Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebbas mamma mötte Rakhmat Akilov i rätten

Elvaåriga Ebba Åkerlund blev terrordådets yngsta offer. Foto: PRIVAT
Rakhmat Akilov. Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov i rätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Många lade ut blommor vid Åhléns efter terrordådet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

För drygt ett år sedan miste hon sin dotter. 

Elvaåriga Ebba Åkerlund blev terrordådets yngsta offer och i dag mötte Ebbas mamma Jeanette Rahkmat Akilov i rättssalen. 

 – Jag har blivit fråntagen min dotter. Det är en chock att inse att jag aldrig kommer se henne utvecklas, att inte se henne ta studenten, bli kär och gifta sig, sa Ebbas mamma i rätten. 

Ebba Åkerlund var på väg från skolan och skulle träffa sin mamma Jeanette den 7 april förra året. Hon hade varit på Gärdet i Stockholm och sprungit ett lopp för Barncancerfonden.

Innan hon går av vid busstationen på Mäster Samuelsgatan, strax nedanför övergångsstället mot Åhléns på Drottninggatan där lastbilen kom farandes, skickar hon ett sista sms till sin mamma: ”Kan vi köpa Benn O Jerry glassen, vet inte hur man skriver det, Ben och Jerry”. 

– Jag har ju blivit fråntagen det livet jag hade, jag har blivit fråntagen min dotter. Det är en chock att inse att jag aldrig kommer se henne utvecklas, att inte se henne ta studenten, bli kär och gifta sig och få barnbarn. Det går inte att beskriva smärtan det innebär. Det går inte, sa Jeanette Åkerlund i rätten. 

Kort efter att Ebba gick av bussen träffades hon av den framfarande lastbilen och omkom.

LÄS MER: Ebba Åkerlunds sista sms till sin mamma 

”Jag försöker överleva” 

Det är plågsamma minnen som Ebbas mamma berättar om när hon minns tillbaka till den 7 april förra året. I rätten går hennes ord rakt in i de som lyssnar och många gråter. 

– Jag försöker överleva varje dag, jag måste försöka att inte ge bort två liv till priset av ett, sa hon.  

Jeanette hade just plockat ihop sina saker den här dagen och skulle möta Ebba för att köpa glass. Det var påsklov och de skulle få besök vilket Ebba var väldigt entusiastisk över. 

– Hon var otroligt lycklig den här dagen och jag är så glad för det. Hon bubblade på morgonen. Det sista hon sa innan hon sprang på bussen var, mamma kommer mitt påskägg vara lite stort som det var förra året? sa hon med tårar i rätten.  

LÄS MER: Ebba Åkerlunds föräldrar och vänner om sorgen 

Ebbas pappa: ”ett helvete”

Tiden efter har varit svår och i rätten hördes även Ebbas pappa Stefan. Han beskrev hur han inte velat tala om den här dagen eftersom det gör för ont. 

– Hela det här året har varit ett trauma från dag ett till dagens datum. Om jag säger att det har varit ett helvete så ljuger jag, det har varit mycket mycket värre. Varje minut är ett helvete. Alla som känner mig vet att Ebba var mitt allt, det fanns inget annat, sa Stefan i rätten.  

Stefan beskrev även sin besvikelse mot Svenska staten. 

– Det som gör mig så oerhört förbannad är att det här har skett, Akilov skulle ha utvisats, i andra länder säkrar man upp efter att något sådant här händer. När de placerade ut nya stenlejon på Drottninggatan kändes det som ett hån. Och det är sådan skillnad på hur olika länder visar sitt stöd, jag har bara fått ett brev från Stefan Löfven. 

Stefan beskrev hur han levde sitt liv för sin dotter, att han knappt arbetade för att ägna sin tid åt Ebba. Nu säger han att det enda som kan ge honom tillbaka meningen med livet är att bilda en ny familj.   

– Tiden efteråt har varit jobbigt. Ibland går jag till graven flera gånger om dagen. När er dag är slut och ni går hem till era familjer så går min tid åt att tänka på Ebba. Det enda för att komma tillbaka är att göra om det igen, att bilda familj.  

Tisdagens rättegång är den näst sista dagen med målsägandeförhör innan rätten påbörjar sina slutpläderingar.