Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elsa, 14, blev påkörd av smitare

Elsa hade precis stigit av bussen på väg E45 i höjd med Orsa när hon blev påkörd. Hennes liv gick inte att rädda. Foto: Privat
Elsa hedrades med ljus och blommor vid en minnesplats. Foto: KENNETH WESTERLUND / DALARNAS TIDNINGAR

En man i 50-årsåldern, flera gånger tidigare dömd för rattfylleri och smitningsolyckor, är misstänkt för att ha kört ihjäl 14-åriga Elsa. 

Nu ställs han inför rätta. 

Elsa hade precis stigit av bussen på väg E45 i höjd med Orsa när hon blev påkörd. Flickan fördes svårt skadad till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Hennes föräldrar har i polisförhör berättat om sorgen, att de fortfarande tror att hon ska komma hem. 

En man i 50-årsåldern misstänks ha varit den som körde på henne - och sedan smet från platsen. Den kvaddade bilen hittades en kilometer från platsen. Några timmar senare hade  polisen telefonkontakt med mannen, efter att en lokal polis lyckats  nå honom. 

En tid senare kunde han gripas. 

Den 3 januari väcktes åtal.

Mannen, som saknar körkort, har tidigare dömts för en rad olika trafikbrott – däribland rattfylleri, olovlig körning och smitning från olycksplats.

Han har suttit häktad sedan i slutet av november.

Flera vittnen kommer höras

I rättegången, som inleds i dag, kommer ett flertal vittnen till olyckan att förhöras. Bilen som han körde i samband med kraschen var belagd med körförbud, hade brister i både bromsar och styrsystem.

Elsa blev påkörd i mötande trafiks körfält där man enligt åklagaren kan räkna med att gångtrafikanter rör sig.

Mannen hade täckt sitt ansikte när han anlände till tingsrätten. Foto: Fredrik Sjöshult

Mannen anlände till tingsrätten i Kriminalvårdens transport. Han ville inte visa sitt ansikte och täckte sig med en handduk. Mannen var klädd i grå luvtröja och skyddade sitt ansikte med luvan när rättegången började.

Åklagare redogjorde under rättegångens inledning att Elsa gick i åttonde klass och den aktuella dagen skulle besöka kompisar i Orsa. Sista kontakten som familjen hade med henne var vid 18-tiden och hon var då glad.

Erkänner olovlig körning

Åklagaren läste upp anklagelserna:

NN har framfört en med körförbud belagd bil med bristfälliga bromsar och styrsystem trots att han saknade körkortsbehörighet och druckit alkohol innan körningen. NN har vidare i mörker och i hög hastighet företagit en omkörning och kört i den mötande trafikens körfält inom ett tättbebyggt område där rådande hastighetsbegränsning var 60 km/tim och där flera busshållplatser fanns och där man kunde räkna med att gångtrafikanter och andra trafikanter rörde sig. Körningen avslutades med en kollision med en gångtrafikant.

Mannen anklagas för att han genom körningen gjorde sig skyldig till grovt vållande till annans död av 14-åriga Elsa och smitning från trafikolycksplatsen.

Målsägandebiträdet kräver 60 000 kronor i skadestånd för hennes föräldrar och syster.

Mannen förnekar grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död men erkänner olovlig körning.

Han har berättat att han drack alkohol under dagen hos en kamrat. Vid 21-tiden åkte han till Orsa.

 

LÄS MER: Smitare åtalas för att ha kört ihjäl Elsa, 14