Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmördaren stoppas från att äta på McDonalds

Ukbagabir har tidigare begärt att få flyttas till Erirtrea. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder ur förundersökningen visar hur Abraham Ukbagabir beväpnar sig med kniv inne på Ikea. Foto: / POLISEN

Han dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikeas varuhus i Västerås. 

Nu har Abraham Ukbagabir, 38, ansökt om att få luncha på McDonalds under permission, skriver GP.

Men där blir det nej.

Den 10 augusti för drygt två år sedan höggs en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son till döds med kniv inne på Ikeas varuhus i Erikslund i Västerås. Senare greps Abraham Ukbagabir, flykting från Eritrea, för dubbelmordet. 

Han dömdes senare till livstids fängelse.

För en tid sedan ansökte han om permission från högsäkerhetsfängelset Hall i Södertälje, där han avtjänar livstidsstraffet.

Ville äta lunch på McDonalds

Önskemålet: att få åka till någon av hamburgerrestaurangerna McDonalds eller Burger King och äta lunch, besöka en sport- och en elektronikbutik, gå på kafé och titta i en livsmedelsaffär.

 

LÄS MER: Dubbelmordet som skadade Sverige

 

Men det här säger Kriminalvården nej till och hänvisar till de riskbedömningar som har gjorts. Myndigheten anser att "extraordinära säkerhetsinsatser för att permissionen ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt" måste till för att en permission ska kunna genomföras, rapporterar Göteborgs-Posten.

Ukbagabir: "Ett brott mot mig"

Motivet till dubbelmordet 2015 ska ha varit "hämnd" efter att ha nekats asyl i Sverige. Drygt en timme före attacken på varuhuset hade han fått sitt slutliga besked.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack, förklarade dubbelmördaren under rättegången.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea-mördaren vill flyttas till Eritrea

 

Under sin tid bakom galler har Abraham Ukbagabir – som har begärt att få flyttas till Eritrea – fått byta anstalt. Han hölls från början inlåst på Kumla – men tvingades flytta till Salberga i Sala, på grund av hotbilden. Innan han flyttades hölls han isolerad flera dagar. Nu avtjänar han straffet på Hall i Södertälje – en av Kriminalvårdens högriskanstalter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!