Mannen greps vid lunchtid på onsdagen. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan 17-tiden på tisdagen.
– Gripandet skedde i Sverige, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst till Eskilstunakuriren.
Åklagarmyndigheten "Gripandet skedde i Sverige"
Misstanken rör grov stöld.
Under fredagen begärdes mannen häktad misstänkt för inblandning i stölden. Han nekar till brott, uppger TT. Efter förhandlingen häktades han. Mannen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Stöldgodset: Kungakronor och riksäpple
Tjuvarna slog till en vardag i dagsljus.
Vid lunchtid på tisdagen den 31 juli, när fyra medarbetare och ett tiotal besökare befann sig i domkyrkan i Strängnäs, som ovärderliga kronjuveler stals från en låst och larmad monter.
Stöldgodset blev två kungakronor och ett riksäpple från 1611 – hämtade från Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregaler.
– Det är helt unika föremål. Det är Karl IX:s och Kristina den äldres, hans andra hustru, deras begravningsregalier. Seden var att när en kung och drottning på den tiden begravdes så gjorde man särskilda regalier åt dem som lades i kistorna. De här har senare plockats ut ur kistorna och ställts ut i modern tid, har Christofer Lundgren, domprost, tidigare sagt.
Tjuvarna flydde från kyrkan på svarta damcyklar och lyckades sedan komma undan sjövägen med en mindre motorbåt, jagade av ett stort polisuppbåd på både marken och via helikopter.
Stöldkuppen blev internationellt uppmärksammad
Kronorna och äpplet är alltjämt försvunna, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande:
"Inga av de stulna föremålen har ännu påträffats. Nu fortsätter utredningen med bl.a. förhör. Utredningen bedrivs av polisens Nationella operativa avdelning (NOA) och polisen i Strängnäs under ledning av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet."
Nyheten om de stulna kungakronorna spreds snabbt över världen. De stora internationella nyhetsbyråerna och välkända medier som amerikanska New York Times, tyska Der Spiegel och brittiska BBC publicerade alla nyheter om kungakronorna. Samtidigt valde svenska polisen att utfärda en internationell efterlysning efter riksregalierna.
Polisprofessor Leif GW Persson har tidigare lanserat sin teori:
– Det här är en beställningsstöld, det är det nämligen nästan alltid, har han sagt till Aftonbladet.