Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter styckningen av exet – nu berättar hon sin historia

I en dokumentär på TV3 berättade Kim Johansson nyligen för första gången om sin pågående könskorrigering.Foto: TV3
I en text som Kim Marie Johansson skickat till Expressen, inifrån Norrtäljeanstalten, ger hon sin ”oberättade historia”.Foto: TV3
Kristoffer Johansson, nu Kim Marie Johansson, dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse för att ha mördat och styckat Vatchareeya Bangsuan. I hovrätten ändrades det till tio års fängelse för dråp. Foto: CHRISTER NYSTRÖM
Kim Johansson avtjänar sitt fängelsestraff på Norrtäljeanstalten. I januari 2020 kan hon bli villkorligt frigiven.Foto: Privat
Kim Marie Johansson berättar om sin personlighetsförvandling i en text som hon skickat till Expressen. Foto: Privat

Kim Marie Johansson dödade och styckade sin exflickvän i Boden 2013.

När hon dömdes hette hon Kristoffer – i fängelset genomgår hon en könskorrigering.

Inifrån sin cell vill hon nu ge sin ”oberättade historia” om livet innan hon dödade exet Vatchareeya Bangsuan.

”När jag läste textstycket kändes allt helt rätt och jag visste äntligen varför jag kände som jag gjorde”, skriver Kim Marie Johansson.

Först hittades två ben i ett gult ödehus. Två dagar senare gjordes ett nytt fynd, i skogen:

”I en grop låg en naken kropp från en kvinna med mörkt hår som räckte ner över axlarna. Kroppen var täckt med trädstammar och sex stenar i olika storlekar”, står i polisens förundersökning.

Båda fynden var delar av Vatchareeya Bangsuan. Två veckor tidigare hade 20-åringen försvunnit spårlöst under en joggingtur i Boden.

Vatchareeya Bangsuan blev 20 år gammal.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Kim Marie Johansson korrigerar sitt kön

Hennes expojkvän, som då hette Kristoffer Johansson och var 22 år, dömdes mot sitt nekande i tingsrätten till 14 års fängelse för att ha mördat och styckat Vatchareeya Bangsuan. I hovrätten ändrades det till tio års fängelse för dråp. Att Johansson styckade kvinnan är både tings- och hovrätten eniga om.

Kristoffer Johansson, nu Kim Marie Johansson, dömdes mot sitt nekande i tingsrätten till 14 års fängelse för att ha mördat och styckat Vatchareeya Bangsuan. I hovrätten ändrades det till tio års fängelse för dråp. Att Johansson styckade kvinnan är både tings- och hovrätten eniga om.Foto: CHRISTER NYSTRÖM

I dag är Johansson 27 år gammal, har bytt namn till Kim Marie och påbörjat en könskorrigering. Hon sitter på Norrtäljeanstalten, men har begärt att få flyttas till en kvinnoanstalt.

”Jag har det bra”, skriver Kim Marie Johansson i ett brev till Expressen.

”I torsdags var jag på permis då jag var och köpte en ny behå och åt på Frasses.”

”Och jag har precis kommit ut från en 14 månaders vålta på isol och sitter nu på en avd med 2 andra antagna vilket är kul. Man få vara glad för det lilla.”

Men det är inte allt.

I en dokumentär på TV3 berättade Kim Johansson nyligen för första gången om sin pågående könskorrigering.Foto: TV3

Personlighetsförvandlingen innan dödandet

I en text som Kim Marie Johansson skickat till Expressen, inifrån Norrtäljeanstalten, ger hon sin ”oberättade historia”. Texten, som hon kallar en ”självbiografisk novell”, är på fem datorskrivna A4-sidor. Där berättar hon om sin personlighetsförvandling innan hon dödade och styckade Vatchareeya Bangsuan.

I en kommentar förklarar Kim Marie Johansson varför hon skrivit novellen.

”Jag skrev novellen eftersom en person i min närhet gjort mig varse om att jag inte var den lättaste att växa upp med”, skriver hon.

Kim Johansson avtjänar sitt fängelsestraff på Norrtäljeanstalten. I januari 2020 kan hon bli villkorligt frigiven.Foto: Privat

Kim Marie Johansson: Kan ge stöd

Kim Marie Johansson menar att hennes uppväxt som ”HBTQ-person i Norrbotten på 90- och 00-talet” ligger till grund för hurdan hon blev. Hon fortsätter:

”Hen visste inte heller om vad jag blev utsatt för, vilket i sin tur gjorde mig jobbig att växa upp med. Efter att novellen blev klar kände jag att andra som vuxit/växer upp i liknande situation kan hitta ett stöd genom att läsa min historia. Därför vill jag dela novellen med andra”.

Expressen väljer nu att publicera delar av Kim Marie Johanssons text, om hennes liv innan hon dödade och styckade sin exflickvän Vatchareeya Bangsuan.

”Fick äntligen veta varför jag kände som jag kände”

”Jag var 5 år gammal när jag insåg att jag var annorlunda.

När jag gick på dagis blev jag alltid tvingad av dagisfröknarna att stå med pojkarna när vi skulle gå ut på utflykter till skogen, vilket jag tyckte var konstigt eftersom jag själv kände att jag borde stått med flickorna.

Det tog mig flera år innan jag insåg varför jag var som jag var, och kände som jag kände.

Under hela min uppväxt kändes det som om jag blev socialt tvingad att delta i sporter jag inte tyckte om.

