Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Edvin Gyllensvaan, 24, mördade paret i Mantorp

Edvin Gyllensvaan, 24, åtalas för dubbelmordet i Mantorp.
Tor Lekander blev 70 år gammal.
Ann-Christine Lekander blev 62 år gammal.

Den 24-årige småbarnspappan Edvin Gyllensvaan fantiserade om "det perfekta mordet".

Förra sommaren hittades det gifta paret Tor, 70, och Ann-Christine Lekander, 62, mördade i sitt hem.

I rättegången har tingsrätten redan slagit fast att Gyllensvaan är skyldig till dubbelmordet.

Nu kommer nästa besked: Han lider inte av någon allvarlig psykisk störning.

I juni förra året hittades makarna Tor och Ann-Christine Lekander brutalt mördade i sitt hus i utkanten av Mantorp i Östergötland.

De var fasttejpade till köksstolar, tejpade för ansiktet – knivskurna till döds.

Deras utpekade mördare: Edvin Gyllensvaan, en 24-årig småbarnspappa från Västergötland.

När rättegången mot honom avslutades i mars slog tingsrätten fast att han var skyldig till dubbelmordet och att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

På måndagen kom beskedet från Rättsmedicinalverket:

Gyllensvaan lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Vare sig vid dubbelmordet eller vid undersökningstillfället.

Här grips den 24-årige småbarnspappan Edvin Gyllensvaan efter dubbelmordet i Mantorp. Foto: Läsarbild

Advokaten: Mycket pekar på livstidsstraff

Därmed försvinner möjligheten att döma 24-åringen till rättspsykiatrisk vård.

I utlåtandet som skickats in till tingsrätten står att Gyllensvaan berättat att han tidigt intresserade sig för krig och vapen och sedan barnsben haft detta som stort intresse. Han lekte ofta krigslekar med sina kompisar och har i vuxen ålder samlat på knivar och kolsyrepistoler.

I utlåtandet står:

"De ständigt närvarande tankarna på att skada och döda tillsammans med hans bristande förmåga till känslor, ångest och empati bedöms utgöra en möjlig förklaring till att våldet blev så kraftigt."

Under tiden på den rättspsykiatriska kliniken har Gyllensvaan varit vid gott mod, står i utlåtandet:

"Han tycktes oberörd över sin aktuella situation: 'det är bara att se positivt, det enda jag förlorar om jag blir dömd är tid och en dag kommer jag ut och får börja livet igen.'"

"När det senare anlände en intagen som hade liknande intressen som Gyllensvaan, levde han upp och fick ett livligare uttryckssätt. Tillsammans spelade de tevespel och sällskapsspel som Monopol under uppsluppna former med mycket skratt och skoj, och jargongen var ibland omogen och glättig".

På fredag återupptas rättegången för att bestämma straffet.

– Det man kan diskutera är om vi ska begära en second opinion, annars betyder det här att det är fängelse som gäller, säger advokat Henrik Lindblom.

Familjen Lekanders målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kommer yrka på hårdast möjliga straff:

– Med anledning av alla de försvårande omständigheterna som finns i målet och att det är ett dubbelmord på två äldre och försvarslösa människor kommer jag yrka på livstids fängelsestraff, säger hon.

Kan det här sluta med något annat än ett livstidsstraff?

– Vi får väl se, vi ska argumentera i den delen också naturligtvis. Men det är mycket som pekar åt det hållet, säger advokat Lindholm.

Edvin Gyllensvaan.

Har du hunnit prata med din klient efter det här senaste beskedet?

– Nej, jag fick precis utlåtandet på mejlen, så jag har endast hunnit kika på de slutsatser som man har dragit. 

Hittades tejpade på golvet

Det var den 12 juni förra året som Ann-Christine Lekander, 62, inte dök upp på sitt arbete. När det inte gick att nå vare henne eller maken Tor, 70, bestämde sig de anhöriga för att göra ett besök i parets hem i Mantorp i Östergötland.

Då gjorde de den fasansfulla upptäckten.

Under den omfattande polisutredningen har man inte kunnat hitta någon koppling mellan Gyllensvaan och paret Lekander. I stället är åklagarens teori att de valdes ut av en slump.

Tidigt i utredningen kunde man också konstatera att 15 000 kronor hade tagits ut från parets konton efter deras död. Gyllensvaan har i förhör medgett att han har varit på plats vid parets hus och att han är den som tagit ut pengarna från parets konto.

Däremot nekar han till dubbelmordet och lägger i stället skulden på okända gärningsmän.

Polisutredningen visar att Gyllensvaan har dragits med fantasier om att skada och mörda andra människor under flera års tid.

Drömde om "det perfekta mordet"

I förhör efter dubbelmordet har småbarnspappan pratat om att han tidigare under sitt liv haft tankar om "det perfekta mordet".

– Jag ville liksom tänka ut någonting perfekt in i minsta detalj. Och då beslöt sig min hjärna för att den ska tänka ett mord, perfekt in i minsta detalj, säger han till polisen i förhör.

Edvin Gyllensvaans tankar på att skada och mörda människor tas upp i det rättspsykiatriska utlåtandet:

"Detta ledde till att han i december 2013 gjorde slut med sin sambo av rädsla att han skulle skada henne, samt att han i slutet av april 2014 plötsligt en dag åkte till Göteborg istället för till sitt arbete. Han tog in på hotell och ska enligt egen uppgift ha överfallit och misshandlat en okänd man där."

I 24-åringens bekantskapskrets var det känt att han hade en "dödslista" över familj och vänner där han hade slagit fast i vilken turordning han skulle mörda dem. 

En nära vän till Gyllensvaan säger i förhör att listan var strategiskt utformad, med hänsyn till bland annat kroppsstyrka och kontaktmönster mellan de olika personerna. Vännen får då frågan om han vet något mer om listan.

– Inte mer än att jag var på 13:e plats, svarar han.

Edvin Gyllensvaan förs bort i handfängsel av polis. Foto: Läsarbild

Gyllensvaan själv, flera familjemedlemmar och vänner säger i förhör att han har mått gradvis bättre under de senaste åren. Han själv menar att han både är fri från medicinering och mordiska tankar sedan omkring två år tillbaka.

Inköp på Biltema avslöjade mannen

Efter dubbelmordet i juni återgick Edvin Gyllensvaan till sitt vardagliga liv.

Höll sig under polisens radar.

Så småningom kom utredningens stora genombrott när polisen tittade närmare på tejpen som fanns vid brottsplatsen. Genom kvitton från Biltema-butiker där kunder köpt två olika sorters tejprullar vid samma inköp, i närtid till dubbelmordet, kunde polisen få ner ett gigantiskt urval till en lista på tolv personer.

En av personerna på listan var Edvin Gyllensvaan.

Knappt tre månader efter dubbelmordet träffade två poliser honom när han hade rast på jobbet. De tog ett DNA-test – och det blev träff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!