Jani Kellokumpu har gripits av polis i Finland

På fredagskvällen greps Kellokumpu i Finland efter en vild biljakt med polis
Foto: FAST

Jani Kellokumpu, 37, har varit inblandad i flera vansinneskörningar med dödlig utgång i Haparanda.

I två år har han varit en av Sveriges mest jagade personer - häktad i sin frånvaro misstänkt för dråp och dråpförsök.

På fredagskvällen greps Kellokumpu i Finland efter en vild biljakt med polis 

Förra veckan släppte polisen i de nordiska länderna en lista över de tolv mest jagade personerna i Norden. Listan består nästan uteslutande av personer som är dömda eller är häktade i sin frånvaro för grova våldsbrott.

Ett av namnen på listan är Jani Kellokumpu, 37, från Norrbotten. Han har varit på rymmen sedan 2016, häktad i sin frånvaro misstänkt för dråp och försök till dråp utanför Haparanda.

– Vi vet att han vistas i norra Sverige och i Finland. Han rör sig över gränsen. Det är naturligtvis viktigt att få in honom så att inte fler blir lidande av hans vansinneskörningar under påverkan, sa en inspektör på polisens Fast-grupp när listan lanserades förra veckan.


Greps i södra Finland

Nu har efterlysningen gett resultat.

Klockan 17.45 på fredagskvällen greps Kellokumpu i Orimattila i södra Finland.

– Efter tips spanade finsk polis mot en adress. De såg då Kellokumpu och beslutade sig för att gripa honom, säger en inspektör på den svenska Fast-gruppen.

Men gripandet blev mer dramatiskt än så. 37-åringen, som varit inblandad i flera dödskörningar, hoppade in i en bil och försökte fly från platsen.

– Efter en intensiv biljakt körde han in på en återvändsgata. Han lämnade bilen och sprang in i skogen. Finsk polis sprang efter och kunde gripa honom.

Kvällens gripande av svenske Kellokumpu är resultatet av ett samarbete mellan de nordiska Fast-grupperna, en specialenhet inom polisen som arbetar specifikt med att lokalisera och gripa efterlysta personer.

– Under tiden på flykt har Kellokumpu använt sig av flera olika identiteter. Genombrottet som ledde fram till gripande kom i form av att en tipsare hört av sig till den finländska Fast-gruppen efter att ha sett Nordic most wanted-listan, säger inspektören.

– Vi är väldigt nöjda med att ha gripit honom. Han har redan kört ihjäl en person och är i detta ärendet misstänkt för ytterligare ett dödsfall i norra Sverige.

Inblandad i flera dödskörningar

Jani Kellokumpu har en historik av vansinneskörningar under påverkan av alkohol. 2014 var han inblandad i en dödskörning första gången. Med 1,53 promille alkohol i blodet tappade han kontrollen över fordonet – vilket resulterade i en krasch där hans pappa slungades ur bilen och omkom. För det dömdes Kellokumpu till två års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

Dödskörningen som han nu varit på rymmen för skedde sommaren 2016. Enligt misstankarna körde Kellokumpu då, kraftigt påverkad, en bil på samma väg som dödskörningen två år tidigare. Vansinneskörningen slutade med att han krockade med en lastbil.

37-åringens medpassagerare avled och ytterligare en person skadades allvarligt i kraschen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.