19-åriga Tova Moberg från Njutånger blev brutalt mördad med hammare och nedsänkt i en sjö vid sin expojkväns gård utanför Hudiksvall i maj. Foto: Alex Ljungdahl19-åriga Tova Moberg från Njutånger blev brutalt mördad med hammare och nedsänkt i en sjö vid sin expojkväns gård utanför Hudiksvall i maj. Foto: Alex Ljungdahl
19-åriga Tova Moberg från Njutånger blev brutalt mördad med hammare och nedsänkt i en sjö vid sin expojkväns gård utanför Hudiksvall i maj. Foto: Alex Ljungdahl
Sedan tidigare står det klart att Tova, expojkvännen och de två vännerna befann sig på gården under kvällen som slutade med att Tova mördades. Foto: PrivatSedan tidigare står det klart att Tova, expojkvännen och de två vännerna befann sig på gården under kvällen som slutade med att Tova mördades. Foto: Privat
Sedan tidigare står det klart att Tova, expojkvännen och de två vännerna befann sig på gården under kvällen som slutade med att Tova mördades.  Foto: Privat

Exets krav på vännerna – natten Tova mördades

Publicerad

Expojkvännen visste att misstankarna skulle riktas mot honom efter mordet på Tova Moberg.

Under mordnatten förbjöd han sina vänner – som också bodde på gården – att återvända efter en festkväll, vittnar de.

Dagen efter styrde han dem att ljuga för polisen.

– Och vi gjorde ju det, dumma som vi var, säger en av vännerna i rätten, rapporterar SVT Gävleborg.

19-åriga Tova Moberg från Njutånger blev brutalt mördad med hammare och nedsänkt i en sjö vid sin expojkväns gård utanför Hudiksvall i maj.

Den 22-årige expojkvännen står åtalad för mordet och på torsdagen gick rättegången in på sin fjärde dag, där två av hans vänner som var inneboende gården var kallade att vittna.

Sedan tidigare står det klart att Tova, expojkvännen och de två vännerna befann sig på gården under kvällen som slutade med att Tova mördades. De förfestade, drack alkohol och lyssnade på musik.

Senare på kvällen lämnade de två vännerna gården för att åka på en cruising.

 

LÄS MER: Vädjan till exet i rätten – erkänn mordet på Tova Moberg

 

Var anfådd och flåsade

När de återvände från bilträffen ringde de 22-åringen – som förbjöd dem att återvända hem.

I rätten berättade en av vännerna att han ringde 22-åringen som var anfådd och flåsade, skriver SVT Gävleborg som rapporterat från rättegångsdagen.

Enligt åklagare Christer Sammens tidslinje var expojkvännen då i färd att sänka ner Tovas kropp i sjön.

Den misstänkte 22-åringen under häktningsförhandlingen i början av december.Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Vännerna berättade i rätten att de cirklade runt i en bil i Hudiksvall i väntan på att få återvända till gården. Till slut tröttnade de och valde att i stället åka hem till en annan vän för att sova.

Morgonen efter återvände de till gården. Det var då känt att Tova var försvunnen och enligt vännerna var expojkvännen rädd att polisen skulle misstänka honom.

 

LÄS MER: GW: Ganska säker på att man får honom fälld

 

Lögnen: Tova lämnade gården

När polisen förhörde dem senare samma dag gav de en falsk version där de sett Tova lämna gården under kvällen. När polisen tryckte på att deras versioner inte stämde valde vännerna att berätta sanningen.

– NN ville att vi skulle ljuga, sa vännen i rätten och fortsatte:

– Och vi gjorde ju det, dumma som vi var.

Bild från ljusmanifestationen i Iggesund, 17 maj 2017.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Expojkvännen berättade själv om sina tankar efter mordet under sitt förhör i rätten på onsdagen.

– Jag var fortfarande rätt så påverkad av tabletterna och det kändes som att alla var på mig för att jag var den sista personen som sett Tova, sa 22-åringen då.

– Så jag blev skitparanoid och det var som att alla hackade på mig. Så jag frågade NN och NN om de kunde hitta på en historia utifall det skulle bli någonting.

Expojkvännen nekar till inblandning i mordet på Tova. Åklagare Christer Sammens menar att han har lagt fram bevisning som styrker att han är den skyldige. Rättegången avslutas 21 december.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag