Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elenas mördare kan dömas till fängelse

Elena Åsberg blev ihjälhuggen till synes helt oprovocerat. Foto: PRIVAT
Utredningen har inte kunnat svara på vad som drev den 31-åriga snickaren att döda Elena Åsberg. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Den 31-åriga snickaren som högg ihjäl Elena Åsberg, 56, förra sommaren med kniv lider inte av en allvarlig psykisk störning. 

Det står att läsa i en ny prövning om mannens psykiska tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd. 

Han riskerar därför i stället att dömas till fängelse när rikåklagaren vill få straffet prövat på nytt. 

Sommardagen den 1 augusti förra sommaren såg vittnen hur Elena Åsberg, 56, segnade till och föll ihop på marken. Intill henne stod en man som körde i väg i en vit skåpbil. Det visade sig att Elena Åsberg, till synes helt oprovocerat, blivit ihjälhuggen med ett 20-tal knivhugg intill en sopstation i Surahammar. 

Polisens intensiva jakt gav resultat och kvällen därpå kunde den 31-åriga snickaren gripas. 

Den 31-åriga snickaren som högg ihjäl Elena Åsberg,56, förra sommaren med kniv lider inte av en allvarlig psykisk störning. Foto: POLISEN

Led av psykiska problem

Utredningen har inte kunnat svara på vad som drev den 31-åriga snickaren att döda Elena Åsberg, det ska inte finnas någon koppling dem emellan. 31-åringen nekar till gärningen men har uppgett att han ändå har minnesbilder från att ha varit på platsen. Dock säger han sig inte minnas att han dödat Elena Åsberg.  

– Han sa att han varken kan erkänna eller förneka brott men att han har vissa minnesbilder av att ha varit platsen, berättade åklagaren Carin Lantorp under tingsrättsförhandlingarna.

När polisen gjorde en rekonstruktion av brottet, med 31-åringen på platsen, ska han ha sagt att han minns hur han står med en kniv i handen, när Elena Åsberg ligger på marken framför honom.

Enligt polisens kartläggning visade det sig att mannen mått dåligt och periodvis levt utan bostad, att hans liv präglats av droger och datorspel. Kort före mordet på Elena åtalades han även för att ha hotat människor till livet inne på en vårdcentral.

En anställd på vårdcentralen berättar i förhör som ingår i den utredningen att mannen var knallröd i ansiktet, skrek "jag vill döda allihop" – och att han inte gick att få ögonkontakt med. 

Både tingsrätten och hovrätten slog fast att 31-åringen gjort sig skyldig till mordet på Elena Åsberg. Foto: POLISEN

Dömdes till vård

Både tingsrätten och hovrätten slog fast att 31-åringen gjort sig skyldig till mordet på Elena Åsberg och händelsen beskrevs i bland annat tingsrätten som "brutal och besinningslös". 

Efter en stor rättspsykiatrisk undersökning konstaterade man att 31-åringen led av en allvarlig psykisk störning och att han därför skulle dömas till vård. Men nu kan fallet ta en ny vänding. 

Kan dömas till fängelse

Efter att vice riksåklagare Kerstin Skarp velat få domen prövad på nytt har en överläkare gjort en ny bedömning av 31-åringens psykiska tillstånd och kommit fram till en annan bedömning än man tidigare gjort. I ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd står det följande: 

”Föreliggande yttringar mynnar således ut i slutsatserna att NN har begått gärningarna under påverkan av en psykisk störning, som dock ej är en allvarlig psykisk störning. Att NN inte lider av en allvarlig psykisk störning. Att NN därmed inte har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Att det därmed inte finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatriskt vård”. 

Kerstin Skarp ifrågasatte domen efter att personal från den vårdinrättning där 31-åringen befinner sig uppgett att han inte har ett vårdbehov. I ett tidigare utlåtande har hon därför skrivit att: 

"Enligt min uppfattning bör hovrättens dom därför undanröjas och målet återförvisas till hovrätten för förnyad prövning av påföljdsfrågan"

Vid en ny prövning om vilken typ av straff den 31-åriga snickaren ska få riskerar han därför nu att dömas till fängelse i stället för vård.   

Expressen söker 31-åringens advokat. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!