Det har snart gått ett år sedan Stefan förlorade sin 11-åriga dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT / PRIVATDet har snart gått ett år sedan Stefan förlorade sin 11-åriga dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Det har snart gått ett år sedan Stefan förlorade sin 11-åriga dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan.  Foto: PRIVAT / PRIVAT
Ebbas pappa Stefan säger att varje dag är tuff. Foto: TV4Ebbas pappa Stefan säger att varje dag är tuff. Foto: TV4
Ebbas pappa Stefan säger att varje dag är tuff. Foto: TV4

Ebbas pappa: ”Årsdagen blir den tuffaste av alla”

Publicerad

Det har snart gått ett år sedan Stefan förlorade sin 11-åriga dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan. 

– Varje dag är tuff, men den tuffaste är fortfarande framför mig, säger Stefan, Ebba Åkerlunds pappa.

Fem personer miste livet i terrorattentatet på Drottninggatan 7 april. En av dem var 11-åriga Ebba Åkerlund som var på väg hem från skolan. 

Det tog flera timmar innan Ebbas föräldrar fick bekräftat att det var deras dotter som omkommit när lastbilen körde nedför Drottninggatan.

Det har snart gått ett år sedan terrordådet på Drottninggatan. Foto: FREDRIK SAMUELSON

”Alla dagar har varit jobbiga”

Nu närmar sig årsdagen. 

– Alla dagar till dags dato har varit jobbiga på sitt sätt. Men den 7 april känns helt absurd. Den värsta dagen är fortfarande framför mig. 

Livet har stått still för Stefan sedan den dagen.

– Inte en pinal är rörd. Allt är exakt som det var morgonen hon gick hemifrån. Hennes tandborste står fortfarande kvar. 

Fullt med blommor vid staketet utan Åhlens city, dagen efter terrordådet.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Kan inte tänka på honom”

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov har pågått sedan i februari. 

– Att tänka på en person som redan förstört mitt liv… Jag har överhuvudtaget inte tänkt tanken på det. Varje dag handlar om att överleva. 

Livet har pausats helt. 

– Jag vet inte hur jag kommer överleva årsdagen. Det fortsätter vara som det varit. Jag ligger i sängen 16-17 timmar per dygn eller besöker graven.

Totalt dog fem personer i terrordådet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

Vill premiera eldsjälar 

Ett sätt att ändå fylla tomrummet med mening är den stiftelse som Stefan dragit i gång, stiftelsen Svenska hjärtan. Snart kommer stiftelsen att uppmärksamma en person eller organisation som gjort särskilt gott för andra personer och förhindrat psykisk ohälsa. 

–  Vi har under de få månader som stiftelsen funnits kommit en bit på väg att bygga denna hjärtankultur. Med fortsatta gåvor från företag, organisationer och privatpersoner kommer detta bli något riktigt stort och fint i framtiden, avslutar Ebbas pappa.

”Goda gärningar bör uppmärksammas”

Enligt stiftelsen kommer ett tiotal skolor och föreningar i landet i samband med årsdagen lyfta fram lokala förebilder som får andra att må bättre. 

– Jag hoppas vårt arbete ska betyda mycket för många. Jag vet hur mycket Ebba växte när hon fick ta emot ett pris på en samling i sin skola för sina goda prestationer. Både barn och vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag