Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-tjuven: Såhär skyddar du ditt hem mot inbrott

Paul Barath är nykter och drogfri sedan 13 år.
Foto: Joakim Berndes

Tidigare levde Paul Barath som inbrottstjuv.

Här är hans bästa tips för att stänga tjuvarna ute.

– Det som fick mig att avbryta de flesta inbrotten var om någon granne kom och tog upp mobilen. Då stack jag direkt, säger han.

Tidigare i livet var Paul Barath inbrottstjuv. 13 år senare är han förbundsordförande för KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Nu ger han sina bästa tips för hur man ska skydda sig själv och sitt hem från bostadsinbrott.

– Det som fick mig att avbryta de flesta inbrotten var att någon granne kom, tittade sig omkring och tog upp mobilen. Då stack jag direkt, säger han.

Själv ser han alltid till att ha folk boende hemma hos sig om han är bortrest, samt larm och ordentliga försäkringar med ägodelarna dokumenterade på bild.

Mörkare månaderna är tjuvarnas högtid

– Man väljer att stjäla det som är lätt och enkelt att få med sig - smycken och kontanter. Skylta inte med att du har fina saker hemma. Jag minns till exempel att december var superpoppis bland oss tjuvar. Då fanns det massa paket under julgranen, säger Paul Barath.

Han avråder också bestämt från att skylta med den stundande semesterresan på sociala medier.

”Håll er borta från att skylta med att er kåk står tom på sociala medier”

– Att skylta med att din kåk kommer stå tom i tio dagar eftersom du själv är på semester skulle jag aldrig göra. Det finns absolut ingenting som är positivt med en sådan uppdatering. Uppgifter brukar säljas till de som är ute och härjar, säger Paul Barath.

KRIS kontor i Stockholm drabbades själva av inbrott för en tid sedan. Någon krossade en ruta och stal en ny MAC- dator.

KRIS kontor drabbades själva av inbrott.

– Jag skulle bli arg ifall någon stal den för att de ville jävlas med oss. Om personen gjorde det för att finansiera ett missbruk skulle jag förstå det bättre. Oavsett tror jag att personen kommer komma hit till oss i stället. Ingen mår bra av att stjäla i längden.

Så skyddar du dig mot inbrott. Paul Baraths bästa tips:

1. Be dina grannar vara uppmärksamma

2. Undvik uppdateringar på sociala medier

3. Skylta inte med dina fina saker

4. Ha inbrottslarm

5. Be någon bo hos dig när du är bortrest

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.