Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens teori om misstänkta handgranaten i Vårby gård

Polisen tror att föremålet som exploderade i Vårby gård var en handgranat och en teknisk expert på Försvarets materielverk, FMV, menar att det tyder på just det.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den tekniska undersökningen är inte klar, men både polisen och experter säger att det utifrån det man vet så här långt tyder på att föremålet som exploderade var en handgranat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ännu finns ingen misstänkt efter explosionen i Vårby gård på söndagen, där en man avled och en kvinna skadades. 

Polisen tror att det rör sig om en handgranat och en teknisk expert på Försvarets materielverk, FMV, menar att det tyder på just det.

– Den som är nära får rejäla skador om den som är en liten bit bort får bara splitter på sig, säger han.

På söndagen dog en man i 60-årsåldern efter en explosion utanför tunnelbanestationen i Vårby gård. Mannens fru fick splitterskador.

Baserat på vittnesuppgifter tror polisen att mannen plockat upp ett föremål från marken som sedan exploderat.

Den tekniska undersökningen är inte klar, men utifrån vad man vet så här långt tror polisen att det var en handgranat som exploderade. En teknisk expert på Försvarets materielverk, FMV, uppger att de uppgifter som framkommit om de inblandades skador tyder på att det var en handgranat.

En teknisk expert på Försvarets materielverk, FMV, uppger att de uppgifter som framkommit om de inblandades skador tyder på att det var en handgranat.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den som är nära får rejäla skador och den som är en liten bit bort får bara splitter på sig, säger han.

Han pekar också på det faktum att det finns många handgranater i omlopp i Sverige.

– Det importeras en massa handgranater från det forna Jugoslavien, säger han.

Förutsatt att det var en handgranat – hur hamnade den där? 

FMV:s expert uppger att det troligaste är att någon har lagt den misstänkta handgranaten på marken.


LÄS MER: Film: Explosionen som dödade en vid tunnelbanan i Vårby gård 


Sprinten utdragen

Personen har i så fall dragit ut sprinten och sedan lagt handgranaten med den så kallade säkringsgrepen nedåt, så att grepen har hållits in. Så länge grepen hålls in exploderar inte granaten. 

– Man kan mycket väl tänka sig att en handgranat av större modell är tung nog för att hålla nere grepen av sin egen vikt, säger experten vid FMV.

Sannolikt har handgranaten lagts i någon liten grop, i gräs eller något annat som har hindrat den från att falla åt sidan, enligt experten.

– Har man bara lagt den så att den inte tippar, då ligger den där tills någon sparkar till den eller lyfter upp den. Sen smäller den efter ungefär tre och halv sekund.

Om det gått till på det sätt som experten hävdar har den som lagt ut handgranaten antingen haft uppsåt att skada eller döda någon eller varit helt omdömeslös. Dessutom har personen tagit stora risker för egen del.

– Vi har haft ett fall där man har försökt försåtsminera på ett motsvarande sätt men misslyckats och sprängt sig själv i bitar i stället, säger experten.

Att någon kastat dit handgranaten håller han däremot för osannolikt.

– Kastet i sig tar någon sekund. Sedan rullar den normalt sett omkring lite. Då ska han hinna se den, böja sig ner och plocka upp den. Nej, det är så otroligt liten sannolikhet för det, så det tror jag inte på.


LÄS MER: Vännerna sörjer mannen som dog i Vårby gård


Ingen person misstänkt för explosionen i Vårby gård

Ärendet är rubricerat som mord alternativt dråp men det finns ingen misstänkt. Polisen gick under söndagen ut med att man arbetar efter hypotesen att det är en handgranat som detonerat.

Nu ska en obduktion av den avlidne mannen genomföras, vilket man hoppas kan ge mer svar på vad som hände. Polisen ska också hålla nya förhör med kvinnan.

– Man höll ett kort förhör i samband med händelsen, nu när man fått in mer material kan man ställa mer relevanta frågor om tid och plats och händelseförlopp, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen till TT.

– När det gäller resultat av den tekniska undersökningen får vi nog vänta tills i morgon eller övermorgon, fortsätter han.

Polis befinner sig i dag i området kring tunnelbanestationen, dels för att jobba trygghetsskapande, dels för att få in fler vittnesuppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.