Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens liv efter brutala barnamorden i Arboga

Christine Schürrer dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse.
Foto: PRIVAT
Emma Jangestig vid sina barns gravplats.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Sambon Emma Jangestig under slutpläderingarna i Västerås.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Emma Jangestig attackerades med en hammare och förlorade sina barn efter brutala dubbelmordet i Arboga 2008.
Foto: STEFAN ERIKSSON
Max, 3, och Saga, 1, mördades av tyskan Christine Schürrer.
Foto: PRIVAT
Radhuset i Arboga.
Foto: ROGER SCHEDERIN /STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN
1 / 7

Torgny Hellberg hittade sin sambo Emma Jangestig och hennes två barn sönderslagna i radhuset i Arboga. 

Sambon överlevde mirakulöst – men barnens liv gick inte att rädda.

Tio år senare är deras band fortfarande starkt och i dag lever de på skyddad adress med sina två gemensamma barn. 

– Det har naturligtvis blivit slitningar eftersom vi har hanterat det på så olika sätt, säger Torgny Hellberg om relationen i dag. 

Torgny Hellberg har tidigare beskrivit sin relation till tyskan Christine Schürrer som en vanlig ”semesterflirt” som inleddes i samband med en resa till Grekland 2006. 

Efter semestern reste tyskan till Sverige för att hälsa på honom – strax därefter meddelade Torgny Hellberg att han ville avsluta relationen. 

Men kontakten avslutades inte. 

I P3-dokumentären ”Barnamorden i Arboga” berättar Torgny Hellberg att Christine Schürrer bland annat ringde honom efter ett misslyckat självmordsförsök. Tyskan skulle sedermera flytta till Sverige och följa Torgny Hellbergs nya relation med Emma Jangestig via hans blogg. 

En dag i mars 2008 tog tyskan sig in i hans nya sambos radhus. 

Christine Schürrer mördade Emma Jangestigs barn

När Torgny Hellberg klev in i huset hittade han Emma Jangestig och hennes barn Saga, 1, och Max, 3 sönderslagna i pölar av blod. Sambon överlevde mirakulöst attacken med hammaren, men barnens liv gick inte att rädda.

Max, 3, och Saga, 1, mördades av Christine Schürrer i mars 2008.
Foto: STEFAN ERIKSSON


I dag bor Torgny Hellberg och Emma Jangestig med skyddad identitet på skyddad adress tillsammans med sina två gemensamma barn. Paret har berättat för barnen om vad som hände Saga och Max för över tio år sedan. 

– När vi började prata med dem om det så sade vi att det är någon som har varit dum mot de här barnen. Det är mer på ett barns nivå, kanske via sagor, säger han. 

Torgny Hellberg föreläser om sin historia under titeln ”Det man inte vet” där han pratar om mordnatten och allt som följde därefter. På onsdagen föreläste han på ett fullsatt bibliotek i Köping och inledde med att spela egenproducerad musik som han kopplar till den tiden. 

Torgny Hellberg berättar efter föreläsningen om hans och Emmas relation i dag. 

– Vissa dagar är det upp, vissa dagar är det ner. Vi vet så lite om hur det skulle ha varit om det inte hade hänt. Vi var ju bara tillsammans i knappt ett halvår och vi var fortfarande på rosa moln och lekte. Vi har gått igenom något som man absolut inte ska gå igenom och som många par absolut inte går igenom, säger han och fortsätter:

Emma Jangestig vid graven till sina barn Max och Saga.
Foto: STEFAN ERIKSSON


– Det har naturligtvis blivit slitningar eftersom vi hanterar det på så olika sätt. Men på något sätt så löser vi det, vi hittar alltid tillbaka till varandra på ett eller annat sätt. Vi har gjort det hittills och jag hoppas vi fortsätter med det. 

Har ni någon gång känt att det inte går att leva tillsammans? 

– Aldrig på det sättet, utan mer att den händelsen blev till ett starkare band mellan oss. Slitningarna har varit fullt naturliga, att man är olika som människor. Det har haft väldigt lite med själva händelseförloppet att göra. 

Torgny Hellberg om relationen med Emma Jangestig

Torgny Hellberg berättar att han i dag drömmer om att han tillsammans med Emma Jangestig ska kunna ge sina barn en trygg och bra uppväxt. 

Tyskan Christine Schürrer dömdes både i tingsrätten och i hovrätten för dubbelmordet och mordförsöket i Arboga. Hon dömdes till livstids fängelse och avtjänade sitt straff i kvinnoanstalterna i Ystad och Hinseberg innan hon blev överflyttad till tyska kvinnoanstalten Vechta.

– Jag har ingenting att säga till henne. Om hon förstår varför hon är dömd för det hon är, då skulle jag kunna fråga henne varför. Men jag tror inte att hon kommer förstå det. Som det är nu så har jag ingenting att säga henne, säger Torgny Hellberg. 

Hur ser du på att hon en dag i framtiden kan släppas fri? 

– Jag kan inte tänka på om det händer. Jag tänker att just nu så händer det inte. Och det händer inte om en vecka och inte om en månad. Om det händer i framtiden så får vi ta det steget då. 

– Annars skulle jag gå och oroa mig och tänka ”tänk om, tänk om”. Det funkar inte. Då kan jag inte leva, och jag vill leva. Om hon tar mer ifrån oss då blir det att vi inte själva lever. 

Torgny Hellberg avslutade föreläsningen i Köping med textraden ”Önskar jag kunde räddat er båda!” – till minne av barnen Max och Saga. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.