Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabeth Massi Fritz varnas av Advokatsamfundet

Elisabeth Massi Fritz varnas av Advokatsamfundet.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Generalsekreterare Anne Ramberg ville att Massi Fritz skulle uteslutas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har anklagats för saltade fakturor och en tuff ledarstil.

Nu har Advokatsamfundet tilldelat henne en varning, och högsta möjliga straffavgift – 50 000 kronor.  

Advokatsamfundets högsta företrädare, generalsekreteraren Anne Ramberg, och fyra ledamöter ville till och med att Massi Fritz skulle uteslutas. 

Elisabeth Massi Fritz är en av Sveriges mest kända advokater och har profilerat sig som målsägandebiträde åt brottsoffer. 

Ofta företräder hon kvinnor som utsatts för sexualbrott. Med närmare 100 000 följare i sociala medier är hon en framträdande debattör i juridiska frågor. 

Sedan i våras har hon också varit föremål för en utredning av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Anledningen är uppgifter som framkom tidigare i år. 

Flera vittnesmål om hennes ledarskap och uppgifter om överdebitering gjorde att Advokatsamfundets disciplinnämnd i samband med granskningen beslutade att inleda en utredning kring Elisabeth Massi Fritz.

På advokatsamfundets hemsida säg att en advokat, enligt rättegångsbalken, är skyldig att iaktta god advokatsed.
Vad god advokatsed är avgörs av Advokatsamfundets disciplinnämnd och styrelse.
Den advokat som bryter mot god advokatsed kan få någon typ av bestraffning som antingen är en erinran, en varning som kan kombineras med en straffavgift på högst 50 000 kronor och till och med uteslutning.

Ann Ramberg är generalsekreterare för de 5 600 ledamöter som finns med i samfundet och hon ska bland annat se till att advokater håller en etiskt och professionellt hög kvalitet.

Under måndagen höll samfundets disciplinnämnd möte om bland annat Massi Fritz debitering. På sin hemsida meddelade samfundet att de tilldelar Elisabeth Massi Fritz varning, som Aftonbladet var först med att berätta. 

Det beslutades också att hon ska betala 50 000 kronor i straffavgift, det högsta beloppet.

Fyra av nämndens elva ledamöter och generalsekreterare Anne Ramberg ville utesluta Massi Fritz ur samfundet. 

Massi Fritz: Finns inga bevis 

Elisabeth Massi Fritz ombud, advokaten Monique Wadsted, säger till Expressen att de ännu inte har fått se skälen till nämndens beslut. 

– Det här är en konstig ordning, vi får ett beslut men vi får inte se vad skälen är. Vi får helt enkelt avvakta till den tionde september då vi har fått se dem. 

– Min bedömning är att det inte har något med påståenden om saltade räkningar att göra. Det har det inte funnits några belägg för. Så vitt jag förstår så handlar det om att hennes tidigare ombud inte har efterföljt olika typer av föreläggande. Det har med samfundet internt att göra, att man måste följa disciplinnämndens föreläggande. 

Moniqe Wadsted säger att de ännu inte har tagit något beslut om huruvida de kommer att överklaga disciplinnämndens beslut. 

– Det är möjligt att vi kommer göra det, men det har vi inte ens diskuterat än. 

På sin Instagram skriver Massi Fritz att hon inte har fått en motivering till samfundets beslut och att det ”INTE fanns några som helst bevis för de grova anklagelserna om överdebitering. Jag har lämnat in tusentals med sidor på fakturor mm för många år och underlaget styrker mitt påstående. Inte heller finns det bevis för att jag ska ha varit en hemsk el elak chef.”

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ville utesluta Elisabeth Massi Fritz.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anne Ramberg skriver i ett sms till Expressen att hon inte har några kommentarer utöver det som står på samfundets hemsida. 

Elisabeth Massi Fritz kom till sammanträdet tillsammans med sitt ombud, advokat Monique Wadsted och juristen Mikaela Lamrin. Samfundet beslutade också att Massi Fritz får betala kostnaderna för sitt eget försvar, en kostnad på 218 000 kronor. 

Massi Fritz förvägrades betalt 

Det var i februari som Aftonbladets program 200 sekunder publicerade 16 vittnesmål från Massi Fritzs tidigare anställda - jurister som berättade att hon uppmanat dem att överdebitera och att hon var för hård som chef. 

Granskningen visade också att domstolarna gett bakläxa på var fjärde räkning förra året. Expressen skrev också i våras om hur stjärnadvokaten förvägrades betalt för de arbetskostnader som hon menade att hon haft under arbetet vid den uppmärksammade Mantorpsrättegången. 

Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan dömdes då till livstids fängelse, Elisabeth Massi Fritz företrädde åtta målsäganden i fallet men rätten nekade henne 177 000 kronor i arvode. Rätten skrev i domen att summan var väl tilltagen. 

Massi Fritz nekar till anklagelserna 

Inför dagens möte hade nämnden begärt in underlag från Massi Fritz, i form av fakturor och räkningar i de fall som hennes byrå haft tidigare. 

Elisabeth Massi Fritz har sagt att anklagelserna är felaktiga och att hon blev förvånad över vad som framkommit i medier. 

I ett Instagraminslag från i våras riktade hon skarp kritik mot att målsägandebiträdens arvoden kritiseras - men inte försvarsadvokaternas. 

Disciplinnämnden kan besluta att publicera sina avgöranden i disciplinärenden, ”när de är principiellt viktiga”, enligt nämnden.

Expressen söker Elisabeth Massi Fritz. 

 

Detta har hänt

22 februari: Aftonbladet publicerar en granskning där 16 tidigare anställda hos Massi Fritz berättar om hennes hårda ledarskap, krav på att överdebitera och konflikter på arbetsplatsen.

23 februari: Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende med anledning av uppgifterna.

9 maj: Linköpings tingsrätt stoppar stora delar av Elisabeth Massi Fritz faktura för jobbet med dubbelmordet i Mantorp.

En dryg tredjedel av de 482 000 kronor stjärnadvokaten begärt för sin arbetstid kallas orimligt av domstolen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.