Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå den 26 eller 27 september 2017.Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå den 26 eller 27 september 2017.
Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå den 26 eller 27 september 2017.
Den dokumenterat våldsamme krigsveteranen Amir Zamani döms för 16 års fängelse och utvisning för mordet på Eva Engberg i Umeå. Foto: POLISENDen dokumenterat våldsamme krigsveteranen Amir Zamani döms för 16 års fängelse och utvisning för mordet på Eva Engberg i Umeå. Foto: POLISEN
Den dokumenterat våldsamme krigsveteranen Amir Zamani döms för 16 års fängelse och utvisning för mordet på Eva Engberg i Umeå. Foto: POLISEN
Under mordutredningen har Amir Zamanis vuxna styvbarn pekat ut honom för att ha varit våldsam i hemmet och satt skräck i sin egen familj. Han är dömd för att ha misshandlat två av barnen.Under mordutredningen har Amir Zamanis vuxna styvbarn pekat ut honom för att ha varit våldsam i hemmet och satt skräck i sin egen familj. Han är dömd för att ha misshandlat två av barnen.
Under mordutredningen har Amir Zamanis vuxna styvbarn pekat ut honom för att ha varit våldsam i hemmet och satt skräck i sin egen familj. Han är dömd för att ha misshandlat två av barnen.

Amir Zamani stampade ihjäl Eva Engberg – döms

Publicerad

Den dokumenterat våldsamme krigsveteranen Amir Zamani döms till 16 års fängelse och utvisning för mordet på Eva Engberg i Umeå.

Enligt polisutredningen slog och stampade han ihjäl henne för att komma över hennes hus.

Eva hade ärvt det roströda putshuset på Berghem i Umeå av sin bror – men det fanns ett problem: Den 52-årige krigsveteranen Amir Zamani, som dömts för en rad våldsbrott, ansåg sig ha rätt att nyttja husets garage. Detta till följd av en påstådd skuld från Evas bror.

Eva Engberg levde i rädsla för Zamani, enligt bland andra hennes kusin. Kammaråklagare Andreas Nyberg beskriver situationen så här:

– Han har försökt bedriva en näringsverksamhet från hennes garage. Hon har egentligen aldrig velat ha honom där utan det har varit en situation där hon har försökt och till slut lyckats få honom avvisad.

Men Amir Zamani vägrade ge sig. I slutet av september 2017 tog han till dödligt våld för att få sin vilja igenom. Eva Engberg hittades stampad och sparkad till döds nedanför en trappa i huset. På brottsplatsen hade någon strött ut mjöl i vad som enligt polisen var ett försök att försvåra mordutredningen.

 

LÄS MER: Krigsveteranens våldsamma liv 

 

Eva Engbergs hus i Umeå.Foto: Polisen

Strödde mjöl över brottsplatsen

Runt Evas hals satt ett halsband med nycklar till ett bankfack – däri låg ett testamente som polisens tekniker dömer ut som förfalskat. Enligt detta testamente ville Eva skänka alla sina tillgångar till en av Zamanis släktingar.

Umeå tingsrätt anser att det "inte går att dra någon annan slutsats än att Amir Zamani trätt halsbandet kring Eva Engbergs hals efter det att hon avlidit, och att skälet till det varit att det förfalskade testamentet skulle komma ut i dagen med resultatet att den däri angivna arvsutfästelsen skulle falla ut, vilket skulle varit Amir Zamani till i vart fall stor indirekt nytta." 

60-åriga Eva Engberg mördades av Amir Zamani, enligt tingsrätten.Foto: PRIVAT

Enligt domstolen är det ställt bortom rimligt tvivel att Amir Zamani är mördaren.

"Tingsrätten grundar den sagda bedömningen på att det enligt rättens mening visats att Amir Zamani haft ett tydligt motiv, att han saknat alibi, att han på ett konkret sätt har bundits till brottsplatsen, och att han i samband med gärningen, och därefter, har gjort vissa dispositioner som varit ägnade att dölja brottet."

Straffet blir 16 års fängelse för främst mord.

 

LÄS MER: Evas ensamma liv efter dödsfallen – krigsveteran misstänks för mord 

Amir Zamari är uppvuxen i Iran och stred som tonåring i kriget mot Irak.

Utvisades 1997

Amir Zamari är uppvuxen i Iran och stred som tonåring i kriget mot Irak. 1989 kom han till Sverige och har sedan dess haft återkommande kontakt med psykiatrisk vård med anledning av posttraumatiskt stressyndrom. I utredningar som gjorts kallas han för lättkränkt och -diskriminerad.

Under mordutredningen har Amir Zamanis vuxna styvbarn pekat ut honom för att ha varit våldsam i hemmet och satt skräck i sin egen familj. Han är dömd för att ha misshandlat två av barnen.

Bland annat är han också dömd för att ha misshandlat en brevbärare med anledning av ett trasigt paket, och för att ha slagit en väktare som ertappade honom med att snatta.

Testamentet som polisen dömer ut som förfalskat.Foto: Polisen

Redan 1997 utvisades Amir Zamani från Sverige på livstid, men återvände året därpå för att söka ny asyl. Utvisningsbeslutet mot honom gäller fortfarande men genom en lång rad tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställighetshinder har han kunnat fortsätta sitt liv här.

Nu döms han till 16 års fängelse och utvisning för främst mord.

Expressen har sökt Amir Zamanis advokat Leif Silbersky, som sedan tidigare låtit meddela att hans klient nekar till mordmisstankarna.

 

LÄS MER: "Skandal att Eva Engbergs mördare fått vara kvar i Sverige"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag