19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö söder om Hudikvall måndagen den 15 maj.19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö söder om Hudikvall måndagen den 15 maj.
19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö söder om Hudikvall måndagen den 15 maj.
Tovas 22-årige expojkvän har häktats för mordet. Här tillsammans med sin advokat under häktningen. Foto: ALEX LJUNGDAHLTovas 22-årige expojkvän har häktats för mordet. Här tillsammans med sin advokat under häktningen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tovas 22-årige expojkvän har häktats för mordet. Här tillsammans med sin advokat under häktningen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expojkvännen misstänks ha köpt droger – timmar före mordet på Tova

Publicerad

Trots att han sagt att han ville sluta med droger ska 22-åringen bara timmarna före det att Tova Moberg, 19, bragdes om livet köpt nya piller.

I förhör har han, enligt advokaten, själv berättat att han hade narkotika i kroppen den kvällen som blev ex-flickvännens sista i livet – men något drogtest kunde polisen aldrig göra på honom.

– Det finns uppgifter om att han köpt tabletter på dagen, så det är förmodligen så att han tagit det, säger åklagaren Christer Sammens.

19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö söder om Hudiksvall den 15 maj. Hennes 22-årige expojkvän sitter häktad. 22-åringen hade drogrelaterade problem och har i en personutredning själv berättat att cannabis var hans huvudsakliga drog. Han har flera gånger dömts för narkotikabrott.

 

LÄS MER: Så pressas exet om mordet på Tova, 19 

 

En av gångerna hade han suttit i en bil på väg till trafikskolan när polisen stoppade honom – drogpåverkad. En nära anhörig har tidigare berättat att 22-åringen "köpt massa sprit och piller" dagen före den lördagskväll i maj då förra flickvännen Tova Moberg kom till gården utanför Hudiksvall.

Tovas expojkvän häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Köpte tabletter

Enligt åklagaren Christer Sammens kan drogköpet ha skett bara timmarna innan dess.

– Det finns uppgifter om att han köpt tabletter på dagen, så det är förmodligen så att han tagit det. Det är väl ungefär vad advokaten säger också, säger Christer Sammens.

Narkotikatestade ni honom?

– Nej, det gjorde vi aldrig. Det här blev aktuellt betydligt senare, för det var inte så att han omgående blev misstänkt. Det var först i ett senare skede misstankarna riktades mot honom och då togs det aldrig några prover.

 

LÄS MER: Tova skrev dagbok – förutsåg sin egen död 

 

Den aktuella dagen ska det också ha funnits mycket alkohol på gården. Advokaten Bo Karlsson:

– Det har funnits uppgifter om droger, ja. Det har nog förekommit tabletter.

Som han har tagit?

– Ja, om det bara är han eller om det är flera ska jag låta vara osagt.

Åklagare Christer Sammens.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Mycket folk på gården

Exakt vad som hände på gården innan 22-åringen, enligt polisens misstankar, slog ihjäl Tova och sänkte henne i sjön vill polisen fortfarande inte gå in på. Det hade varit mycket folk på gården på dagen, men de flesta hade enligt Christer Sammens försvunnit när Tova kom dit på kvällen.

I ett polisförhör från tiden innan 22-åringen stoppades av polisen på väg till körskolan har mannen berättat att han ville ta tag i sitt liv. Nu sitter han alltså frihetsberövad, misstänkt för mord. 

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag