Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebbas pappa vill stämma staten

Ebba Åkerlund. Foto: PRIVAT
Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT

11-åriga Ebba Åkerlund blev terrordådets yngsta dödsoffer.

Nu vill hennes pappa stämma svenska staten.

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten, säger hans advokat och målsägandebiträde Thomas Bodström till SVT.

Den 7 april sitter Ebba Åkerlund på buss 69 från Djurgården in till centrala Stockholm. Sista skoldagen innan påsklovet har ägnats åt friluftsdag. Ebba är stolt efter att ha sprungit tio eller elva varv i ett lopp till förmån för Barncancerfonden, iförd sina nya löparskor.

Hon ska möta upp sin mamma på stan och klockan 14.56 talar de i telefon. Ebba berättar att hon är framme på Sergels torg.

Någon minut senare blir hon det yngsta av totalt fem dödsoffer när Rakhmat Akilov vansinneskör en kapad lastbil nerför Drottninggatan.

På onsdagen väcktes åtal mot Akilov för terroristbrott. Ebba Åkerlunds pappa företräds av advokaten och målsägandebiträdet Thomas Bodström.

Thomas Bodström: Lejonen är för lätta

Till SVT säger han att pappan vill stämma staten eller Stockholms stad för att säkerheten brustit på Drottninggatan. 

 

LÄS MER: Akilovs plan: Krascha in i T-centralen 

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten, vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, säger Thomas Bodström.

Han hänvisar till att lastbilen kunde passera trots de betonglejon som är utplacerade längs Drottninggatan. 

– Det har kommit fram i förundersökningen, det framgår att de här lejonen är för lätta, de står för glest, säger Thomas Bodström till SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

 

LÄS MER: Här är Rakhmat Akilovs dolda nätverk 

– Vi ska ha en juridisk analys av det här, vem och vilka som brustit. Om det är skadeståndåtal mot staten, eller Stockholms stad och om det är möjligt. Vi kan också vända oss till regeringen för pengar.

Ebbas pappa: Långt ifrån säker att jag överlever

I ett tidigare brev till Expressen har pappan berättat om sorgen och den svåra tid som följt efter Ebbas död.

– Jag är långt ifrån säker att jag överlever detta. Under de nio månader som gått snittar jag på 16–17 timmar i sängen varje dag. Varje dag är en enorm kamp, skrev han då.

Hur klarar man att gå igenom en sådan här sak som förälder?

– Jag har inte förlorat ett barn, jag har förlorat mitt enda barn. För de som förlorar ett av sina barn kanske det blir bättre med tiden, vad vet jag. Men för föräldrar som förlorar sitt enda barn är det tvärtom. De lyckas inte börja om igen, skriver Ebba Åkerlunds pappa. 

Fem personer dog och ett 15-tal skadades allvarligt under terrorattacken den 7 april 2017.

Rakhmat Akilov står åtalad för terrorbrott, försök till terrorbrott och framkallande av fara. Enligt stämningsansökan ville Akilov "köra över otrogna" och planerade dådet i drygt fyra månader. Han har i chattkonversationer erbjudit sina tjänster till IS.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman yrkar på livstids fängelse, följt av utvisning. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!