Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falk riskerar nytt åtal: ”Blir definitivt snart”

Jonas Falk, tidigare Oredsson, greps av lokal polis i Colombia.Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Båten som "Ensamseglaren" försökte smuggla knarket på. Bild från polisens utredning.Foto: POLISEN

Jonas Falk och hans moster Harriette Broman riskerar åtal i Spanien inom kort i ärendet om penningtvätt. 

Falk misstänks ha tvättat pengar genom bland annat ett exklusivt hus i semesterorten Sitges.

– Det kommer definitivt bli ett nytt åtal inom kort, säger hans tidigare försvarsadvokat Clara Martinez Nogues.

Jonas Falk, tidigare Oredsson, dömdes för flera väpnade bankrån på 90-talet och blev 2008 på nytt högintressant för polisen. Den här gången misstänktes han styra en internationell kokainliga. Tillsammans med spansk, fransk och amerikansk polis inleddes ”Operation Playa” med huvudsyfte att stoppa Jonas Falk.

Han dömdes till fängelse i 18 år för grova narkotikabrott i tingsrätten, men frikändes i hovrätten. Kort efter den friande domen 2014 utlämnades Jonas Falk till Spanien misstänkt för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till narkotikasmugglingen han friats från i Sverige.

Den spanska rättegången avbröts dock 2015, efter bara fem dagar, och Falk släpptes omedelbart fri i väntan på ny utredning. Den spanska domstolen ansåg att Falk inte fått möjlighet att förbereda sitt försvar på ett korrekt sätt. 

I dag lever Falk i Spanien. Han får dock inte lämna landet utan tillstånd. 

Här grips Jonas Falk efter att han släppts ur häktet. Han utlämnades sedan till Spanien för misstänkt skattebrott, men har inte åtalats där trots att fyra år gått.Foto: SVEN LINDWALL

Källa: Beslut inom kort

Något åtal mot honom har ännu inte väckts där, men en källa med insyn i den spanska utredningen säger nu att spansk åklagare inom kort kommer fatta beslut om åtal mot Jonas Falk och Harriette Broman i penningtvättsärendet.

Harriette Broman, moster till Jonas Falk, misstänktes för att ha tvättat pengar och hölls isolerad i svenskt häkte i 556 dagar innan hon frikändes av hovrätten. Broman dömdes däremot till villkorlig dom för grovt bokföringsbrott.

Under rättegången uppgav åklagare bland annat att en lyxbåt döpt ”Bona Fide” och ett lyxhus i Sitges, Spanien, som Broman köpt, egentligen var Jonas Falks. Man tog även upp en fond i Schweiz med tiotals miljoner kronor som Broman förfogar över.

– Att komma åt pengarna är viktigt eftersom det svider för kriminella att bli av med tillgångar. Falk har fortfarande reseförbud i Spanien och det är klart att han inte skulle haft om han inte längre var misstänkt för brott, enligt källan.

Falk var delägare i bland annat den här nattklubben i Spanien. Polisens hemliga agenter rörde sig på klubbar och barer för att försöka snärja Falk som man trodde var huvudman i en internationell knarkliga. Men det misslyckades.Foto: KRISTOFER SANDBERG

”Mycket prestige i ärendet”

Advokat Clara Martinez Nogues företrädde Falk i den första rättegången. Hon har nu lämnat advokatbyrån, men har fortfarande regelbunden kontakt med Falk. 

– Det kommer definitivt att bli ett nytt åtal inom kort, säger hon. Det har gått så lång tid nu att domstolen för överklagande i Barcelona har bestämt att de måste ta beslut om åtal. De kan lägga ned det också, men det kommer inte hända på grund av att det gått så mycket prestige i ärendet, säger hon.

– Åtalet här var mer än 20 000 sidor då och kommer antagligen bli ännu större nu eftersom det gått några år. 

I den förra rättegången riskerade Falk 20 års fängelse. Utöver fängelse kan det också bli aktuellt att åklagaren försöker komma åt Falks tillgångar.

Clara Martinez Nogues har pratat med Falk om att en ny rättegång kan vänta. 

– Han vill fortfarande försvara sig mot de här anklagelserna. Speciellt eftersom han friades i Sverige och det är så stark koppling mellan fallen, säger Clara Martinez Nogues.

Jonas Falk har avtjänat flera fängelsestraff under sitt liv och tre gånger blivit fritagen. 1993 fritogs Falk från Hällbyanstalten, 1995 utanför Svea hovrätt och 2001 fritogs han under sin första dagpermission från Hallanstalten.

 

LÄS MER: Personerna i ”Playa”-fallet 

LÄS MER: Elfte utredningen om ”Operation playa” i gång 

LÄS MER: ”Ensamseglarens” flickvän Berit, 70, avlyssnades 

 

Här ska pengarna ha tvättats, enligt det tidigare åtalet

Nattklubben Ochum, Barcelona

Investeringen i den stängda nattklubben på en ödslig gata i Barcelona ska enligt åklagarna ha varit för att tvätta pengar.

Lyxvilla, Sitges

Harriette Broman ska ha köpt villan i Sitges söder om Barcelona av ett brittiskt par för omkring 25 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Restaurang Ribello, Mallorca

Harriette Broman ska enligt åklagaren ha investerat stora summor pengar i restaurangen Ribello i Palma de Mallorca.

 

Operation Playa - år för år

2010
■ Mauritz Andersson, grips med 1,4 ton kokain på en segelbåt i Karibien. Han döms i tingsrätt och hovrätt för att ha transporterat kokain i sin segelbåt över Atlanten.
■ Jonas Falk grips i Colombia nyårshelgen 2010 misstänkt för att styra en internationell knarkliga. 

 

2013
■ Jonas Falk döms till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt.

2014
■ Hovrätten friar Jonas Falk. Enligt hovrätten håller inte bevisningen.

Harriette Broman, moster till Jonas Falk, var misstänkt för att ha tvättat pengar men friades av hovrätten. Broman dömdes däremot till villkorlig dom för grovt bokföringsbrott.

■ Bara några dagar efter den friande domen utlämnas Jonas Falk till Spanien misstänkt för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till narkotikasmugglingen han friats från i Sverige.

2015
■ Den spanska rättegången avbryts efter bara fem dagar, och Falk släpps omedelbart fri i väntan på ny utredning. Den spanska domstolen anser att Falk inte fått möjlighet att förbereda sitt försvar på ett korrekt sätt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.