– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.
– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.
Ulla hade inga kontanter eller smycken hemma. I stället tog rånarna med sig Ulla i sin bil, en mindre mörkblå variant enligt Ulla, och åkte till bankomaten utanför Handelsbanken i Älvsjö.Ulla hade inga kontanter eller smycken hemma. I stället tog rånarna med sig Ulla i sin bil, en mindre mörkblå variant enligt Ulla, och åkte till bankomaten utanför Handelsbanken i Älvsjö.
Ulla hade inga kontanter eller smycken hemma. I stället tog rånarna med sig Ulla i sin bil, en mindre mörkblå variant enligt Ulla, och åkte till bankomaten utanför Handelsbanken i Älvsjö.

Falska fönsterputsare tvingade Ulla, 85, att ta ut 15 000 kronor

Publicerad
Uppdaterad

Falska fönsterputsare tog sig in i 85-åriga Ullas hem och tryckte en kökskniv mot hennes hals.

Därefter tvingade de med henne till en bankomat för att ta ut 15 000 kronor.

Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp med att identifiera den misstänkta rånaren.

– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.

Sockerkakan, kanelbullarna och mazarinerna står redan på bordet när Ulla, 85, tar emot i sitt hem i Stockholm. Här har hon bott ända sedan hon och maken Erik byggde huset på 1960-talet.

Men sedan några år tillbaka bor hon ensam, efter att maken Erik gått bort.

– Det är förskräckligt ensamt, men det är inga problem att ta hand om allt det här, säger hon och tittar ut över trädgården.

Men eftermiddagen den 14 juli i somras kom en stor motgång för Ulla. Hon hade precis ställt ut en skål med vatten till en katt i grannskapet när två män tog sig in i huset. 

De ska ha utgett sig för att vara fönsterputsare, men Ulla ville inte ha någon hjälp. Då började de hota henne.

– En av dem tog kökskniven jag nyss skurit äpplen med. Han tryckte den mot min hals och sa till mig att ta fram pengar, säger Ulla.

– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.


LÄS OCKSÅ: Utvisa ligorna som rånar äldre och stjäl 

 

Ulla tog ut 15 000 kronor: "Tårarna bara rann"

Ulla hade inga kontanter eller smycken hemma. I stället tog rånarna med sig Ulla i sin bil, en mindre mörkblå variant enligt Ulla, och åkte till bankomaten utanför Handelsbanken i Älvsjö.

En av männen väntade i bilen medan den andra personen följde med till bankomaten. Under totalt fyra minuter vid bankomaten tog Ulla ut 15 000 kronor, och gav till mannen, innan hon kördes hem igen.

När de lämnat av Ulla utanför huset ska männen ha sagt "vi kommer tillbaka".

– Tårarna bara rann, och benen skakade. Jag tänkte för mig själv: vad har jag gjort för någonting?, säger Ulla.

 

LÄS OCKSÅ: Polisens varning på Facebook för äldrerån 

– Vi har fastnat i utredningen. Vi vet inte hans identitet, så vi behöver hjälp med det. Vi är tacksamma för alla tips, säger Maja Sekulic, utredare på polisen i Farsta:

Polisen: "Vi har fastnat i utredningen"

Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten för att kunna identifiera en av de två misstänkta gärningsmännen, som fångades på övervakningsfilm när själva uttaget i bankomaten gjordes. 

– Vi har fastnat i utredningen. Vi vet inte hans identitet, så vi behöver hjälp med det. Vi är tacksamma för alla tips, säger Maja Sekulic, utredare på polisen i Farsta.

Den andre misstänkte gärningsmannen har av Ulla beskrivit som äldre och tjock. Han är inte heller identifierad av polis, men där saknas övervakningsfilmer. De är båda misstänkta för rån.

– Det här är ett så fult brott, mot våra äldre. Vi vill verkligen att Ulla ska få upprättelse, säger Maja Sekulic på polisen.

Än i dag är Ulla påtagligt märkt av händelsen. Hon är mer rädd av sig, undviker att ha mycket pengar på sitt kontokort och bär numera ett larm runt armen.

– Jag tycker det är så fegt att gå på oss som är äldre. Bara för att vi är sparsamma och småsnåla, säger hon.

UPPDATERING: Artikeln har uppdaterats efter att personen identifierats av polis med hjälp av tittarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag