Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter dödsskotten vågar ingen i Dalen prata högt

Söndagen den 16 december sköts en 20-årig man till döds i en lägenhet i Dalen.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Barnfamiljer och ungdomar kommer och tänder ljus och lämnar blommor hela dagen och kvällen.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Precis utanför Dalen ligger flera exklusiva villaområden.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Marianne har bott i sin gula villa i ”Kärringstan”, några hundra meter från Dalen, sedan 1979.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Marianne har bott själv i huset sedan hennes make dog i början av 2000-talet.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Två dödsskjutningar på 14 månader – den senaste en vecka före jul.

En del beskriver Dalen i södra Stockholm som ett vanligt bostadsområde, andra vågar inte längre gå ut på kvällarna.

– Passa er, det har redan skett ett mord här, det är lätt hänt att det blir två, säger en man i 20-årsåldern när Expressen ställer frågor i området.

– Se det som en förortslektion. Ni kan inte ställa den typen av frågor här, ni vet inte vem som lyssnar.

Det hettar till i Dalens centrum när Expressen ställer frågor om gängkriminalitet. Det är fyra dagar efter årets elfte dödsskjutning i Stockholm, ett par hundra meter från platsen där skotten föll.

Mannen som blir upprörd är i 20-årsåldern, precis som offret i skjutningen.

Hans ilska kan tyckas befogad – de senaste dagarna har journalister från hela Stockholm varit här och ställt samma frågor, om och om igen.

Är det farligt? Hur är det med gängkriminaliteten? Vågar folk gå ut på kvällarna?

 

LÄS MER: Alla skjutningar i Stockholm 2018

 

Skillnader mellan områdena

Bostadsområdet Dalen ligger i Enskede, en kilometer söder om Globen. Det byggdes i slutet på 70-talet, efter att planer på att uppföra Europas största sjukhus på platsen hade gått i stå.

Bostadsområdet Dalen byggdes på slutet av 70-talet.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Lägenhetshusen var moderna, utan den monotona och fyrkantiga arkitektur som präglade byggena under miljonprogrammet, men planerades enligt ett liknande mönster: 14 gårdar med totalt 1 800 lägenheter inhägnade av en liten ringled som skiljer området från närliggande villakvarter.

Söder om Dalen ligger rader av egnahem, målade i rött och gult, många av dem utbyggda till villor i tiomiljonersklassen. Här är snittinkomsten strax över 350 000 kronor per år. Ungefär 40 procent är utrikes födda eller har två utrikes födda föräldrar.

Demografi i Dalen och Enskede

Statistiken gäller personer mellan 20 och 65 år, folkbokförda i postnummer i respektive område.

 

Dalen

Andel med utländsk bakgrund: 59%

Genomsnittlig årsinkomst: 248 000 kronor

Andel med slutförd gymnasieutbildning: 41%

Andel högutbildade: 25%

 

Enskededalen*

Andel med utländsk bakgrund: 41%

Genomsnittlig årsinkomst: 358 000 kronor

Andel med slutförd gymnasieutbildning: 60%

Andel högutbildade: 42%

 

*Bostadsområdet Dalen ligger utanför stadsdelen Enskededalen.

 

Gamla Enskede

Andel med utländsk bakgrund: 29%

Genomsnittlig årsinkomst: 404 000 kronor

Andel med slutförd gymnasieutbildning: 63%

Andel högutbildade: 44%

 

Statistiken är framtagen med hjälp av Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Bara några hundra meter väster om Dalen, på andra sidan Nynäsvägen, ligger Gamla Enskede. Här bor mediechefer och kulturpersonligheter i stora villor i klassisk Astrid Lindgrenidyll. Genomsnittsinvånaren tjänar över 400 000 kronor per år och 30 procent har utländsk bakgrund.

I Dalen ser det annorlunda ut. 60 procent av de boende har utländsk bakgrund. Snittinkomsten är lägre än 250 000 per år.

Enligt många av de boende i Dalen har kontrasten mellan områdena blivit starkare med åren.

– Det var så fint, det var verkligen helt otroligt här när jag flyttade in, säger Ingegärd, 75.

– Nu tycker jag att det är för jävligt, jag vill inte bo här längre.

Ingegärd tycker att Dalen har blivit otryggt.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

”Fruktansvärt otryggt”

Ingegärd tycker att Dalen har blivit otryggt de senaste fem åren. Det största problemet är ungdomsgängen, säger hon.

– Det är fruktansvärt otryggt, det är fruktansvärt. Det har varit gäng här länge, både de här småkillarna som är tio, tolv år och de här som är lite större. Man ser att de säljer droger, det är helt öppet. Det står stora samlingar vid Pressbyrån och även under den där lägenheten där det sköts.

Det är just där – utanför lägenheten där 20-åringen blev dödad – som det har ställts i ordning en minnesplats. Hundratals tända ljus är uppställda intill ett stort inramat fotografi på 20-åringen. Han ler mot kameran, iförd solglasögon.

I söndags sköts en man i 20-årsåldern till döds i en lägenhet i Dalen.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Det är folk här hela dagen: barnfamiljer, medelålders kvinnor i slöja, unga män. Nästan alla har utländsk bakgrund.

En äldre kvinna går förbi minnesplatsen på väg hem. Hon vill vara anonym.

– Det är stökigt här. De står här och säljer knark hela tiden. Förut hade vi bänkar uppställda överallt, men dem har de tagit bort. Så nu står de vid buskarna och i tunnlarna i stället.

En man i 50-årsåldern har kommit hit med sin familj för att tända ljus. Han säger att det nästan alltid står gäng runtom i Dalen. När vi frågar om han kan tänka sig att vara med på bild ringer han till sin dotter, som också bor här, för att fråga om lov.

En man i 50-årsåldern berättar om ungdomsgängen i området. Han vill vara anonym.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

– Hej. Får jag vara med i Expressen? Nej, nej, jag trodde inte det.

Han lägger på luren.

– Hon är rädd, hon vill inte att jag ska synas. Jag förstår det och jag är rädd för hennes skull också, när hon är ute. Man får gå fort förbi gängen och inte stanna upp. Men man känner på lukten att de knarkar.

”Äsch, det där är bara trams”

Men alla i Dalen har inte samma uppfattning om gängen och kriminaliteten.

87-åriga Marianne går med rullator mot återvinningsstationen, som ligger bakom den lokala fritidsgården. Hon har just varit på sjukgymnastik på Dalens sjukhus – den tiovåningsbyggnad som blev kvar när planerna på ett storsjukhus flyttades till Huddinge, i början på 70-talet.

Marianne har bott i samma trävilla i 40 år och följt utvecklingen i området sedan bostäderna byggdes. Hennes hus ligger i den så kallade ”Kärringstan”, strax utanför Dalen.

Marianne flyttade in i sitt hus 1979, samma år som bostadsområdet Dalen började byggas i närheten.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Hon tycker att folk överdriver problemen i Dalen:

– Äsch, det där är bara trams. Jag går här på kvällarna flera gånger i veckan och det är inga stora ungdomsgäng här som jag kan se. Det är klart, man tittar sig över axeln ibland, men man kan inte gå runt och vara rädd och oroa sig, säger Marianne.

25-åring sköts till döds 2017

Hon stannar till med rullatorn utanför kvarteret Poppelgården – en av de 14 gårdarna – och pekar mot ett buskage.

– Här sköt de ihjäl en ung kille förra hösten. Det var en som dog, en annan blev skadad. Det var invandrarkillar, förstås, det är ju alltid de som blir skjutna.

Det var i oktober förra hösten som en 25-årig man sköts till döds här. Den andre mannen klarade sig tack vare en skottsäker väst. 

20-åringen som nu dödats blev skjuten med flera skott i huvudet. Den misstänkte gärningsmannen är en av hans barndomsvänner.

 

LÄS MER: Han misstänks ha mördat sin ”vän” 

 

Det är svårt att veta hur allvarlig situationen i Dalen faktiskt är. Utöver de två dödsskjutningarna de senaste 14 månaderna talar flera av de boende om ytterligare skottlossningar och utbredd drogförsäljning.

Samtidigt liknar området vilket annat svenskt samhälle som helst. I det lilla centrumet finns en grill, en blomsterbutik, ett bibliotek och en Ica-butik. Småbarnsföräldrar släpar sina barn efter sig i pulkor och lågstadieelever promenerar hem från skolan helt själva.

En viss gentrifiering kan också skönjas – under 2000-talet har lägenheterna i tio av de 14 gårdarna ombildats till bostadsrätter.

Lekplats på en av Dalens gårdar.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Stadsdelsdirektören: "Har blivit lugnare"

Lena Lundström Stoltz är stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör. Hon ansvarar för kommunens verksamheter i Dalen: förskola, fritidsgård, gruppboende, hemtjänst och fältassistenter – socialarbetare som rör sig i området för att ge stöd åt utsatta ungdomar.

– När något sånt här händer så har vi en krisledning inom stadsdelen, som jag sammankallar, där ansvariga för våra verksamheter deltar, säger Lena Lundström Stoltz.

Efter den senaste dödsskjutningen träffades också representanter för kommunen, hyresvärden och de boende i Dalen för att diskutera situationen.

– Eftersom vi har verksamhet i Dalen dygnet runt så har vi ögon och öron på plats hela tiden. Nu under den här veckan, efter skjutningen, har vi haft dubbel bemanning och fyra fältassistenter ute, säger Lena Lundström Stoltz.

Enligt stadsdelsdirektören har det blivit lugnare i Dalen de senaste åren.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Hon känner till uppgifterna om att det förekommer drogförsäljning i området.

– Det är något som kommit fram tidigare, att det varit narkotikaförsäljning på vissa platser i Dalen. En del i det är att försöka motverka det, är att vi förstärker med fler fältassistenter och att vi förlänger öppettider på fritidsgården, så att de unga ska ha någonstans att vara på kvällarna.

Trots den senaste skjutningen och problem med drogförsäljning menar Lundström Stoltz att den övergripande utvecklingen i Dalen går åt rätt håll.

– Den sammanvägda bilden, som delas av både våra verksamheter och polisen, är att det ändå är ganska lugnt i Dalen. De signaler jag har fått är att det har blivit bättre de senaste åren.

Problem med ungdomsgäng

Under onsdagseftermiddagen står ett ungdomsgäng och hänger utanför Pressbyrån. Där syns en nära vän till offret i den senaste skjutningen. Killarna är inte hotfulla, men vissa skyndar ändå förbi dem. Det är ett litet område – folk vet vilka de är.

En person som jobbar i centrum säger att de haft problem med ungdomsgäng de senaste åren, men att det lugnat ner sig.

– Det kan bli stökigt, men de visar respekt mot oss äldre. Jag har sett dem sedan de var små, så de vet att jag ringer till deras föräldrar om de ställer till med bråk.

Minnesplats för offret i den senaste dödsskjutningen i Dalen.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Vill inte synas på bild

En sak blir snabbt tydlig. Nästan ingen i Dalen vill synas med namn eller bild i tidningen. De få som kan tänka sig att prata, tystnar så snart någon annan kommer inom hörhåll.

När kvällen kryper på försvinner barnfamiljerna från gatorna. Kvar är någon enstaka tunnelbanependlare och ett par strosande smågrabbar.

Butikerna har stängt och det är nästan helt tomt i centrum. Killarna som blev arga på oss har för länge sedan gått hem.

Det är bara vid minnesplatsen det fortfarande är rörelse. Vid de tända ljusen står ett stort gäng unga män med uppdragna luvor.

Den här gången ställer vi inga frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.