Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eva, 60, stampad till döds i sitt hem

Eva Engberg hittades brutalt mördad i sitt eget hem. Enligt åklagaren som nu väckt åtal var motivet att den 52-årige mannen som tidigare varit hennes plågoande ville åt hennes hus.
Foto: Privat
52-åringen står åtalad misstänkt för att ha mördat Eva Engberg genom att sparka och stampa på henne.
Foto: Polisen
I ett bankfack hittade polisen ett förfalskat testamente där Eva Engberg ger bort alla sina tillgångar till en av 52-åringens släktingar.
Foto: Polisen
Kedjan med de två nycklarna som går till bankfacket. Enligt åklagaren placerade 52-åringen kedjan runt halsen på Eva Engberg efter mordet för att leda polisen till det falska testamentet.
Foto: Polisen

Eva Engberg, 60, hittades brutalt mördad i sitt hem i Umeå.

I ett bankfack hittades ett testamente – med hennes förfalskade signatur.

Nu åtalas en 52-årig bekant för dådet. 

Det misstänkta motivet: Han ville åt hennes hus.

– Hon var en så snäll person och ville alla så väl. Det är ofattbart, säger Evas kusin.

60-åriga Eva Engberg hade ärvt villan i Umeå efter sin bror. Steg för steg hade hon rustat upp huset med renovering av vinden, nymålat tak i köket och planer på byggnation av en balkong.

Men det fanns ett problem: Garaget.

En 52-årig man krävde att få tillgång till utrymmet för att kvitta en gammal skuld som Evas bror haft till honom.

– Han har försökt bedriva en näringsverksamhet från hennes garage. Hon har egentligen aldrig velat ha honom där utan det har varit en situation där hon har försökt och till slut lyckats få honom avvisad, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Eva Engbergs villa i Umeå.

Gärningsmannen lämnade skoavtryck i blod

Den 25 eller 26 september – det är inte fastställt vilken av dagarna – blir Eva mördad i sitt hem.

Hon blir sparkad, stampad och hoppad på, längst ner i sin egen källartrappa. Efteråt strör mördaren ut mjöl över hela trappan, vilket åklagaren menar har gjort det svårare för polisen att säkra spår. Kvar lämnar gärningsmannen också skoavtryck i blod.

– Det är så fruktansvärt. Hon var en så snäll person och ville alla så väl. Det är ofattbart, säger en kusin till Eva.

Hon fortsätter:

– Hon fruktade den här mannen. Hon var rädd för honom.

Morbrodern: ”Det gör så ont i mig”

Eva hade inga barn och varken syskon eller föräldrar var längre i livet. Under de sista åren började hon och kusinen umgås tätare. Tillsammans åkte de på utflykter.

– Dagarna innan detta hände var vi och hälsade på en gammal dam. Sedan for vi ut på landet till vår mormor och morfars sommarställe, som de hade när de var i livet. Eva ringde mig efteråt och sa att hon tyckte att vi hade haft så trevligt, säger kusinen.

Eva Engberg fyllde 60 under våren 2017. Då firade hon och kusinen med kafferep och jordgubbstårta.
Foto: Privat

En av få familjemedlemmar Eva hade kvar var morbrodern Stig Lindqvist. På grund av hög ålder och långa avstånd mellan dem träffades de inte mycket de sista åren, men de höll kontakten via telefon.

– Jag bjöd ner henne att komma och besöka mig i Stockholm två veckor innan det hände. Det hann aldrig bli av. Det gör så ont i mig, säger Evas morbror Stig Lindqvist.

Åklagaren om motivet: Ville åt Evas hus

Bara någon dag efter händelsen anhölls 52-åringen som misstänkt för mordet. Nu har åklagaren väckt åtal. På onsdagen skickades handlingarna in till tingsrätten.

Enligt åklagaren hade 52-åringen ett starkt motiv: Han ville tillskansa sig Evas hus.

– Han har befunnit sig i en väldigt besvärlig situation boendemässigt vid den här tidpunkten, säger åklagare Andreas Nyberg.

När Eva hittades död fanns ett halsband med två nycklar runt hennes hals. De gick till ett bankfack där polisen hittade ett testamente daterat 2013. I testamentet, som är undertecknat av Eva Engberg, står att hon "vill skänka allt jag äger och har, det vill säga alla mina tillgångar" till en av 52-åringens nära släktingar.

Problemet: Testamentet är förfalskat.

En glad och snäll person, omtyckt av alla. Så beskrivs Eva Engberg av kusinen.
Foto: Privat

Vittnena minns inte att de skrivit under

Redan i förhör dömde en rad av Evas vänner och bekanta ut skriften som falsk. Eva bar aldrig halsband, hon hade aldrig nämnt något testamente och de två listade vittnena kan inte minnas att de har skrivit under något papper.

Efter analys av skriftens streckkvalitet samt antalet penntryck och pennlyft lämnade NFC (Nationellt forensiskt centrum) följande utlåtande:

"Resultaten talar starkt för att den omstridda namnteckningen ”Eva Engberg” inte är egenhändigt utförd av Eva Engberg".

– Enligt min uppfattning har 52-åringen planerat att när målsäganden hittas död ska man också hitta bankfacket och testamentet som då ska utfalla till hans fördel, säger åklagare Andreas Nyberg.

52-åringen handlade mjöl på Ica

Den 25 september – i samband med tidsramen för mordet – fångas 52-åringen på övervakningskamera när han handlar på Ica. Flera sorters snacks som han köper då hittas senare hemma hos Eva Engberg. Vid köpet inhandlar han också två paket mjöl – av samma sort som mördaren använt för att dölja sina spår på brottsplatsen.

Innan mordet gjorde mannen två köp vid samma besök på Ica. Det ena försökte han dölja genom att betala kontant, utan att dra sitt bonuskort, enligt åklagaren. Likadana varor som köptes hittades senare hemma hos Eva Engberg.
Foto: Polisen

I huset hittas också en bit hopknycklat papper som har både blod och hårtussar från Eva Engberg och spår av 52-åringens DNA. Kläder och skor som han bar samma kväll har polisen inte kunnat hitta i efterhand.

– Jag påstår att han har gjort sig av med kläderna och skorna han hade den här kvällen för att han har haft målsägandens blod på dem, säger åklagare Andreas Nyberg.

Utvisades på livstid – 1996

52-åringen har hela tiden nekat till brott. Han påstår att han var tillsammans med Eva på kvällen men att hon sedan släppte av honom ur sin bil. Mannen företräds av försvarsadvokat Leif Silbersky:

– Jag och åklagaren har olika syn på bevisläget. Jag har en klient som helt förnekar brott, säger advokaten.

Mannen finns under många avsnitt i belastningsregistret.

1996 dömdes han för grov varusmuggling till två års fängelse och året därpå blev 52-åringen, som är utländsk medborgare, utvisad på livstid. Redan året efter sökte han på nytt asyl i Sverige och i en lång serie av tidsbestämda uppehållstillstånd, överklaganden och verkställningshinder har utvisningen under 20 år aldrig blivit av.

Sedan 2015 har han klassats som "avviken" och polisen har haft i uppdrag att verkställa utvisningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.