Sporter som fotboll, bandy, ishockey, brottning, fäktning, basket och handboll. Den enda sporten jag egentligen tyckte om var bågskytte, eftersom där kunde killar och tjejer träna tillsammans.

Det var inte det att jag egentligen tyckte illa om de andra sporterna i sig, utan snarare att alltid bli tvingad att träna och tävla med och mot killar.

När jag var 13 år gammal fick jag äntligen veta varför jag kände som jag gjorde.

I början av skolterminen, när jag gick i klass 7, satt jag och bläddrade i min nya biologibok.

Efter ett tags bläddrande kom jag fram till kapitlet 'SEXUALKUNSKAP' och jag började läsa.”

”Jag visste ju att jag var kvinna”

 Kim Marie Johansson skriver att hon förlorade oskulden till en äldre tjej, hon fortsätter:

”Enligt boken betydde detta att jag var bisexuell.

Jag läste vidare och hittade ett stycke som handlade om transsexualitet.

När jag läste textstycket kändes allt helt rätt och jag visste äntligen varför jag kände som jag gjorde, men jag insåg senare en viktig sak:

Att ingen fick någonsin veta vad jag var.”

Att inte berätta om sin läggning motiverar Kim Marie Johansson också med att skriva att en viktig person för henne ska ha beskrivit transsexuella som ”mentalt instabila”. Hon fortsätter:

”Jag visste ju att jag var en kvinna, jag låssades inte.

Jag förstod dock att det nog vore bäst att knipa käft om vad jag kände, då jag inte ville bli ännu mer mobbad än jag redan var.

Åren i högstadiet blev bara värre och värre, i takt med att puberteten missriktade min kroppsliga utveckling.

Jag fick en djupare röst och kroppsbehåring i ansiktet.

Jag frystes ut av mina gamla klasskompisar och i 8:an fick jag diagnoserna autism och ADD.”

Skriver om sexuella övergrepp

Kim Marie Johansson skriver att hon kom ut som bisexuell 2007, och att gymnasietiden blev tuff. Det började gå mer utför, skriver hon.

”Jag började skolka från Barn och Fritids programmet och spenderade i stället mycket av min tid hos en alkoholist”, skriver Kim Marie Johansson. Hon skriver också att hon ”lät” en person ”förgripa sig” på henne.

”Jag gjorde vad som helst för att dämpa all ångest jag kände”, skriver Kim Marie Johansson.

Kim Marie Johansson skriver att hon, när hon började på en internatskola i Övertorneå för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ”fann en gemenskap” med de nya klasskompisarna.

Försökte ”gå vidare”

”Men terminen därpå så blev mitt liv skit igen”, skriver Kim Marie Johansson sen och redogör för en våldtäkt hon påstår sig ha utsatts för.

Efter det blev situationen värre, skriver Kim Marie Johansson vidare och berättar om självskadebeteende och medicinmissbruk. När hon sen, 17 år gammal, slutade på skolan skriver hon:

”När jag väl kom hem till Boden igen så försökte jag gå vidare med mitt liv, med mina erfarenheter för alltid i mitt bakhuvud.

Bil körkortet tog jag på 1 och 1/2 månad, och jag köpte min första bil.

Jag återknöt kontakten med mina gamla vänner ifrån grundskolan, och jag återupptog mitt Airsoft intresse på allvar igen.”

”Fungerande privatliv”

Kim Marie Johansson skriver att hon:

”... gick på fester och klubbar med mina vänner och hade för första gången i mitt liv ett fungerande privatliv.

Allt verkade rulla på mellan åren 2009-2012, men så när jag blev 21 år gammal så hade mina gamla erfarenheter börjat göra sig påminda återigen.

Jag hade börjat få mardrömmar och jag hade börjat tappa kontrollen över mitt alkoholintag.

Jag gjorde vad som helst för att må bra igen, och när jag drack mådde jag alltid utmärkt.”

Nämner ex-flickvännens död

Kim Marie Johansson skriver sen att hon skaffade en hund, men att jobbet med den blev övermäktigt. I utredningen om Vatchareeya Bangsuans död togs Kim Marie Johanssons hund upp. Det gick rykten om att Johansson dödade och styckade den. I polisutredningen dementerades uppgiften av Johansson och andra, som sa att hunden dog efter att ha bitit i en elkabel. Det skriver Johansson i texten inifrån fängelset, också.

”Efter den händelsen kändes allt i mitt liv tomt och livlöst”, skriver Kim Marie Johansson.

Hon nämner inte detaljerna kring Vatchareeya Bangsuans död, eller att hon är dömd till tio års fängelse för dråp och brott mot griftefriden, efter att ha styckat kroppen. Ex-flickvännens död och det som hände sen nämns bara som ”Vatchareeyas bortgång och min senare arrest”. Kim Marie Johansson avslutar texten från anstalten:

”Mitt alkoholproblem blev värre och värre.

Det kändes som om jag stod på en klippavsats och balanserade på kanten.

Vad som höll mig kvar ovanför avgrunden vet jag inte.

Kanske var det min familjs, eller mina vänners kärlek?

Kanske var det Vatchareeyas bortgång och min senare arrest?

Kanske var det helt enkelt slumpen att jag skulle leva i stället för att dö.

En filosof vet säkert svaren på dessa frågor, men själv har jag ingen aning. Något som jag vet, är att jag i dag äntligen kan leva öppet som den kvinna jag faktiskt är.

Jag är nu 27 år gammal och mitt liv, mitt riktiga liv, har precis börjat.”

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.