Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ensam snickare ”desperat” av ljuden – dödade granne

Det var i februari som en kvinna hittades mördad och en annan svårt skadad i Vetlanda.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Polisens tekniker arbetar efter misstänkta mordet. En man i 25-årsåldern sitter häktad och kan lida av en allvarlig psykisk störning enligt en ny sinnesundersökning.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT

Snickaren upplevde att grannen störde hans ensamma tillvaro så illa att han låg sömnlös.

Då dödade han henne, har han erkänt.

Enligt en ny sinnesutredning kan snickaren lida av en allvarlig psykisk störning.

Han säger sig ha blivit ”uppgiven och desperat” av ljud från grannlägenheten.

I februari kom larmet från ett serviceboende i småländska Vetlanda: En kvinna mördad och en annan svårt skadad. Snart kunde en man i 25-årsåldern gripas. Han är sedan dess häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

– Han medger att han tagit livet av en kvinna och skadat en annan, sa vice chefsåklagare Pernilla Törsleff i ett tidigt skede.

"Hon var snäll och omtänksam"

Den mördade kvinnan var skriven på boendet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hon hade en god man som skötte hennes privatekonomi. De två sågs för sista gången någon vecka före mordet.

– Då var allting bra och på väg att bli ännu bättre. Hon mådde toppenbra och var på gott humör, har den gode mannen sagt.

– Hon var en snäll och omtänksam människa, hon hjälpte folk runtomkring sig efter bästa förmåga och var en väldigt god vän till sina vänner.

Den misstänkte mördaren ägnade sin fritid åt Youtube-videos och Facebook-spel, enligt en utredning.
Foto: Fritz Schibli

Snickaren klagar över sömnbrist

Nu har den mordmisstänkte mannens mentala hälsa utretts i en så kallad paragraf 7-undersökning. Där framkommer nya detaljer om hur han upplevde upprinnelsen till gärningen, som han erkänt.

”Vid aktuell undersökning förklarade NN gärningen som ett resultat av ständigt och varaktigt störande beteende av hans granne och han upplevde frustration, desperation samt fysisk och psykisk trötthet på grund av sömbrist”, står att läsa.

”Han var tydlig med att han mådde dåligt vid tiden för gärningarna. Vid undersökande samtal uppgav NN att han inte hade sovit på flera dagar på grund av grannen som störde honom. Han var upprörd, kände sig desperat för att han inte fick någon hjälp av hyresvärden och polisen.”

Polis på plats efter misstänkta mordet.
Foto: FRITZ SCHIBLI

I utredningen framgår också att mannen varit yrkesverksam som snickare.

För psykiatern beskriver han sitt liv i ensamhet:

”Hade inga vänner”

”Han hade inga vänner och bodde ensam i en hyreslägenhet i ett byggnadshus där det även låg en LSS-bostad (…).”

”Han var tillbakadragen och var ofta i sin lägenhet utan att vara med i sociala förhållanden.”

Sin fritid ägnade han åt Youtube-videos och Facebook-spel, enligt en annan utredning.

Slutsatsen i paragraf 7-undersökningen är att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas. Därför rekommenderas en mer uttömmande rättspsykiatrisk undersökning längre fram.

Expressen har sökt snickarens advokat Uno Karlsson och åklagaren Pernilla Törsleff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.