Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebbas pappa upprörd över skadeståndet

”För att man ska kunna döma ut högre belopp än 60 000 ska man lägga fram medicinsk utredning som visar att man lidit väldigt, väldigt allvarligt. Det ska vara fråga om personlighetsförändringar eller psykisk invaliditet”, säger domaren Carl Rosenmüller.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Åkerlunds pappa Stefan säger att han är ”fruktansvärt upprörd” över det låga skadeståndet – och över att brottsoffren ”klumpas ihop”.
Foto: TV4
Elvaåriga Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan.
Foto: PRIVAT

Stefans dotter Ebba Åkerlund, 11, kördes ihjäl av Rakhmat Akilov på Drottninggatan i fjol.

För det får han nu 60 000 kronor i skadestånd.

En ersättning både han och hans advokat är starkt kritiska mot.

– De gör ingen skillnad på en 13-åring och en 67-åring, säger Ebbas pappa.

Rakhmat Akilov körde ihjäl fem personer i lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm fredagen den 7 april i fjol – och skadade långt fler.

På torsdagen föll domen: 

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, försök till terroristbrott genom 119 försök till mord samt för framkallande av fara för annan.

Han ska också betala närmare 14 miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.


LÄS MER: Ebbas mamma mötte Rakhmat Akilov i rätten 


Ebbas pappa: ”En förolämpning”

Elvaåriga Ebba Åkerlund var på väg från skolan för att möta sin mamma när hon föll offer för lastbilens och Akilovs framfart längs Drottninggatan. Efter sig har hon lämnat en mamma och en pappa i djup sorg.

De båda föräldrarna yrkade på 300 000 kronor var i skadestånd under rättegången: 150 000 kronor för personskada (så kallad anhörigersättning) och 150 000 kronor för kränkning.

De får nu 60 000 kronor var i anhörigersättning.

”Det här är ett sådant skämt så det finns inte på kartan, det är fruktansvärt”, säger Ebba Åkerlunds pappa Stefan om skadeståndet.
Foto: TV4

Något som gör Ebba Åkerlunds pappa Stefan ”extremt upprörd”.

– Skadeståndsersättningen är en sådan förolämpning att jag inte finner ord, säger han.

Han motsätter sig också att dottern inte nämns specifikt i domen. Att hon ”klumpas ihop” med andra.

– De klumpar ihop alla drabbade och nämner inte ens att en 13-åring har dött. De gör ingen skillnad på en 13-åring och en 67-åring.

Dog på Drottninggatan – elva år gammal

Ebba Åkerlund var elva år vid tillfället men skulle ha fyllt 13 år på torsdagen – samma dag som domen föll.

– Det här är ett sådant skämt så det finns inte på kartan, det är fruktansvärt. Det är ett rättsövergrepp, ett misslyckande från statens sida, säger pappan.


LÄS MER: Ebbas pappa: ”Det skulle ha varit hennes lyckligaste dag” 


Han är kritisk till att han – som har förlorat sin dotter – får mindre än hälften i skadestånd jämfört med personer som befann sig ett par meter från lastbilen och inte skadades fysiskt.

– Det är så fruktansvärt att jag är i upplösningstillstånd.

Ebba Åkerlunds pappa kommer att överklaga skadeståndsersättningen, säger han.

Så resonerar tingsrätten

Tingsrätten utdömer skadestånd för kränkning till de personer som utsattes för försök till mord eller framkallande av fara för annan under dådet. Skadeståndsbeloppen har fastställts utifrån rättspraxis – men rätten går något över de schabloner som finns.

Normalt utdöms 100 000 kronor vid mordförsök, 125 000 kronor om offrets skador är allvarliga eller livshotande.

”Den här schablonen på 60 000 uppfattas av många som låg. Men utrymmet att frångå schablonen är mycket litet”, säger rådman Carl Rosenmüller (till vänster). Till höger chefsrådman Ragnar Palmkvist, rättens ordförande.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här har tingsrätten i stället dömt ut kränkningsersättning på 125 000 respektive 150 000 kronor.

– Målsägarna har yrkat över de här beloppen och vi har funnit att det finns visst utrymme att gå högre än normalt, säger rättens domare Carl Rosenmüller.


LÄS MER: Ebba, 11, hedrad med minneskonsert 


Men de anhöriga till de fem dödsoffren får ingen ersättning för kränkning. De får den vanliga anhörigersättningen, ett schablonbelopp på 60 000 kronor.

Ett belopp Högsta domstolen fastställde i vintras.

”Ersättningen uppfattas av många som låg”

– Den här schablonen på 60 000 uppfattas av många som låg. Men utrymmet att frångå schablonen är mycket litet och för att göra det krävs ganska omfattande bevisning att man drabbats av psykiskt lidande som är mycket större än vad som normalt drabbar anhöriga till mordoffer, säger Carl Rosenmüller.

Han fortsätter:

– De här har drabbats hårt men inte tillräckligt för att frångå schablonen.

Elvaåriga Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april.
Foto: PRIVAT

Något Ebba Åkerlunds pappa Stefan kallar ”skitsnack”.

– Att man inte kan ta hänsyn till att en 13-åring har dött och jämför det med en 67-åring ... Sverige har skämt ut sig.

Brottsoffermyndigheten har dock möjlighet att göra en annan bedömning och betala ut mer när det kommer till just anhörigersättning.

Advokat: ”Saknar individuell prövning”

Advokat Elsa Svalsten på advokatbyrån Thomas Bodström företräder Ebba Åkerlunds pappa. Hon säger att hon ska diskutera med sin klient – och med övriga målsägandebiträden – om de ska gå vidare eller inte, samt invänta åklagare och advokat.


LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Skamligt låga skadestånd efter terrordådet


Även hon tycker att skadeståndsbeloppet är för lågt – och att en rimlig ersättning hade varit de 300 000 kronor man yrkade på.

”Man har för min klients räkning helt bortsett från att det rör sig om ett litet barn, hans enda barn”, säger Elsa Svalsten, som företräder Ebba Åkerlunds pappa.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Tingsrätten har bortsett från yrkandet på kränkningsersättning. Vi har fått anhörigersättning enligt en viss praxis, men vi menar att det här är ett unikt ärende som kräver en annan bedömning, säger Elsa Svalsten.

Hon fortsätter:

– Det jag saknar mest i den här domen är den individuella prövningen. Man har för min klients räkning helt bortsett från att det rör sig om ett litet barn, hans enda barn. Man har helt missat att bedöma personliga omständigheter och det har jag verkligen synpunkter på.

Så står det i domen

Så här skriver Stockholms tingsrätt i domen:


”Målsägandekretsen har framställt ett stort antal skadeståndsyrkanden mot Rakhmat Akilov. De som har utsatts för försök till mord eller framkallande av fara för annan har yrkat ersättning för kränkning. De anhöriga till avlidna har yrkat ersättning dels för personskada (s.k. anhörigersättning), dels för kränkning.

Kränkning utgör ett angrepp på en människas personliga integritet och för att få ersättning krävs dels att ett brott har begåtts, dels att det har varit fråga om en allvarlig kränkning genom ett angrepp mot brottsoffrets person, frihet, frid eller ära”.


”När det gäller anhörigersättningen till efterlevande så utgör den i skadeståndsrättslig mening en ersättning för personskada. Även här utgår prövningen ifrån en schablon. Högsta domstolen bestämde i december 2017 att ersättningen vid uppsåtligt dödande schablonmässigt bör ligga på 60 000 kr”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.