"Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten", säger åklagaren Jessica Wenna, som personligen måste godkänna varje besök av Johanna Möllers barn. Foto: Alex Ljungdahl"Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten", säger åklagaren Jessica Wenna, som personligen måste godkänna varje besök av Johanna Möllers barn. Foto: Alex Ljungdahl
"Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten", säger åklagaren Jessica Wenna, som personligen måste godkänna varje besök av Johanna Möllers barn. Foto: Alex Ljungdahl
Johanna Möller i Svea Hovrätt i samband med förhandlingarna i mitten av november. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller i Svea Hovrätt i samband med förhandlingarna i mitten av november. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller i Svea Hovrätt i samband med förhandlingarna i mitten av november. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sommarstugan i Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHLSommarstugan i Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sommarstugan i Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Familjen överger Johanna Möller

Publicerad

Mamman och systern har brutit kontakten med Johanna Möller och kan aldrig förlåta henne.

De vuxna barnen hindras att träffa Arbogakvinnan – ena dottern känner "bara hat".

Samtidigt förlorar Möller vårdnaden om ytterligare ett barn – och bedriver en kamp inifrån cellen för att få kontakta familjen.

Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, fälldes i tingsrätten för bland annat mordet på sin pappa Göran Möller, mordförsöket på sin mamma och anstiftan till mordet på sin make Aki Paasila. Domen överklagades och nu pågår en ny rättegång i hovrätten.

Johanna Möllers mamma och syster har båda brutit kontakten med sin livstidsdömda familjemedlem.

– Jag älskade min dotter, men jag kan aldrig, aldrig förlåta henne för vad hon gjort. Hon har tagit halva min familj, har mamman sagt i tingsrätten.

Johanna Möllers pappa Göran mördades i sommarstugan i Arboga.Foto: / PRIVAT

Johanna Möllers dotter har sagt:

– Just nu känner jag bara hat.

Mamman fick under en tid leva på flykt utomlands – hotbilden bedömdes vara så stor. Vid hovrättsförhandlingarna har varken hon eller systern varit närvarande, de orkar inte.

Åklagaren kontrollerar barnens besök 

I veckan gav Johanna Möller upp vårdnaden om ett av sina minderåriga barn efter en ett år långt tvist. Arbogakvinnan går med på att barnets pappa ska få ensam vårdnad.

– Hon har inte uppfattningen att hon skulle vara olämplig. Det är bara för att det ska vara enklare och smidigare, eftersom hon fortfarande har restriktioner, säger Amanda Hikes om beslutet.

Samtidigt stoppar rätten Johanna Möller från att träffa två av sina vuxna barn. Det innebär att varje besök måste godkännas personligen av åklagaren Jessica Wenna.

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten, har Jessica Wenna sagt.

Varje besök av Johanna Möllers barn måste godkännas personligen av åklagaren Jessica Wenna (bilden).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaten: Jobbigt för Johanna Möller 

Åklagarens beslut är tungt för Johanna Möller, säger försvarare Amanda Hikes.

– De skulle få ha mer regelbunden kontakt. Men nu har de kallats till hovrättsförhandlingarna, och det är ju en förändring av situationen. Det blir krångligare och svårare med besök. Hon får ju inte träffa dem lika ofta som hon annars skulle få.

– De äldsta barnen är kallade till hovrätten i mitten av januari. Så det blir lång tid, det är jobbigt för henne, säger Amanda Hikes.

I en överklagan till Högsta domstolen i oktober skrev Amanda Hikes att:

"Åklagarens kontroll av Johanna Möller innebär i praktiken just att hennes kommunikation med barnen förhindras."

Amanda Hikes skrev också att:

"Det är inte till ett barns bästa att avskärmas från sin förälder under så lång tid som skett i det här målet."

"Hon har tyckt att det tar lång tid"

Men att inte få träffa barnen är inte det enda som är påfrestande för Johanna Möller, enligt Amanda Hikes.

– Hon tycker ju att det är jobbigt att höra en del saker igen, det finns en del felaktigheter från åklagarens sida, menar hon. Och det är ju tungt att höra det igen, säger Amanda Hikes om hovrättsförhandlingarna.

Arbogakvinnans advokat Amanda Hikes.Foto: OLLE SPORRONG

– Hon har tyckt att det tar lång tid. Det är två tre dagar i veckan vi har det här, och vi ligger i fas, men det tar ändå lång tid för henne. När det är det enda som händer. 

För att fördriva tiden i häktet tittar Johanna Möller bland annat på tv, och hon får numera läsa vissa tidningar, säger Amanda Hikes.

Möller: "Känsloyttringar" stoppas

Johanna Möller har tidigare berättat att det svåraste med livet i fångenskap är att hon inte får ha kontakt med barnen. Alla brev med "minsta känsloyttringar" stoppas av åklagare, har hon skrivit i ett brev till Expressen.

"Alla brev där jag skriver 'puss från mamma älskar dig' stoppas till min son. Barnmisshandel i lagens namn", skrev Johanna Möller i brevet till Expressen tidigare i år.

"Varje dag som går är en dag till att mina barn kommer längre ifrån mig."

"Alla barn har rätt till sina föräldrar."

Johanna Möller är dömd för anstiftan till mord på sin före detta make Aki Paasila.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Johanna Möllers lappar till barnen

Johanna Möller har flera gånger försökt påverka sina barn inifrån cellen. Kort efter att hon häktades förra året upptäckte Kriminalvården flera gömda lappar på häktet. Flera av dem var riktade just till hennes barn.

Arbogakvinnan uppmanade två av sina barn att skicka brev till medier, polisen i Västerås och advokaten där en anonym gärningsman tog på sig skulden. På flera lappar fanns erbjudanden till två av barnen, om en halv miljon kronor vardera om de skulle hjälpa henne med ett alibi.

"Du får en halv miljon. Lita på mig nu 100 procent. Jag måste härifrån", skrev hon på en av 40-talet lappar som avslöjades.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag