Ebbas pappa i Malou efter tio i TV4. Foto: TV4Ebbas pappa i Malou efter tio i TV4. Foto: TV4
Ebbas pappa i Malou efter tio i TV4. Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4

Ebba Åkerlunds pappa: ”Hon var mitt allt”

Publicerad

Ebba Åkerlund,11, blev terrordådets yngsta dödsoffer. 

I onsdagens "Malou efter tio" på TV4 berättar Ebbas pappa Stefan om sorgen. 

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. I dag är det alla hjärtans dag, det var hennes favoritdag. Hade hon levt i dag hade jag fått ännu ett alla hjärtans dag-kort, säger han. 

På tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april förra året.  

Uzbeken dödade fem personer och skadade ett hundratal när han i hög hastighet körde den stulna lastbilen drygt 1 000 meter längs Drottninggatan. 

Ebba Åkerlund,11, blev terrordådets yngsta dödsoffer. På onsdagen berättar Ebbas pappa Stefan om sorgen i "Malou efter tio" på TV4. 

Ebbas pappa: "För mig var hon allt"

Stefan och Ebba hade sms-kontakt innan attacken. Ebba och hennes klasskamrater hade sprungit ett lopp till förmån för Cancerfonden och 11-åringen var stolt över hur långt hon sprungit, berättar Stefan. 

Han fick dödsbudet dagen efter dådet. Dessförinnan hade både Stefan och Ebbas mamma varit ut och letat efter sin dotter och ringt Karolinska sjukhuset och frågat om hon fanns bland de skadade. 

– Då har jag helt brutit ihop. Jag är ju singel och det här var mitt enda barn, så för mig var hon allt. Jag sa till alla "dör hon då vill jag inte leva själv". Det var oerhört jobbigt att handskas med den här situationen, säger Stefan i programmet. 

Stefan berättar vidare att han fortfarande är i djup sorg. Han sover 16 - 18 timmar om dagen, går till Ebbas grav och sedan hem igen.  

Ebba spelade pingis och målade på fritiden

Han berättar vidare att Ebba var mycket kreativ och ambitiös och att hon tyckte om att rita, måla och spela pingis. 

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. I dag är det alla hjärtans dag, det var hennes favoritdag. Hade hon levt i dag hade jag fått ännu ett alla hjärtans dag-kort, säger Stefan i "Malou efter tio".    

Stefan och Ebbas mamma levde isär sedan många år och Ebba bodde växelvis hos sina föräldrar. 

– När en vuxen och ett barn lever ihop blir man så tajta. Vi hade mycket tid tillsammans. Hon var mitt allt, säger Stefan.  

 

I dag, när Ebba inte lägre finns kvar, känner sig Stefan väldigt ensam. 

Kritisk till bristen på hjälp

Ebbas pappa berättar vidare att han träffar två präster som hjälper honom genom sorgen. 

Utöver hälsningar från statsminister Stefan Löfven och kungen upplever Stefan inte att han har fått någon hjälp – inte ens ett erbjudande om terapi. I "Malou efter tio" säger Stefan att andra europeiska länder har en mycket bättre struktur för hur anhöriga till offer ska få hjälp – samt att Sverige har mycket att lära i det här avseendet. 

Stefan är också kritisk till att Rakhmat Akilov, som inte hade laglig rätt att vistas i Sverige, ändå var kvar här vid tiden för dådet. Därtill är han kritisk till den bristande säkerheten på Drottninggatan. 

Stefan och hans advokat, tidigare justitieministern Thomas Bodström, undersöker möjligheterna att stämma staten eller Stockholms stad. 

Har startat stiftelse

För en tid sedan startade Stefan "Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund". I "Malou efter tio" säger han att det var viktigt för honom att gör något så att det goda som Ebba stod för kan leva kvar. 

Syftet med Ebbas minnesfond är att skapa fler positiva förebilder runtom i landet, genom att utdela stipendier.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag