Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Åkerlunds pappa: ”Hon var mitt allt”

Ebbas pappa i Malou efter tio i TV4.
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4

Ebba Åkerlund,11, blev terrordådets yngsta dödsoffer. 

I onsdagens "Malou efter tio" på TV4 berättar Ebbas pappa Stefan om sorgen. 

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. I dag är det alla hjärtans dag, det var hennes favoritdag. Hade hon levt i dag hade jag fått ännu ett alla hjärtans dag-kort, säger han. 

På tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april förra året.  

Uzbeken dödade fem personer och skadade ett hundratal när han i hög hastighet körde den stulna lastbilen drygt 1 000 meter längs Drottninggatan. 

Ebba Åkerlund,11, blev terrordådets yngsta dödsoffer. På onsdagen berättar Ebbas pappa Stefan om sorgen i "Malou efter tio" på TV4. 

Ebbas pappa: "För mig var hon allt"

Stefan och Ebba hade sms-kontakt innan attacken. Ebba och hennes klasskamrater hade sprungit ett lopp till förmån för Cancerfonden och 11-åringen var stolt över hur långt hon sprungit, berättar Stefan. 

Han fick dödsbudet dagen efter dådet. Dessförinnan hade både Stefan och Ebbas mamma varit ut och letat efter sin dotter och ringt Karolinska sjukhuset och frågat om hon fanns bland de skadade. 

– Då har jag helt brutit ihop. Jag är ju singel och det här var mitt enda barn, så för mig var hon allt. Jag sa till alla "dör hon då vill jag inte leva själv". Det var oerhört jobbigt att handskas med den här situationen, säger Stefan i programmet. 

Stefan berättar vidare att han fortfarande är i djup sorg. Han sover 16 - 18 timmar om dagen, går till Ebbas grav och sedan hem igen.  

Ebba spelade pingis och målade på fritiden

Han berättar vidare att Ebba var mycket kreativ och ambitiös och att hon tyckte om att rita, måla och spela pingis. 

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. I dag är det alla hjärtans dag, det var hennes favoritdag. Hade hon levt i dag hade jag fått ännu ett alla hjärtans dag-kort, säger Stefan i "Malou efter tio".    

Stefan och Ebbas mamma levde isär sedan många år och Ebba bodde växelvis hos sina föräldrar. 

– När en vuxen och ett barn lever ihop blir man så tajta. Vi hade mycket tid tillsammans. Hon var mitt allt, säger Stefan.  


I dag, när Ebba inte lägre finns kvar, känner sig Stefan väldigt ensam. 

Kritisk till bristen på hjälp

Ebbas pappa berättar vidare att han träffar två präster som hjälper honom genom sorgen. 

Utöver hälsningar från statsminister Stefan Löfven och kungen upplever Stefan inte att han har fått någon hjälp – inte ens ett erbjudande om terapi. I "Malou efter tio" säger Stefan att andra europeiska länder har en mycket bättre struktur för hur anhöriga till offer ska få hjälp – samt att Sverige har mycket att lära i det här avseendet. 

Stefan är också kritisk till att Rakhmat Akilov, som inte hade laglig rätt att vistas i Sverige, ändå var kvar här vid tiden för dådet. Därtill är han kritisk till den bristande säkerheten på Drottninggatan. 

Stefan och hans advokat, tidigare justitieministern Thomas Bodström, undersöker möjligheterna att stämma staten eller Stockholms stad. 

Har startat stiftelse

För en tid sedan startade Stefan "Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund". I "Malou efter tio" säger han att det var viktigt för honom att gör något så att det goda som Ebba stod för kan leva kvar. 

Syftet med Ebbas minnesfond är att skapa fler positiva förebilder runtom i landet, genom att utdela stipendier.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.