Den 56-åriga förskolläraren Elena Åsberg mördades mitt på dagen den 1 augusti i år. Foto: / PRIVAT
Den 56-åriga förskolläraren Elena Åsberg mördades mitt på dagen den 1 augusti i år.  Foto: / PRIVAT

Elenas misstänkte mördare: "Erkände något jag inte gjort"

Publicerad

En 31-årig snickare misstänks ha mördat Elena Åsberg, 56, vid en återvinningsstation i Surahammar.

I polisförhör har han gjort erkännanden, som han sedan har tagit tillbaka.

– Jag erkände väl något jag inte har gjort, säger han enligt VLT.

Den 56-åriga förskolläraren Elena Åsberg mördades mitt på dagen den 1 augusti i år. Hon hittades i närheten av en återvinningsstation i centrala Surahammar, Västmanland.

Enligt åtalet höggs hon ner med ett 20-tal hugg över stora delar av kroppen och halsen. 

Kvällen därpå greps en 31-årig snickare för mordet. Enligt åklagaren ska han efter mordet ha kastat det misstänkte vapnet i en container efter mordet, hoppat in i sin jobbil och lämnat platsen

Efteråt ska han ha bränt upp sina blodiga arbetskläder, enligt åtalet.

En 31-årig snickare misstänks ha mördat Elena Åsberg, 56, vid en återvinningsstation i Surahammar.Foto: / POLISEN

I förhör: "Gjort nånting hemskt"

I förhör erkände han inledningsvis delar av handlingen. Det gjorde han efter att förhörsledare bett snickaren berätta om vad det kändes som att han hade gjort. 

"Nånting hemskt", svarade 31-åringen då, och fortsatte:

"Så känner jag att det är. Jag har gjort nånting hemskt."

Förhörsledare: Och vad är det hemska du har gjort?

"Tagit livet av en annan människa. En oskyldig människa."

Polisen har också gjort en rekonstruktion av brottet, med 31-åringen på platsen. Då ska 31-åringen ha sagt att han minns hur han står med en kniv i handen, när Elena Åsberg ligger på marken framför honom.

Mannen har gått från att erkänna brott till att varken kunna erkänna eller neka till brott.

"Tidigare hade jag en vinterdepression"

Men därefter har 31-åringen berättat betydligt mindre i förhör. Och när han under andra rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt förhördes på nytt mindes han nästan ingenting alls.

Tiden innan mordet ska han ha mått dåligt.

– Jag hade förlorat närminnet och mådde väldigt dåligt. Tidigare hade jag en vinterdepression, sa han enligt SVT.

När han konfronterades med sitt erkännande i polisförhör blev svaret att han kände att han mådde bättre i häktet än utanför.

– Jag erkände väl något jag inte har gjort, på grund av mitt sinnestillstånd, sa han enligt VLT.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag