Ebba Åkerlund. Foto: PRIVATEbba Åkerlund. Foto: PRIVAT
Ebba Åkerlund. Foto: PRIVAT
Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVATEbba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT
Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT

Ebbas pappa vill stämma staten

Publicerad
Uppdaterad

11-åriga Ebba Åkerlund blev terrordådets yngsta dödsoffer.

Nu vill hennes pappa stämma svenska staten.

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten, säger hans advokat och målsägandebiträde Thomas Bodström till SVT.

Den 7 april sitter Ebba Åkerlund på buss 69 från Djurgården in till centrala Stockholm. Sista skoldagen innan påsklovet har ägnats åt friluftsdag. Ebba är stolt efter att ha sprungit tio eller elva varv i ett lopp till förmån för Barncancerfonden, iförd sina nya löparskor.

Hon ska möta upp sin mamma på stan och klockan 14.56 talar de i telefon. Ebba berättar att hon är framme på Sergels torg.

Någon minut senare blir hon det yngsta av totalt fem dödsoffer när Rakhmat Akilov vansinneskör en kapad lastbil nerför Drottninggatan.

På onsdagen väcktes åtal mot Akilov för terroristbrott. Ebba Åkerlunds pappa företräds av advokaten och målsägandebiträdet Thomas Bodström.

Thomas Bodström: Lejonen är för lätta

Till SVT säger han att pappan vill stämma staten eller Stockholms stad för att säkerheten brustit på Drottninggatan. 

 

LÄS MER: Akilovs plan: Krascha in i T-centralen 

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten, vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, säger Thomas Bodström.

Han hänvisar till att lastbilen kunde passera trots de betonglejon som är utplacerade längs Drottninggatan. 

– Det har kommit fram i förundersökningen, det framgår att de här lejonen är för lätta, de står för glest, säger Thomas Bodström till SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

 

LÄS MER: Här är Rakhmat Akilovs dolda nätverk 

– Vi ska ha en juridisk analys av det här, vem och vilka som brustit. Om det är skadeståndåtal mot staten, eller Stockholms stad och om det är möjligt. Vi kan också vända oss till regeringen för pengar.

Ebbas pappa: Långt ifrån säker att jag överlever

I ett tidigare brev till Expressen har pappan berättat om sorgen och den svåra tid som följt efter Ebbas död.

– Jag är långt ifrån säker att jag överlever detta. Under de nio månader som gått snittar jag på 16–17 timmar i sängen varje dag. Varje dag är en enorm kamp, skrev han då.

Hur klarar man att gå igenom en sådan här sak som förälder?

– Jag har inte förlorat ett barn, jag har förlorat mitt enda barn. För de som förlorar ett av sina barn kanske det blir bättre med tiden, vad vet jag. Men för föräldrar som förlorar sitt enda barn är det tvärtom. De lyckas inte börja om igen, skriver Ebba Åkerlunds pappa. 

Fem personer dog och ett 15-tal skadades allvarligt under terrorattacken den 7 april 2017.

Rakhmat Akilov står åtalad för terrorbrott, försök till terrorbrott och framkallande av fara. Enligt stämningsansökan ville Akilov "köra över otrogna" och planerade dådet i drygt fyra månader. Han har i chattkonversationer erbjudit sina tjänster till IS.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman yrkar på livstids fängelse, följt av utvisning. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag