Ljusmanifestation för Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLjusmanifestation för Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ljusmanifestation för Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tova Moberg plågades av expojkvännen Billy Fagerström i flera år. Foto: Privat.Tova Moberg plågades av expojkvännen Billy Fagerström i flera år. Foto: Privat.
Tova Moberg plågades av expojkvännen Billy Fagerström i flera år. Foto: Privat.

Dykfilmerna som kan fälla Billy Fagerström

Publicerad

De tre dykfilmerna ska bidra till åklagarens bevisning för att fälla Billy Fagerström, 23, även i hovrätten.

Han dömdes i februari till livstids fängelse för mordet på exflickvännen Tova Moberg – men har överklagat.

På torsdagen startade rättegången.

På ena sidan bordet åklagare – på andra sidan morddömde Billy Fagerström och hans nya advokat Thomas Olsson.

Nu är hovrättsförhandlingarna i gång i Sundsvall.

Billy Fagerström har klippt sig. Skägget är kvar, men det långa håret är borta. Han håller blicken fäst på åklagaren Christer Sammens, som håller sin sakframställan. För det mesta sitter 23-åringen blick stilla – då och då knäpper han sina händer och rullar tummarna, drar i sina fingrar eller stryker skägget.

Ett tiotal åhörare finns på plats.

 

LÄS MER: Tovas mördares krav inifrån cellen: ”Tappat förtroende” 

 

Billy Fagerström har överklagat livstidsdomen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billy Fagerström plågade Tova Moberg

Mordet har skakat hela Sverige.

I flera år plågade Billy Fagerström sin dåvarande flickvän Tova Moberg, 19. Han slog och hotade henne, misshandlade henne både psykiskt och fysiskt, enligt tingsrätten. 

Den unga kvinnan fruktade för sitt liv.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig", skrev hon i sin dagbok.

 

LÄS MER: Här görs viktiga fyndet efter mordet på Tova 

 

Gården där Tova Moberg mördades.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dömdes för mord i tingsrätten

I maj i fjol mördade Billy Fagerström sin före detta flickvän, enligt en dom i Hudiksvalls tingsrätt. Han slog ihjäl henne med ett 20-tal i huvudet med en hammare – för att sedan surra fast henne på en skottkärra och sänka henne i en sjö intill sin gård i Hälsingland.

I februari dömdes 23-åringen till livstids fängelse för mord, flera fall av misshandel och olaga hot samt olaga tvång.

Billy Fagerström har konsekvent nekat till mordanklagelserna. Successivt har han ändrat sin version av vad som hände natten då Tova miste livet.

Han överklagade tingsrättens dom – och har också bytt advokat från Bo Karlsson till Thomas Olsson. Fagerström har bland annat beskyllt sin tidigare advokat för att ha ”underlåtit (...) att lyfta fram bevis”.

 

LÄS MER: Från tonårskärlek till kaos, makt och mord

 

Överklagade till hovrätten

Förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland inleds med att åklagaren håller sin sakframställan under torsdagen, där bland annat tre dykfilmer ingår.

Dag två är det dags för målsägandebiträdet och försvarsadvokaten att göra sina sakframställningar.

Billy Fagerström förnekar mord.

– Han nekar ju till det här och har överklagat för att bli frikänd, säger advokat Thomas Olsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag