Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbränd BMW kopplas till misstänkta tortyrmordet

”Han var en god son som hjälpte alla”, säger den dödes mamma.
Foto: LÄSARBILD
Precis nedanför bostadsområdet Puebla Tranquila ligger en stor rondell, där det snabbt går ta sig via motorvägen till flera stora orter i södra Spanien.
Foto: LÄSARBILD
Svensk bil brann när de misstänkta greps.
Foto: Läsarbild

STOCKHOLM/LONDON. En svensk man misstänks ha torterats till döds i Spanien – en annan svensk skadades svårt.

Hemma i Sverige är deras familjer förkrossade över vad som hänt.

– Han var en god son, säger den dödes mamma.

Nu har tre män häktats misstänkta för mord, mordförsök och olaga frihetsberövande.

Enligt den spanska tidningen ABC har mordet utförts av misstänkta torpeder.

Vid 19-tiden på fredagskvällen larmades polisen av grannar som hört oljud från en fastighet i bostadsområdet Puebla Tranquila, mellan Malaga och Marbella på spanska solkusten.

När polisen kom in såg de två män som var bundna och hade torterats. En av dem höll då på att försöka ta sig loss. Den andre mannen dog på platsen till följd av sina skador.

Polisen misstänker att de misstänkta mördarna trodde att båda männen var döda, och att det var därför de lämnade platsen. 

Det misstänkta tortyrmordet skedde i ett bostadsområde i Puebla Tranquila, mellan Malaga och Marbella.
Foto: LÄSARBILD

Den levande mannen togs till ett sjukhus i Malaga med allvarliga skott- och stickskador.

Både den döde och den skadade är i 30-årsåldern och kommer från Stockholmsområdet.

Samarbete mellan svensk och spansk polis

Inom nio timmar grep polisen tre personer i en bil i San Roque, cirka tio mil från brottsplatsen. De hade då gjort sig av med sin flyktbil, en Porsche, och satt i en annan bil på väg mot Marocko. 

– Tack vare snabbt och bra samarbete mellan svensk och spansk polis så kunde vi gripa tre personer inom nio timmar från det att mordet skedde, säger en presstalesperson på spanska civilgardet.

Misstänker ni att det var fler inblandade?

– Jag kan inte kommentera det på grund av sekretess.

”Tack vare snabbt och bra samarbete mellan svensk och spansk polis så kunde vi gripa tre personer inom nio timmar från det att mordet skedde”, säger en presstalesperson på spanska civilgardet.
Foto: Guardia Civil

Enligt Aftonbladet har polisen visat stort intresse för en BMW med svensk registreringsskylt. Bilen brann upp i semesterorten Fuengirola, nära bostadsområdet där svenskarna hittades, bara någon timme före gripandet av de tre misstänkta personerna.

Bilen bogserades bort i går eftermiddag. Enligt vittnen till Aftonbladet ska det bland annat ha funnits en Louis Vuitton-väska och golfklubbor i bilen. 

– De var hur många som helst här i morse. Flera poliser och några från brandkåren. Många hade civila kläder. De var förmodligen polisens tekniker, säger ett vittne till tidningen. 

Bilen som brann tillhör en 27-årig man från Stockholm, skriver Aftonbladet.  

Enligt Aftonbladet har polisen visat stort intresse för en BMW med svensk registreringsskylt
Foto: Läsarbild

Svenska familjernas sorg

Samtidigt som polisen utreder händelsen är offrens familjer hemma i Stockholm förtvivlade. Innan de ens hunnit ta in sorgen känner de att deras kära beskrivits på ett orättvist sätt. Både den döde och den skadade har dömts för brott tidigare, och spanska myndigheter misstänker att händelsen på solkusten har med narkotikaaffärer att göra.

Den döde mannens mamma säger:

– Han var en god son som hjälpte alla.

– Han har varit olaglig en gång i tiden och han har suttit inne för knark. Men sen han fick barn har han slutat med det.

Tre män sitter nu häktade, 20, 24 och 27 år gamla.
Foto: Guardia Civil

En annan kvinna, nära anhörig till den skadade mannen, säger:

– De båda har familjer och anhöriga som älskar dem.

– Det är orättvist att ta upp saker i de utsattas förflutna. De är offer för något fruktansvärt som ingen någonsin ska behöva gå igenom. Vad som hänt tidigare i deras liv har ingenting med denna fruktansvärda händelse att göra.

Hade flyktplan

De gripna männen är 20, 24 och 27 år gamla. Enligt spansk polis är de tre svenskar, men svenska utrikesdepartementet har bara uppgifter om en frihetsberövad svensk medborgare.

De tre männen har häktats av en spansk domstol för mord, försök till mord och olaga frihetsberövande. De har ingen möjlighet att släppas fria mot borgen.

Enligt den spanska tidningen ABC är de tre männen som häktats påstådda torpeder – yrkesmördare. 

Enligt tidningen hade de tänkt resa från Malaga till Sverige, men ändrade sin flyktplan för att undvika att åka fast på flygplatsen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.