Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsskottet avlossades när Eric, 20, vänt sig om

Eric Torell rymde hemifrån med en leksakspistol.Foto: PRIVAT
Eric Torell blev 20 år gammal.Foto: LÄSARBILD
Blommor vid innergården.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åklagaren Martin Tidén.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagaren Martin Tidén presenterar åtalet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åtta månader har gått sen 20-årige Eric Torell sköts till döds under en polisinsats – nu är utredningen färdig.

Tre poliser åtalas för dödsskjutningen – en för vållande till annans död och två för tjänstefel.

– Eric hade blivit hur glad som helst. Han sjunger nu, hos änglarna, säger Eric Torells mamma Katarina.

De tre poliserna nekar till brott.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som polisen tog emot larm om en beväpnad man i Vasastan i centrala Stockholm. I själva verket handlade det om 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom och som tidigare under natten rymt hemifrån med en leksakspistol.

De tre poliserna som svarade på larmet sköt sammanlagt 25 skott mot Eric Torell. Tre skott träffade 20-åringen, varav det dödande träffade honom i ryggen.

Det övre är ett riktigt vapen, det nedre är ett leksaksvapen.Foto: POLISEN
Eric Torell blev 20 år gammal.Foto: PRIVAT

127 förhör i utredningen

Sedan dödsskjutningen har Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, utrett polisens agerande vid händelsen.

Nu är utredningen färdig. Vid klockan 10 på fredagen inleddes en presskonferens där Tidén meddelade åtalsbeslut mot de inblandade poliserna. Bland annat säger Tidén att händelsen och utredningen varit känslosam för både målsäganden och poliserna som misstänks.

– Under den här utredningen har vi hållit 127 förhör. Vi har gjort platsundersökningar, anlitat NFC, inhämtat rättsläkarutlåtande, gjort realtidsundersökningar för att se hur det såg ut på platsen, och vi har gjort ett flertal rekonstruktioner, säger Tidén under presskonferensen.

Redan innan presskonferensen inleddes hade åklagaren berättat för Eric Torells mamma Katarina Söderberg att tre poliser åtalas för brott efter dödsskjutningen, säger mamman.

Tre poliser åtalas – två för tjänstefel och en för vållande till annans död

Expressen har tagit del av stämningsansökan: En polis åtalas för vållande till annans död, de andra två för tjänstefel.

”När Eric Torell i ett efterföljande skede vänt ryggen mot poliserna har NN, utan att längre ha rätt till nödvärn, avlossat ett skott som träffat Eric Torell i ryggen och som orsakat hans död”, står i stämningsansökan.

Det är tidigare känt att fyra poliser har varit föremål för utredning. Förutom de tre poliser som var på plats har ett polisbefäl även ingått i förundersökningen.

Den kvinnliga polis som befann sig på plats i samband med skjutningen har under utredningens gång avförts från misstankar. De övriga tre – samtliga män – har fortsatt varit aktuella. Det är de tre som åtalats.

Det åtalas de tre poliserna för

Polisinsatschefen, som var ansvarig vid ingripandet, åtalas för tjänstefel.

Polisen som åtalas för vållande till annans död har, enligt åklagaren, skjutit Eric Torell trots att det ”under alla förhållanden varit uppenbart oförsvarligt att använda skjutvapnet i detta skede”.

Den tredje polisen, som också åtalas för tjänstefel, sköt också Eric Torell i ryggen, enligt åklagaren.

Skillnaden mellan de två poliserna som sköt Eric Torell i ryggen är, säger åklagare Martin Tidén:

– En polis är åtalad för tjänstefel för att han har träffat målsäganden i ryggen, medan den som skjutit det dödande skottet är åtalad för vållande till annans död.

Erics mamma: Han sjunger hos änglarna

– Det känns som en lättnad. Det känns som att vi tagit av oss en tung sten, en tyngd. All anspänning rann av, äntligen får vi veta att det blir åtal. Vi kommer få klarhet i ansvarsfrågan … vi kommer få upprättelse. Eric kommer få upprättelse, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg.

– Eric hade blivit hur glad som helst. Han sjunger nu, hos änglarna.

Chefsåklagare Martin Tidén leder utredningen.Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eric Torell rymde hemifrån

Eric Torell, 20, hade Downs syndrom och kunde bara säga ordet mamma. Han var kort, runt 150 centimeter, och bar ett svart leksaksvapen som saknade vissa delar, som han tog med sig när han lämnade sin pappas lägenhet mitt i natten.

Erics mamma Katarina Söderberg har tidigare sagt att hon satt och grät i en och en halv timme när hon fick höra att poliserna sköt 25 skott, att tre träffade och att det dödande skottet tog ryggen.

– Jag tycker att det är helt chockerande. Hur kan det behövas 25 skott? Och de hävdar nödvärn de här tre poliserna. Men hur kan det vara det, om man skjuter någon i ryggen? Man kan inte vara hotad av någon vars ryggtavla man har framför sig, sa hon då.

Eric Torells mamma Katarina Söderberg har krävt förändring efter sonens död.Foto: ALEX LJUNGDAHL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.