Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man gripen misstänkt
för dubbelmord i Kista

Ett vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda.Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Merhawi Aregai sköts till döds förra veckan.Foto: Polisen / POLISEN

Sent i natt greps en 29-årig man, hemmahörande i Stockholmstrakten, i en dansk hamnstad.

Nu misstänks han för dubbelmordet i Kista förra veckan, där Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man sköts i huvudet.

– Vi vet ännu inte när han kommer till Sverige så att vi kan höra honom,säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Efter ett samarbete mellan svensk och europeisk polis kunde en misstänkt dubbelmördare gripas 01.30 natten mellan söndag och måndag. Dansk polis uppger att 29-åringen greps tillsammans med flera andra när han körde bil i hamnstaden Rødbyhavn på ön Lolland.

Från Rødbyhavn går det färjor till och från Puttgarden i Tyskland. Han greps när bilen körde i ett inresekörfält i hamnen, vilket tyder på att de kommit från Tyskland.

29-åringen misstänks vara den som sköt ihjäl två män – varav en Merhawi Aregai, ledande inom det kriminella nätverket Lejonen – i Kista i onsdags kväll.

Det är inte första gången 29-åringen har med rättsväsendet att göra.

2006, under tiden han var villkorligt dömd för en grov stöld i Värmland, försökte han råna en Coopbutik.

Kassan var tom

En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.

Han och ytterligare en man pistolhotade butiksbiträdet och ropade att det rörde sig om ett rån. Men tack vare butikens rånskyddssystem var kassan i princip tom.

29-åringen och den andre mannen avslutade det hela med att slå butiksbiträdet medvetslös och fly.

Själv uppgav 29-åringen att han i själva verket blev vittne när de egentliga rånarna slog till – och tog upp jakten för att stoppa dem. Den förklaringen avfärdade tingsrätten som osannolik och dömde honom till fängelse i ett år och fyra månader. Svea hovrätt fastställde senare det straffet.

2013 åtalades han vid åtminstone två tillfällen – men friades vid båda.

Först gällde det våld mot tjänsteman. 29-åringen hamnade i bråk med en krogvakt efter att en vän till honom nekats inträde på en Stockholmskrog.

"Förstod att de inte skulle klara sig"

Sedan åtalades han för olaga frihetsberövande och försök till utpressning sedan han och två andra män, enligt åklagaren, försökt att hota till sig 10 000 kronor av en person som jobbade i en butik.

Nu är 29-åringen gripen och anhållen – som misstänkt dubbelmördare.

Det var i onsdags kväll förra veckan som Merhawi Aregai, ledare inom det kriminella nätverket Lejonen, och en till man sköts till döds i Kista.

Det var i onsdags kväll förra veckan som Merhawi Aregai, ledare inom det kriminella nätverket Lejonen, och en till man sköts till döds i Kista.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ett vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda.

– Jag såg direkt att de inte skulle överleva. Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, men man förstod direkt att de inte skulle klara sig, säger vittnet.

Ett av polisens spår är, enligt Expressens uppgifter, att dubbelmordet kan ha varit en intern uppgörelse inom Lejonen. Polisen har samlat info från mobilmaster i området och kunnat hitta en intressant person.

Gick med vapen i handen

Huruvida den personen är den nu gripne 29-åringen är oklart.

– Jag kan inte säga något mer utan hänvisar till polisens pressmeddelande, säger kammaråklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

Mannen ska nu föras till Stockholm för förhör.

Merhawi Aregai förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret och började sin våldsamma bana genom livet som 15-åring.

De senaste åren har han, enligt uppgift till Expressen, avancerat till en ledande position inom Lejonen sedan andra toppnamn inom nätverket hamnat i fängelse.

En av gångerna Aregai gripits var sommaren 2015, när han syntes gå omkring med en laddad pistol fullt synlig i sin vänstra hand på Kungsholmen i centrala Stockholm.