Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Exfruns tårar efter mordet på Gica, 48

Gicas exhustru Nela Hortolomei har ställt upp på en tårfylld intervju med den rumänska kanalen Pro TV. Montage: Pro TV
Den 8 augusti hittades Gica död i Smedbyparken, där han brukade sova. Foto: Mikael Good

För 14 år sedan lämnade Gica sin fru och sina tre barn.

I en tårfylld intervju med rumänsk tv berättar exhustrun Nela Hortolomei att den mördade EU-migranten nu sannolikt kommer begravas i Sverige.

Familjen har inte råd att föra hem kroppen, säger hon i rumänsk tv.

För fyra år sedan anlände rumänske Gheorge "Gica" Hortolomei-Lupu till Sverige. I Huskvarna levde han som hemlös och överlevde genom att tigga ihop pengar.

Människor som kände honom har beskrivit honom som lugn och vänlig, samtidigt som han levt ett liv som tärt på hälsan.

Under lång tid hade Gica problem med ett ungdomsgäng, som drev honom att hitta nya platser att sova på, enligt misstankarna. Ungdomarna gav honom öknamnet "råttan" och utsatte honom för upprepade trakasserier, har Ekot rapporterat.

Den 8 augusti hittades Gica död i Smedbyparken, där han brukade sova. Polisen utreder händelsen som mord och fyra pojkar misstänks vara inblandade. Två av dem, en 16-åring och en 14-åring, misstänks för mord medan de andra två misstänks för andra brott.

Vid platsen där den hemlöse mannen där den hemlöse mannen bodde har det tänts ljus och lagts blommor. Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Misstänkta pojkarnas liv före mordet på Gica 

Ex-hustrun i tårar

Efter det misstänkta mordet har polisen lyckats förmedla dödsbeskedet till Gicas släkt i Rumänien.

48-åringen var frånskild sedan många år. I hemlandet har Gicas exhustru Nela Hortolomei ställt upp på en tårfylld intervju med den rumänska kanalen Pro TV. I den berättar hon att de fick tre barn tillsammans, men att familjen inte har träffat Gica på 14 år.

– Det yngsta barnet kände inte ens sin far. De äldre barnen befinner sig utomlands nu och söker efter ett bättre liv, säger hon.

Trots att det har gått lång tid sedan de levde tillsammans sörjer hon nu hans död. Hon berättar att Gica troligtvis kommer att begravas i Sverige – eftersom släktingar i Rumänien inte har råd att föra hem kroppen.

Det var under den här bryggan i centrala Huskvarna som Gica hittades död den åttonde augusti. Foto: Mikael Good

 

LÄS MER: Leif GW Persson om mordet på Gica: "Mycket ovanligt" 

Misstänkta inte straffmyndiga

Iréne Lindahl träffade Gica i samband med sitt arbete vid Kyrkhjälpen i Jönköping.

Vid träffarna berättade den hemlöse mannen att han lämnade Rumänien för åtta år sedan på grund av arbetslöshet.

– Han berättade att han hade jobbat på en fabrik som typograf fram till att fabriken la ner. Han hittade inget jobb i Rumänien och ville fortsätta jobba i Europa. När han kom till Sverige hade han inga möjligheter att få jobb. Jag har förstått det som att han försökte men att det var svårt.

Polis och åklagare anser sig ha en god bild av vad som lett till Gicas död. Nu väntar fortsatt utredning av de fyra misstänkta pojkarna. 16-åringen sitter häktad – medan de övriga tre ännu inte uppnått straffmyndig ålder.