Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Evas ensamma liv efter dödsfallen – krigsveteran misstänks för mord

Eva Engberg, 60, från Umeå blev brutalt mördad. Foto: PRIVAT

Eva Engberg, 60, var ensam kvar.

De tragiska dödsfallen i familjen var hennes stora sorg.

I höstas blev hon brutalt mördad – för att en 52-årig man ville åt hennes hus i Umeå, enligt åtalet.

– Det var ju hennes barndomshem. Inte ville hon släppa det, säger nära vännen Hannu Paajanen.

Det roströda putshuset på Berghem i Umeå var 60-åriga Eva Engbergs hem.

Efter ett yrkesliv som undersköterska var hon sjukpensionär och hade gott om tid för att påta i trädgården och ta hand om sina tre katter.

Tidens tand hade satt sitt märke på den gamla 50-talsvillan och Eva gjorde sitt bästa för att rusta upp den. Hon tapetserade om i gästrummet och målade om i köket.

– Hon bytte dörrar och fönster och gjorde så gott hon kunde med sina små ekonomiska möjligheter, säger Evas nära vän Hannu Paajanen.

Huset var viktigt för henne. Fullt av minnen.

Det hade varit hennes föräldrars och därefter hennes brors. För sex år sedan blev det hennes.

 

LÄS MER: Eva Engberg, 60, var rädd för sin misstänkte mördare

 

Mördade Eva Engbergs hus i Umeå. Foto: POLISEN

Evas stora sorg: ”Hon hade tappat hela familjen”

Då var det bara hon kvar. En bror hade dött tidigt i livet i en trafikolycka och en annan i sviterna av ett missbruk. Modern hade dött hastigt vid millennieskiftet och pappan var sjuk de sista åren i livet.

– Hon hade tappat hela familjen. Båda bröderna, mamma och pappa var döda. Hon hade stor sorg efter det och hon var så utlämnad, säger Hannu Paajanen.

 Hannu och Eva hade känt varandra i mer än 20 år. Med tiden blev de väldigt goda vänner.

– Vi var så ensamma båda två och vi hittade varandra i det, säger han och fortsätter:

– Hon var jättesnäll, hjälpsam och barnkär. Älskade djur och tog hand om sina katter.

 

LÄS MER: Eva Engberg, 60, stampad till döds i sitt hem

 

När Eva hittades död fanns ett halsband med två nycklar runt hennes hals. Nycklarna gick till ett bankfack där det låg ett testamente utfärdat i Eva Engbergs namn. Foto: POLISEN

Huset i universitetsstaden Umeå var stort och erbjöd mer utrymme än Eva behövde. Vid flera tillfällen hyrde hon ut ett av rummen till studenter.

– Det var bostadsbrist i Umeå och svårt att få rum. Hon hyrde ut för att vara snäll och för att få in lite extra pengar, säger en student som hyrde in sig i huset under några månader.

Han beskriver Eva som "varmhjärtad" och säger att de ofta tittade på tv tillsammans, framför allt när det var skidåkning. Det var Evas sista vinter.

– Hon hade köpt ett par nya längdskidor som hon åkte med längs med Berghem. Hon gillade att ge sig ut för att få lite frisk luft, säger mannen.

”Jag hörde henne aldrig tjafsa med någon”

Under de tre månader som studenten bodde hemma hos Eva berättade hon aldrig för honom om de stora problemen hon hade med en 52-årig man som tvingat sig in i hennes garage och som vägrade lämna.

– Tanken slog mig aldrig ens. Jag hörde henne aldrig skrika i telefonen eller tjafsa med någon. Det var aldrig någon som kom och knackade på dörren för att bråka. Allt detta har kommit som en chock, säger den inneboende studenten.

Den 52-årige mannen står åtalad för mordet på Eva. Han är tidigare dömd för flera våldsbrott. Foto: POLISEN

I slutet av september förra året hittades Eva brutalt mördad i sin källare – sparkad och stampad till döds. 

52-åringen som Eva tidigare haft problem med, som flera gånger tidigare dömts för våldsbrott, häktades. Nu står han åtalad, misstänkt för mordet och åklagare Andreas Nyberg menar att utredningen innehåller tillräcklig bevisning för att nå en fällande dom.

Motivet: 52-åringen ville ha Evas hus

Enligt åtalet finns ett tydligt motiv: 52-åringen ville ha hennes hus.

Eva hade inga barn och den närmaste familjen var död. Några bröstarvingar fanns inte.

När hon hittades död fanns ett halsband med två nycklar runt hennes hals. Nycklarna gick till ett bankfack där det låg ett testamente utfärdat i Eva Engbergs namn. I skriften står att hon vill "skänka allt jag äger och har, det vill säga alla mina tillgångar" till en av 52-åringens nära släktingar.

En analys har dömt ut testamentet som falskt. Två namngivna vittnen vars underskrifter finns på papperet kan inte minnas att de har skrivit på något testamente.

– Enligt min uppfattning har 52-åringen planerat att när målsäganden hittas död ska man också hitta bankfacket och testamentet som då ska utfalla till hans fördel, har åklagare Andreas Nyberg tidigare sagt.

 

LÄS MER: Krigsveteranens våldsamma liv – misstänks ha stampat Eva till döds

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!