Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exens vittnesmål mot den mordmisstänkta kvinnan

Cyanid från guldsmedens ateljé.
Foto: Bild ur polisens förundersökning.

Författaren satt längst fram på sin pojkväns begravning iklädd sorgeflor.

Polisen misstänker att hon i själva verket dolde sanningen: Att hon förgiftat honom och stulit hans värdesaker.

I utredningen framkommer flera anklagelser från expojkvänner – som hävdar att hon systematiskt stulit av dem.

Ambulanshelikopter larmas till huset i Norrtäljes skärgårdsidyll den 17 februari 2018. En granne försöker få liv i guldsmeden. 

Hjärt- och lungräddningen är förgäves.

Guldsmeden dör – det ska senare framkomma att han kan ha dött av cyanidförgiftning.

Misstänkt för mord är hans nya kärlek: En omvittnat karismatisk kvinna som skriver böcker och anordnar kulturevenemang i Stockholms innerstad.

Enligt Madeleine Pettersson, åklagare, har författaren utnyttjat män under en längre tid.

– Ett hänsynslöst beteende.  

Ex-pojkvän: Hon lurade och stal från mig

En av hennes ex som hörts i utredningen hävdar att han blev lurad på 300 000 kronor genom ett bostadsköp som aldrig blev av.

Han beskriver att hon kunde ”explodera, visa aggressivitet och skapa lögner”. Han säger också att hon var ”oerhört svartsjuk och kontrollerande” och har en ”dubbel personlighet”.

Silverljusstakar som kulturkvinnan misstänks ha stulit från en tidigare partner.
Foto: Bild ur polisens förundersökning

Enligt åtalet har hon stulit två exklusiva silverljusstakar från honom, värderade till en kvarts miljon kronor. Han uppger att det bara finns tio par likadana ljuststakar i Sverige och sex av de paren finns på museum.

En annan expojkvän säger att han betalade för allt och att han tror att hon försökte förgifta honom. Han säger också att han polisanmält henne för att ha stulit tusentals kronor från honom.

Advokaten: ”Bevisningen är perifer”

En tredje man ur hennes förflutna säger att hon pratat om hur lätt det var att förgifta någon med insulin, att det försvinner ur kroppen. Han säger också i förhör att hon är skyldig honom stora summor pengar – som hon skulle betala tillbaka när hon fick ut försäkringspengar.

En annan man berättar att kulturkvinnan försökt förmå honom att låna ut pengar till henne, att gifta sig snabbt och att han skulle skriva in henne i hans testamente. Han hävdar att hon tagit smycken från hans låsta kassaskåp i deras bostad.

Kvinnans advokat Björn Hurtig säger om dessa anklagelser: 

– Min klient förnekar gärningspåståendena. En del av bevisningen är ganska perifer. Massa manliga bekanta sedan tidigare och perifera frågeställningar. Det här kommer att handla om hur han (guldsmeden, reds anm) har dött och om han har förgiftats.

Kulturkvinnan: ”Tog sig för pannan”

Kvinnan berättar i förhör att hon träffade guldsmeden i slutet av 2016. I februari 2017 inledde de sitt förhållande. På midsommarafton samma år förlovade de sig. Kulturkvinnan säger att hon tackade nej till att de skulle gifta sig direkt - hon säger att hon ville lära känna honom bättre först. 

Förlovningsring fick hon från hans guldsmedsbutik. Hon blev anställd i affären, och fick lön av honom för att ta hand om skyltningen och sköta datorn.

I december 2017 åkte guldsmeden och kulturkvinnan på en solresa som guldsmeden betalade. Hon säger i förhör att guldsmeden var generös och att andra utnyttjade det.

17 februari 2018, mannens sista kväll i livet, hade paret varit osams, säger kvinnan i förhör. De åt kokt torsk med smält smör och rotsaksmos till middag. Plötsligt tog sig guldsmeden för tinningen och klagade över huvudvärk.

Googlade gift

Hon berättar att hon ringde en granne för att få hjälp att få guldsmeden i säng. 

Efteråt stängde hon dörren till sovrummet. Hon gick och satte sig framför tv:n och tittade på en film, säger hon i förhör.

Efter ett tag gick hon in igen – och ringde då grannen för att säga att mannen inte andades.

När sjukvårdspersonalen kom fram var mannen avliden.

Kvinnan är åtalad för mord, grov stöld och stöld. Hon nekar till brott.

Angående att hon googlat ”gift som inte kan spåras” säger kvinnan att hon ofta varit ute på nätet och surfat.

Åklagare har uttalat sig om kvinnans tillvägagångssätt och beskrivit det som ”hänsynslöst”.

– Precis när han håller på att dö har hon tagit hans ringar, hans Rolex-kopia och telefon. När han knappt är död stjäl hon från honom, säger Madeleine Pettersson, åklagare i målet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.