Mohamad Hamdawikarmotli döms till 17 års fängelse. Foto: PolisenMohamad Hamdawikarmotli döms till 17 års fängelse. Foto: Polisen
Mohamad Hamdawikarmotli döms till 17 års fängelse. Foto: Polisen
Elham Fattal, 43, mördades i sitt eget sovrum. Foto: PrivatElham Fattal, 43, mördades i sitt eget sovrum. Foto: Privat
Elham Fattal, 43, mördades i sitt eget sovrum. Foto: Privat
Polisen kallades till platsen den 15 januari i år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisen kallades till platsen den 15 januari i år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen kallades till platsen den 15 januari i år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mohamad Hamdawikarmotli ströp Elham, 43 – med sladd

Publicerad

Elham Fattal, 43, hade anmält sin man Mohamad Hamdawikarmotli, 24, för misshandel och ansökt om kontaktförbud – men fått nobben.

Sedan ströp han ihjäl henne med en förlängningssladd.

Nu döms Hamdawikarmotli till fängelse i 17 år och utvisning.

Elham Fattal, som arbetade som frisör i Märsta, och 24-åringen var gifta enligt islam – men hon hade länge velat skiljas. Hon hade anmält honom för misshandel, men förundersökningen lades ned. Ansökt om kontaktförbud, men fått nej.

I januari gick så Mohamad Hamdawikarmotli med på att skiljas, enligt åtalet. När hon dagen efter var på en fest ringde han henne – 44 gånger.

Dagen därpå var Elham Fattal hemma med sin tonårige son.

– Jag vaknade av att mamma skrek, hon skrek mitt namn, har sonen sagt i förhör.

 

LÄS OCKSÅ: Elham mördades med förlängningssladd 

Sonen såg genom ett nyckelhål

Det han hörde var hur mamman ströps med en elsladd, enligt åtalet.

Mördaren: Mohamad Hamdawikarmotli.

Enligt domen sökte han på nätet innan han åkte till Elhams bostad: "Vad är det för straff för mord i Sverige?".

När Elham kom hem på förmiddagen var han där och väntade på henne.

När hon kom hem började de bråka:

"Han har sagt att Elham Fattal attackerade honom genom att bl.a. dra honom i håret och att han då hamnade i ett komaliknande tillstånd. Han har inte kunnat redogöra för vad han gjorde efter det och sagt att han inte minns om han gjorde något för att skada henne", står i domen.

Utvisas – får aldrig återvända

Tonårssonen försökte ta sig in i sovrummet där han hört skriken komma från. Men dörren var låst – och Mohamad Hamdawikarmotli var borta. I sitt larmsamtal till 112 har sonen sagt att han tittade genom ett nyckelhål och då såg Hamdawikarmotli lämna lägenheten.

Enligt tingsrätten är det bevisat att Hamdawikarmotli var i sovrummet med Elham i samband med skriken, att det var han som tonårssonen såg lämna lägenheten – och att det var han som låste sovrumsdörren. 

"Någon annan tänkbar gärningsman än Mohamad Hamdawikarmotli finns alltså inte", skriver rätten.

Mohamad Hamdawikarmotli greps i Tyskland runt en vecka efter mordet och döms nu alltså till fängelse i 17 år. När straffet är avtjänat ska han utvisas med förbud att någonsin återvända.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag