Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmördarens hopp: Okända fingeravtrycken

Dömde dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan. Foto: POLISEN
I förhör har Gyllensvaan berättat om sina våldsamma fantasier. Foto: Polisen

Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaans hopp står till mystiska fingeravtryck i mordhuset.

Inför den nya rättegången har utredarna testat dem mot 46 av parets nära och kära – utan resultat, skriver Jönköpings-Posten.

Den 24-årige småbarnspappan Edvin Gyllensvaan drömde i hemlighet om våld och död, har han berättat. I juni i fjol förverkligade han sina mordiska fantasier, enligt Linköpings tingsrätts dom.

Ann-Christine Lekander. Foto: PRIVAT

Då tog han sig in hos paret Tor och Ann-Christine Lekander i Mantorp. De hittades senare knivdödade och bundna i ett dåd som länge förbryllade polisen.

Men efter att ha lyckats spåra tejpen och knyta den till en misstänkt kunde polisen slå till mot småbarnspappan Edin Gyllensvaan, 24, som då återvänt till sitt hem i västgötska Mullsjö.

Foto: PRIVAT

En kartläggning av Gyllensvaan avslöjar hans dubbelliv: I sociala medier hyllar han sin sambo och visar kärleken till sin familj. Bara dagar efter dubbelmordet i Mantorp syns han leka med sina barn i parken.

 

LÄS OCKSÅ: Edvin Gyllensvaan döms till livstid 

 

GW: Verkligen inte typisk

– Jag såg honom ofta ute på gatan och lekte med barnen. Han verkade vara en jättebra pappa som tyckte om att leka och busa, har en tidigare vän berättat.

Samtidigt dolde Gyllensvaan alltså sina mordiska tankar.

– Han har en ovanlig gärningsmannabakgrund, har polisprofessor Leif GW Persson sagt.

Leif GW. Foto: OLLE SPORRONG

– Det finns inga problem i hans bakgrund, han är tidigare ostraffad och sammanlever med en kvinna i hans egen ålder, de har barn. Han är verkligen inte typisk.

9 maj dömde Linköpings tingsrätt ut livstids fängelse för dubbelmordet. Men Gyllensvaan överklagade och hävdar att ytterligare personer – de verkliga mördarna – också var på plats i huset.

 

LÄS OCKSÅ: Småbarnspappans charad i lekparken 

 

Edvin Gyllensvaans hopp

Nu i veckan prövas fallet i Göta hovrätt. Försvarets största hopp står till de oidentifierade fingeravtryck som hittats i paret Lekanders hus. Inför hovrättsprövningen har åklagarsidan testat dessa fingeravtryck, skriver Jönköpings-Posten. 

Edvin Gyllensvaan grips. Foto: LÄSARBILD

– Två av de berörda fingeravtrycken kommer från samma person, nämligen en av de dödade. Sedan finns det två fingerspår där vi inte kunde hitta någon överensstämmelse, säger Helene Gestrin, åklagare, till tidningen.

Linköpings tingsrätt avfärdade Edvin Gyllensvaans förklaringar som orimliga.

Förhandlingen vid Göta hovrätt avslutas på fredag.

Efter det meddelas vad som kan bli sista ordet kring dubbelmordet i Mantorp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!