Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter nämndens hårda kritik – Massi Fritz tar paus

Elisabeth Massi Fritz har blivit varnad av Advokaternas disciplinnämnd.Foto: ANETTE NANTELL / DN
Elisabeth Massi Fritz pratade med Expressen TV tidigare i år.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Advokaternas disciplinnämnd kräver att Elisabeth Massi Fritz ska betala högsta möjliga straffavgift – 50 000 kronor.

Advokaternas disciplinnämnd varnar stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz och kräver att hon ska betala högsta möjliga straffavgift – 50 000 kronor. 

Nu bemöter hon kritiken i ett inlägg på Instagram som fått nästan 4 000 likes.

”Jag har inte fått en motivering till beslutet och kan därför inte säga mer just nu annat än att det inte fanns några som helst bevis för de grova anklagelserna om överdebitering”.

Det var under gårdagen som Advokatsamfundets disciplinnämnd höll ett möte angående den utredning om Elisabeth Massi Fritz som pågått sedan i våras. 

Upprinnelsen till utredningen var granskningen av Aftonbladets program 200 sekunder som publicerade 16 vittnesmål från kolleger till Elisabeth Massi Fritz som jobbat på hennes byrå. I granskningen framkom uppgifter om att byråchefen uppmanat sina anställda att överdebitera. Programmet visade bland annat att domstolar gett den välkända advokaten bakläxa på en fjärdedel av de kostnadsräkningar hon lämnat in. 

16 kvinnor som arbetat under henne berättade om vad de beskrev som trakasserier från hennes sida.

”Man hade alltid ont i magen”, sade advokaten Anna Wahlström, i programmet. 

Nämnden: Varning och vite

Nämnden kom under måndagen fram till att stjärnadvokaten varnas och alltså ska betala ett vite på 50 000 kronor. Detta efter att ett muntligt förhör hållits med Massi Fritz, som var där med sitt ombud. Generalsekreterare Anne Ramberg röstade för att Elisabeth Massi Fritz skulle uteslutas och fick stöd av fyra andra nämndledamöter, enligt ett pressmeddelande på Advokatsamfundets hemsida. 

Massi Fritz: ”Grova anklagelser”

Den offentliga advokatstriden har tagit hårt på Elisabeth Massi Fritz som nu bemöter en del av kritiken i sociala medier.

I ett inlägg på Instagram skriver hon:

”Jag har inte fått en motivering till beslutet och kan därför inte säga mer just nu annat än att det inte fanns några som helst bevis för de grova anklagelserna om överdebitering. Jag har lämnat in tusentals med sidor på fakturor mm för många år och underlaget styrker mitt påstående. 

Inte heller finns det bevis för att jag ska ha varit en elak chef.

Jag är ingen perfekt advokat, chef, kvinna eller mamma. Jag kan vara hård och krävande men kämpar hårt för att alla våra klienter ska få den bästa hjälpen”.

”Är ett drev”

I sitt inlägg kallar hon det som skrivits om henne för ett drev och nu tänker hon ta en paus:

”Först behöver jag några dagar för att vila och ta hand om mig själv. För första gången i mitt liv är jag borta från jobbet pga att jag känner mig dålig”. 

Hon skriver vidare:

”Jag har lämnat in tusentals med sidor på fakturor mm för många år och underlaget styrker mitt påstående. 

Inte heller finns det bevis för att jag ska ha varit en elak chef”.

I ett sms till Brottscentralen skriver Elisabeth Massi Fritz att hon inte vill kommentera nämndens besked: "Du får återkomma när beslut med motivering har kommit”.

Den 10 september blir motiveringen till nämndens beslut offentligt och läggs ut på Advokatsamfundets hemsida. 

Expressen söker Advokatsamfundets generalsekretare Anne Ramberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.