Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

'En av Sveriges mest jagade män' gripen

Khadar Abdi har gripits.

En av Sveriges mest jagade män – Khadar Abdi, 38 – har gripits i Wien.

Förra året misstänks han ha huggit sin fru i huvudet med en yxa i Alvesta, och sedan flytt landet.

Innan tisdagens gripande har han levt under falsk identitet och sökt asyl i Österrike.

Det var förra sommaren som Khadar Abdi, 38, misstänks ha gått till hänsynslös attack mot sin fru i parets gemensamma bostad i Alvesta i Småland.

Han ska ha träffat hustrun med flera yxhugg mot både huvudet och kroppen innan attacken avbröts av att barnen vaknade.

Polisen har tidigare beskrivit det som att kvinnan hade tur som överlevde.

Greps i sin lägenhet

Efter händelsen blev Khadar Abdi internationellt efterlyst, som misstänkt för mordförsöket. Polisen kunde följa hans spår från Sverige, genom Europa till Belgien. Men där tog spåren slut.

Nyligen fick polis och åklagare tips från allmänheten om att Khadar Abdi befann sig i Österrike under falskt namn – och på tisdagen kunde österrikisk polis gripa honom i landets huvudstad Wien.

– Under de senaste veckorna har FAST-gruppen inhämtat information som gjort att Abdi kunnat lokaliseras till Österrike. Kontakt togs med den Österrikiska FAST-gruppen och under senaste veckan haft ett intensivt underrättelseutbyte, vilket resulterade i att ett gripande kunde ske då Abdi befann sig i sin lägenhet i Wiens 10:e distrikt, säger en inspektör på FAST-gruppen.

 

LÄS MER: De flydde Sverige – nu är de Europas mest jagade

 

Levde under falsk identitet

Efter att ha flytt Sverige ska Abdi försökt etablera ett nytt liv under falsk identitet i Österrike.

– Abdi bedöms ha flytt till Österrike relativt snabbt efter mordförsöket i Sverige. Han hade ansökt om asyl i en ny identitet och dessutom gift om sig. Hans plan lär ha varit att skapa sig ett nytt liv i Österrike, säger inspektören.

Khadar Abdi är somalisk medborgare och hade fram till attacken mot sin fru bott i Sverige som asylsökande sen 2013. När han efterlystes placerades han på Europols lista över Europas mest jagade brottslingar.

Nu väntar en process där han ska utlämnas till Sverige.

– Den begäran finns redan. Det är utfärdat en europeisk arresteringsorder så i det ligger att han ska föras till Sverige, säger åklagare Johnny Filipsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.