Ett vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNEtt vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ett vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Merhawi Aregai sköts till döds förra veckan. Foto: Polisen / POLISENMerhawi Aregai sköts till döds förra veckan. Foto: Polisen / POLISEN
Merhawi Aregai sköts till döds förra veckan. Foto: Polisen / POLISEN

Man gripen misstänkt
för dubbelmord i Kista

Publicerad

Sent i natt greps en 29-årig man, hemmahörande i Stockholmstrakten, i en dansk hamnstad.

Nu misstänks han för dubbelmordet i Kista förra veckan, där Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man sköts i huvudet.

– Vi vet ännu inte när han kommer till Sverige så att vi kan höra honom,säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Efter ett samarbete mellan svensk och europeisk polis kunde en misstänkt dubbelmördare gripas 01.30 natten mellan söndag och måndag. Dansk polis uppger att 29-åringen greps tillsammans med flera andra när han körde bil i hamnstaden Rødbyhavn på ön Lolland.

Från Rødbyhavn går det färjor till och från Puttgarden i Tyskland. Han greps när bilen körde i ett inresekörfält i hamnen, vilket tyder på att de kommit från Tyskland.

29-åringen misstänks vara den som sköt ihjäl två män – varav en Merhawi Aregai, ledande inom det kriminella nätverket Lejonen – i Kista i onsdags kväll.

Det är inte första gången 29-åringen har med rättsväsendet att göra.

2006, under tiden han var villkorligt dömd för en grov stöld i Värmland, försökte han råna en Coopbutik.

Kassan var tom

En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.

Han och ytterligare en man pistolhotade butiksbiträdet och ropade att det rörde sig om ett rån. Men tack vare butikens rånskyddssystem var kassan i princip tom.

29-åringen och den andre mannen avslutade det hela med att slå butiksbiträdet medvetslös och fly.

Själv uppgav 29-åringen att han i själva verket blev vittne när de egentliga rånarna slog till – och tog upp jakten för att stoppa dem. Den förklaringen avfärdade tingsrätten som osannolik och dömde honom till fängelse i ett år och fyra månader. Svea hovrätt fastställde senare det straffet.

2013 åtalades han vid åtminstone två tillfällen – men friades vid båda.

Först gällde det våld mot tjänsteman. 29-åringen hamnade i bråk med en krogvakt efter att en vän till honom nekats inträde på en Stockholmskrog.

"Förstod att de inte skulle klara sig"

Sedan åtalades han för olaga frihetsberövande och försök till utpressning sedan han och två andra män, enligt åklagaren, försökt att hota till sig 10 000 kronor av en person som jobbade i en butik.

Nu är 29-åringen gripen och anhållen – som misstänkt dubbelmördare.

Det var i onsdags kväll förra veckan som Merhawi Aregai, ledare inom det kriminella nätverket Lejonen, och en till man sköts till döds i Kista.

Det var i onsdags kväll förra veckan som Merhawi Aregai, ledare inom det kriminella nätverket Lejonen, och en till man sköts till döds i Kista.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ett vittne har uppgivit att fyra till sex skott hördes innan männen hittades döda.

– Jag såg direkt att de inte skulle överleva. Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, men man förstod direkt att de inte skulle klara sig, säger vittnet.

Ett av polisens spår är, enligt Expressens uppgifter, att dubbelmordet kan ha varit en intern uppgörelse inom Lejonen. Polisen har samlat info från mobilmaster i området och kunnat hitta en intressant person.

Gick med vapen i handen

Huruvida den personen är den nu gripne 29-åringen är oklart.

– Jag kan inte säga något mer utan hänvisar till polisens pressmeddelande, säger kammaråklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

Mannen ska nu föras till Stockholm för förhör.

Merhawi Aregai förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret och började sin våldsamma bana genom livet som 15-åring.

De senaste åren har han, enligt uppgift till Expressen, avancerat till en ledande position inom Lejonen sedan andra toppnamn inom nätverket hamnat i fängelse.

En av gångerna Aregai gripits var sommaren 2015, när han syntes gå omkring med en laddad pistol fullt synlig i sin vänstra hand på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag