Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expojkvännen var inte ensam på mordgården

19-åriga Tova Moberg hittades död.
Expojkvännen misstänks för mordet. Här tillsammans med sin advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bo Karlsson, expojkvännens försvarare, kräver förhör med andra som var på gården. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det var flera personer på gården kvällen då 19-åriga Tova Moberg försvann.

Bo Karlsson, som försvarar den mordmisstänkte expojkvännen, vill att de kontrolleras bättre.

– Det kan finnas andra av intresse att höra, säger försvararen.

Något som åklagare Christer Sammens inte håller med om:

– Det är en del folk på gården men sedan vill jag påstå att de personerna som varit där inte är aktuella, enligt min uppfattning.

På kvällen den 13 maj åkte 19-åriga Tova Moberg till gården i Hudiksvalls kommun som kopplas till hennes 22-årige expojkvän. Runt 23.30 ringde Tova från gården till en kompis och då ska allt ha varit bra och 19-åringen på gott humör. Senare under kvällen, alternativt tidigt under morgonen miste Tova livet, enligt åklagare Christer Sammens.

Och under lördagskvällen har det vistats flera olika personer på gården vid sjön, där Tova två dygn senare hittades mördad.

– Det är uppgifter som har framkommit under utredningen kan man säga, säger expojkvännens försvarare, Bo Karlsson.

Är det de två männen som anhölls samtidigt som din klient och som sedan försattes på fri fot?

– Det är andra personer också, säger Bo Karlsson och tillägger:

– Det har varit lite olika personer där, inte bara på dagen, men det får utredningen visa hur det ser ut så att säga.

Den 22-årige expojkvännen sitter häktad misstänkt för mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Andra av intresse"

Och Bo Karlsson tycker att det finns andra personer som polisen borde rikta sin uppmärksamhet mot - även om han inte vill säga vem eller vilka han syftar på.

– Det kan finnas andra av intresse att höra, säger Karlsson.

Åklagare Christer Sammens säger att de inte tror att någon annan än expojkvännen kan ha utfört mordet på Tova Moberg och menar att de inte misstänker att de andra personerna som varit på gården är inblandade i mordet.

– Det är en del folk på gården men sedan vill jag påstå att de personerna som varit där inte är aktuella, enligt min uppfattning, säger Christer Sammens.

Den mordmisstänkte 22-åringen har berättat om den aktuella kvällen i polisförhör, men hans försvarare vill inte gå in på några detaljer.

– Han har berättat vad han har haft för sig på kvällen, natten och morgonen, säger Bo Karlsson.

Expojkvännen berättade om Tova

Enligt Christer Sammens innefattar expojkvännens berättelse från mordkvällen Tova - men 22-åringen nekar till brott och i hans version har Tova varit i livet.

– Men sedan kan jag inte beskriva på exakt vilket sätt hon ingår i hans berättelse och hennes betydelse i den, har Christer Sammens sagt till Expressen.

På måndag är det två veckor sedan Tova Moberg hittades, strax efter klockan 23 på kvällen. Den nu mordmisstänkte 22-åringen satt då anhållen, tillsammans med två kamrater till honom, misstänkta för människorov. De två männen släpptes sedan, även om misstankarna kvarstår.

– De är försatta på fri fot och misstankarna är väl inte särskilt starka mot dem just nu, säger Christer Sammens.

19-åriga Tova Moberg hedrades med en ljusmanifestation. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fler förhör planerade

Under veckan så kommer polisen att fortsätta pressa den mordmisstänkte 22-åringen om mordet på Tova och två förhör har planerats in. Än så länge tycker inte advokat Bo Karlsson att bevisningen mot hans klient är särskilt stark.

– Det är ju så att det som är presenterat hittills är lite tunt. Det är ju tunt om man ska tänka sig att det inte kommer fram något mer. Men vi får ju inte veta vilken bevisning och utredning som polis och åklagare tagit fram förrän förundersökningen är slutförd, säger försvararen.

En uppfattning som inte åklagare Christer Sammens delar:

– Jag tycker det känns ganska bra det här. Det tar sin tid naturligtvis vissa saker, men det är inte mycket att göra åt det.

Detta har hänt

13/5: 19-åriga Tova Moberg skulle gå på fest men hon dök aldrig upp. I stället åkte hon till gården utanför Njutånger. Vid 23.30 på kvällen ringde hon till en vän och sa att hon mådde bra.

 

14/5: 19-åriga Tova Moberg delta i en simtävling, men hon dyker aldrig upp. Hon anmäls saknad och polisen går ut med en efterlysning.

 

15/5: Tre män i 20-årsåldern, varav en är Tovas expojkvän, hämtas under natten mot måndag in för förhör. Efter detta anhöll åklagarna de tre männen, som delgavs misstanke om människorov. Polisen söker intensivt efter Tova vid gården och ett femtiotal poliser, hundar och helikopter deltar i arbetet.

 

16/5: Vid 02-tiden på natten meddelar polisen att en kropp har hittats i sökandet. Strax efter lunch bekräftar åklagare Christer Sammens att det är Tova Moberg som hittats, och att brottsrubriceringen nu är mord.

 

17/5: Tova Mobergs 22-åriga expojkvän begärs häktad misstänkt för mord. De två andra som varit anhållna släpps.

 

18/5: 22-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Tova Moberg. Själv nekar han till mordet.