Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Englas rum står kvar som det var”

Fortfarande finns frågor som Englas mamma Carina vill ha svar på. Foto: BROTTSCENTRALEN
Engla Höglund försvann den 5 april 2008. Foto: EPA SCANPIX SWEDEN

STJÄRNSUND. Efter tio års sorg finns det fortfarande frågor som Carina Höglund vill ha svar på kring mordet på sin dotter Engla.

Hon har sökt upp dubbelmördaren Anders Eklund men fått nej.

– Det finns pusselbitar som inte stämmer. Folk tycker att jag är galen. Men jag har redan mått så dåligt som man kan må och jag bär redan på den erfarenhet av smärta man kan ha.

Tioåriga Engla Höglund var på väg hem efter sin första egna cykelfärd när hon försvann. I vägkröken i närheten av hennes hem står i dag en skulptur av en ängel.

– Här bakom den hittade man hennes cykel, säger Carina Höglund och pekar in i skogsdungen och berättar om det sista telefonsamtalet som hon hade med dottern strax innan.

Brottscentralen träffar Englas mamma i Stjärnsund, ett litet samhälle som kom att förknippas med ett av de mest uppmärksammade mordfallen i svensk kriminalhistoria.  I dag är det tio år sedan Engla försvann och senare hittades mördad. Carina Höglund och familjen har valt att bo kvar i det lilla samhället.

”Englas rum står kvar som det var”

– Det har inte varit självklart, men jag klarar inte av att flytta heller. Då vinner liksom mördaren hela mitt liv, vi hade byggt huset och bestämt att vi skulle bo här. Men det är tufft att åka förbi här. Och Englas rum står kvar som det var, jag har inte klarat av att ändra på det, säger hon.

Misstankarna mot Anders Eklund tog fart sedan en privatperson, av en slump, råkade fånga både Engla på cykel och Eklunds röda Saab på bild. Ett par dagar efter gripandet erkände han även ett annat kvinnomord, det ouppklarade mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun. Det visade sig då att polisen i Dalarna hade fått tips om Eklund som hade ignorerats och polisens bristande arbete mötte enorm kritik.

”Jag är inte samma person i dag”, säger Carina Höglund, tio år efter mordet på dottern Engla. Foto: BROTTSCENTRALEN

Ouppklarat kvinnomord

Carina Höglund stämde staten, en kamp som hon förlorade.

– Det begicks väldigt många misstag. Om polisen skött sitt arbete hade han redan suttit i fängelse när det med Engla hände. Vi har fortfarande inte fått en ursäkt för polisens dåliga arbete, och det tycker jag är fel.  

 

LÄS ÄVEN: Anders Eklund vill ha ett tidsbestämt straff 

 

Efter mordet har Carina Höglund engagerat sig politiskt och har ofta profilerat sig i frågor kring brottsoffers situation.

– Jag kan inte hitta någon mening alls i att Engla dog. Men jag kan välja att skapa någonting meningsfullt efter det, skapa mening i meningslösheten, som prästen sa på hennes begravning. 

Hon beskriver hur kroppen, efter mordet, levde sitt eget liv.

– Veckan efter att hon försvann så fick jag till exempel tics. Innan sorgen hade jag aldrig upplevt den smärta som jag drabbades av, den fysiska smärta man har i sorgen som är helt annorlunda. Man måste sluta gråta, det gör för ont.

Carina Höglund har fortfarande frågor kring mordet som hon inte tycker att hon har fått svar på. Och hon har sökt Anders Eklund för att försöka få klarhet i dem.

Lennart Ekdal träffar Carina Höglund i Stjärnsund nordost om Hedemora i Dalarna. Foto: BROTTSCENTRALEN

 

Carina Höglund: ”Har frågor till honom”

– Ja, jag vill träffa honom och det har jag alltid velat. Jag har frågor till honom, men får antagligen aldrig de svar som jag vill ha. Det finns pusselbitar som inte stämmer,  jag tror han har ljugit om händelseförloppet. Folk tycker att jag är galen. Men jag har redan mått så dåligt som man kan må, jag bär redan på den erfarenhet av smärta man kan ha. Men han vågar inte träffa mig, har ju svarat nej när jag frågat.

Minnena från mordet kommer hon alltid att få leva med. Men i dag tänker hon även ljusa tankar kring Englas minne.

– Och då kan jag må bra. Men ofta kommer ju minnena av det som jag vet har hänt henne, och det gör fortfarande väldigt ont. Jag försöker förtränga de hemska detaljera.

Anders Eklund vid rättegången. Foto: SUVAD MRKONJIC

Anders Eklund vill ha tidsbestämt straff

I dagarna, tio år efter gripandet, har Anders Eklund rätt att ansöka om tidsbestämt straff. Det tycker Carina Höglund är fel.

– Det är bedrövligt. Vi har precis börjat landa i det, börjat kunna acceptera och hantera hennes död. Då ska det dras upp igen. Men jag tror inte att han kommer få det på väldigt länge.

Engla skulle ha fyllt 20 år i år.

– Man funderar mycket på vad hon hade gjort i dag. Jag tror hon hade gått på Kulturama eller något liknande. Hon ville bli artist, hade alltid fokus på det, gillade att stå på scen och vara med på talangjakter.

Se en längre intervju med Carina Höglund i kvällens Brottscentralen. Programmet sänds 20.00 på Expressen TV.

 

Försvinner på väg hem från fotbollsträningen

• 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund, på väg hem efter en fotbollsträning. Några hundra meter hemifrån hittar mamman hennes cykel. Cirka 200 frivilliga deltar i sökandet de närmaste dagarna.

• 7 april 2008 grips Anders Eklund, 42, efter att av en slump fotats i sin bil vid platsen där Engla försvann.

• 13 april 2008 erkänner Anders Eklund morden på Engla och Pernilla Hellgren, 31.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!