Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVATFoto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT
 Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elenas misstänkte mördare var snickare – och hemlös

Publicerad

En yrkesverksam snickare som periodvis levt som hemlös.

Nu misstänks han för mordet på förskolläraren Elena Åsberg, 55 – själv beskriver han gripandet som en lättnad: Slutet på "en lång period av stigande frustration."

När rättspsykiatern ställer sina frågor kämpar mannen i 30-årsåldern för att hålla tillbaka tårarna.

Inte minst för Elena Åsbergs son Jegveni, 28, har dådet vid sopstationen i Surahammar framstått som helt obegripligt. En främmande man gick till attack på öppen gata, mitt på dagen. När polis kom dit var Elena redan död.

– Jag trodde att det var ett terrordåd, har sonen Jegveni sagt.

Hon: Uppskattad förskollärare och älskad mor.

Elena Åsberg och hennes son Jegveni, 28.Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT

Den misstänkte: En man i 30-årsåldern som en läkare varnat polis om bara månader tidigare. Det var efter att han gått in på en vårdcentral och hotat människor till livet över uteblivna sömnpiller, enligt flera vittnen.

– Han kommer döda någon snart, sa läkaren till polisen i samband med en utredning om olaga hot.

 

LÄS OCKSÅ: Mördade Elenas son Jegveni: "Trodde det var terror" 

 

Var inte välkommen hemma

Nu – efter en dryg månad i häkte – har  Rättsmedicinalverket lämnat in en sinnesutredning till tingsrätten. I den framkommer ny information om den misstänkte mördarens bakgrund.

För rättspsykiatern berättar mannen att han arbetar som snickare. Han säger att han tidigt i livet fick lära sig att ta hand om sig själv då föräldrarna "ofta var frånvarande." I skolan uppfattades han enligt egen utsago som ett problembarn.

Här, vid en sopstation i Surahammar, mördades Elena Åsberg.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

När han i vuxen ålder återvände hem från en längre resa säger han sig inte längre ha varit välkommen hemma. "NN var då bostadslös och började använda alkohol i högre omfattning", står i sinnesutredningen.

Efter en alkoholrelaterad dom slutade han dricka men började i stället röka cannabis dagligen. Den senaste tiden har han på något vis känt sig felaktigt behandlad och frustrerad, framgår av rättspsykiaterns anteckningar.

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren varnade polis för misstänkte mördaren 

 

Nära till tårar

Det var den 3 augusti – två dagar efter mordet på Elena – som mannen hämtades in till förhör och senare anhölls.

"Vid undersökningstillfället ter sig NN något nedstämd men beskriver en förbättring av måendet sedan han greps eftersom det innebar slutet på en lång period av stigande frustration", står att läsa.

Under samtalet är snickaren i 30-årsåldern flera gånger nära tårar, enligt psykiatern – som drar slutsatsen att mannen kan ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Innan han kan dömas vill rättspsykiatern att mannen genomgår en större rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag