Eva Engberg.Eva Engberg.
Eva Engberg.
Huset som krigsveteranen enligt misstankarna ville komma över – genom att mörda. Foto: POLISENHuset som krigsveteranen enligt misstankarna ville komma över – genom att mörda. Foto: POLISEN
Huset som krigsveteranen enligt misstankarna ville komma över – genom att mörda. Foto: POLISEN

Eva, 60, mördad i sitt hem – domen skjuts upp

Publicerad
Uppdaterad

Eva Engberg, 60, hittades död i sitt hem med nycklar till ett förfalskat testamente runt halsen.

Mördaren: En 52-årig krigsveteran som ville ta över Evas hus, enligt polis.

Domen skulle meddelas på tisdagen klockan 11 – men har nu blivit framskjuten två dagar.

På tisdagsförmiddagen skulle Umeå tingsrätt meddela sin dom i rättegången efter mordet på Eva Engberg i fjol.

Nu kommer beskedet att domen skjuts upp till på torsdag.

Enligt rättens ordförande Olof Johnson beror det inte på att något oförutsett har skett.

– Vi behöver helt enkelt mer tid att skriva domen. Det har varit andra arbetsuppgifter som har kommit emellan, säger han.

Den mordmisstänkte mannen sitter alltjämt häktad i väntan på dom.

Hon hade ärvt villan i Umeå av sin bror och rustat upp den i flera vändor. Men det fanns ett problem: En 52-årig krigsveteran krävde tillgång till Evas garage med hänvisning till att hennes bror stått i skuld till honom.

Krigsveteranen, 52.Foto: POLISEN

– Han har försökt bedriva en näringsverksamhet från hennes garage. Hon har egentligen aldrig velat ha honom där utan det har varit en situation där hon har försökt och till slut lyckats få honom avvisad, har kammaråklagare Andreas Nyberg sagt.

 

LÄS OCKSÅ: Eva Engbers ensamma liv efter dödsfallen 

 

Förfalskat testamente

I slutet av september 2017 misstänks den 52-årige mannen ha sparkat och stampat ihjäl Eva Engberg i hennes hem. Enligt polis strödde han sedan ut mjöl över platsen för att försvåra utredningen.

Runt Evas hals satt ett halsband med nycklar till ett bankfack. Däri låg ett testamente där Eva påstods lova bort alla sina tillgångar till en anhörig till krigsveteranen. Men testamentet var, enligt polisens tekniska analys, förfalskat.

Eva Engberg blev 60 år gammal.Foto: PRIVAT

Krigsveteranen greps som mordmisstänkt och stod i april inför rätta vid Umeå tingsrätt. Efter rättegången blev han kvar i häkte och nu på tisdagen meddelas domen.

Veteranens advokat Leif Silbersky har sagt:

– Jag och åklagaren har olika syn på bevisläget. Jag har en klient som helt förnekar brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag