal förändringar för att händelsen inte ska kunna upprepas. Det handlar bland annat om vilken typ av rum man använder för enskilda samtal mellan fånge och präst. Samtidigt menar anstaltschef Mats Ehn att det är svårt att utlova några garantier.

– Om man ska genomföra enskilda samtal med klienter så är det hypotetiskt möjligt att sådant här kan ske, så länge man tillåter samtal i rum där man inte har någon insyn. Men vi gör riskbedömning på intagna varje dag och de gånger vi bedömer att man inte bör ha enskilda samtal så tillåter vi inte det, säger han.

Se Brottscentralen 24 april här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.